Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzArticol preluat de pe site-ul Asociației Cred în România
În România se produce astăzi aproape orice, de la televizoare la biciclete și de la medicamente la rachete. Deși marile combinate, uneori ineficiente și poluante, s-au închis, industria României s-a modernizat și eficientizat. Producem astăzi mai mult, în fabrici mai mici și mai productive.
Economia României se află într-o creștere rapidă, cea mai mare din Europa între 2000 și 2022. De altfel, România exportă astăzi de 14 ori mai mult decât în perioada comunistă.
Știm cu toții de producția de automobile Dacia și Ford, care a depășit în 2024 recorduri istorice, la peste 560.000 de unități produse. Adică de 4 ori mai multe decât producea în 1989. Majoritatea pleacă la export, România exportând în 2024 automobile în valoare de 12 mld. euro. Această industrie vine cu un lanț de aprovizionare integrat cu mii de firme, care produc sub-ansamble și componente pentru fabricile auto din întreaga lume. Sectorul producției auto și industrii conexe angajează 1 milion de români.
Pe de altă parte, cunoaștem și faptul că România a devenit în 2024 cel mai mare producător de gaze din UE și deține 4 rafinării importante de procesare a produselor energetice primare.
Dar pe lângă acestea, în România se produce aproape orice ne-am putea imagina. Doar câteva exemple, într-o listă departe de a fi exhaustivă:
Electronice și electrocasnice: Un sector în care excelăm. Arctic cu 2 fabrici în Dâmbovița este lider local: livrează annual milioane de mașini de spălat rufe, cu 82% din producție destinată exportului în 42 de țări. Alţi jucători importanți includ De’Longhi (fabrici de automate de cafea la Jucu și Salonta și Satu Mare, peste 4,000 angajați). şi Kärcher (grup german care deschide în octombrie 2025 o nouă fabrică de aspiratoare în Curtea de Argeș, investiție de 20 mil). România mai găzduiește uzine Philips, Bosch, Electrolux, Miele, şi Electroargeş, care produc de la frigidere şi televizoare la aspiratoare și expresoare. Aceste facilități folosesc tehnologii avansate și exportă o parte semnificativă din producție, promovând imaginea „Made in Romania” în lumea întreagă.
De asemenea, în cadrul Agendei „Chips Act” europene, firme precum Continental (Timișoara), Bosch și NXP au primit finanțare UE de 420 mil. € prin PNRR pentru cercetare, dezvoltare și producție de semiconductori, semnalând începutul producției de hardware IT de ultimă generație în țară.
Textile: Numeroase fabrici din țară produc textile de înaltă calitate, de la haine și încălțăminte, la materiale pentru industria aerospațială și auto. Printre producătorii cu cele mai mari fabrici în România îi putem enumera pe Formens din Botoșani care livrează pentru H&M și Zara, Artifex SRL și Pandora Prod SRL din Vrancea, Alison Hayes din Buzău, Cottontex SRL din Timișoara și mulți alții. Industria textilă angajează zeci de mii de oameni, generează venituri de sute de milioane de euro anual și exportă în principal în Europa.
Industria chimică: Fabricile românești produc o gamă largă de produse chimice, de la îngrășăminte și pesticide la materiale plastice și cauciuc. Printre producătorii importanți se numără Chimcomplex Borzești, Romchim, Norofert, Rompetrol, Azomureș, Nitramonia și Sinteza S.A.
Tractoare și utilaje agricole: Da, tractoare forestiere și agricole se fabrică în România, de către Irum, în Reghin, jud. Mureș. Totodată, producători precum Maschio Gaspardo sau Pronar au fabrici și centre de asamblare la noi, livrând combine, prese de furaje şi motopompe în toată Europa. Aceste echipamente ajută agricultura românească să-și modernizeze lanțul de producție, iar exporturile de utilaje (inclusiv motocultoare, pompe, semănători) contribuie la economia autohtonă.
Metalurgie: Industria metalurgică se bucură de un lanț de producție complex și diversificat. ALRO Slatina (aluminiu) este unul din cei mai mari producători integrați din Europa, cu 2,54 miliarde lei cifră de afaceri în primele 9 luni din 2024. Liberty Galați produce oțel pentru construcții şi utilaje, iar TenarisSilcotub (Zalău–Călăraşi) furnizează tevi speciale pentru industria petrolieră, exportând 97% din producție. Mai există producători de țevi inox (Oțelinox), de role și armături (Conspol, Vector), precum şi turnătorii și fabrici de prelucrări mecanice (Arcelormittal, Moreni etc.). Industria metalului produce de la role laminor la componente auto și de avioane, atrage investiții europene și asigură 10–15% din exporturile naționale, consolidând imaginea României ca furnizor de materiale metalice de înaltă calitate.
Biciclete: România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE. Producția a a crescut de 5 ori în 5 ani, ajungând la 2,6 milioane de unități anual, adică 18% din producția europeană. Sunt peste 35 de producători diferiți, printre cei mai mari enumerându-i Madirom Prod din Timișoara, Eurosport DHS din Hunedoara, Mechrom Industries din Argeș, Carpat Sport și Pegas.
Medicamente: Peste 30 de fabrici de medicamente din domenii diverse, inclusiv homeopate, substanțe active, antiseruri, substanțe de diagnostic, vitaminelor etc. Zentiva (București) realizează generice de uz larg; Antibiotice Iași produce antibiotice și materii prime active; Terapia Cluj, Biofarm București, B. Braun Timișoara şi Stada Turda sunt alţi jucători cheie. Marii producători români de medicamente anunță investiții de peste 350 milioane lei (70 mil. €) în 2024-2025 pentru extinderea capacităților de producție.
Pe lângă producția efectivă, România are un rol vital furnizând servicii de afaceri și centre de cercetare în industrii precum producția de semiconductori (Infineon Technologies). Mai mult, dezvoltarea de servicii precum industria de software, este un pilon masiv al economiei românești, care contribuie cu 7% din PIB. Printre companiile importante sunt atât jucători locali (UiPath, Bitdefender, Arobs Software, Bittnet, Life is Hard, Safetech Innovation și alții), cât și jucători globali (Endava, Vitesco, IBM, Oracle, Adobe, Microsoft, Amazon etc).
România este o țară cu o industrie diversificată și puternică, producând o gamă largă de bunuri și servicii de calitate. De la tractoare performante la electrocasnice moderne și de la software de ultimă generație la industria de apărare, România demonstrează un potențial industrial remarcabil și își consolidează poziția de țară importantă pe scena economică globală.
Dr. Adrian Băzăvan este membru fondator al Asociației „Cred în România”. Consultant, expert în politici de inovare și fost diplomat european, este autor al cărții China’s Innovation System: Industrial Policy, Funding Mechanisms and Foreign Investment
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Sunt multe alte produse, locomotive vagoane de cale ferata tramvaie dulciuri baterii auto, încălțăminte produse sanitare mobilier si încă multe altele. Este adevărat s-au închis multe fabrici, uzine combinate dar acestea din cauza tehnologiilor vechi și a produselor invechite nu au putut face fata concurentei.
Daca producem de toate, de ce deficitul este asa de mare?
De ce avem datorie asa mare?
Ne poti spune si cât importăm?
Ești defazat,domnu cu articolul!
Azomures nu a pornit anul acesta,aveam nitramonia,turnu,doljkim,Săvinești,slobozia,fara gaz rusesc,le dai la inox și catalizatori!
Nu faci otel beton,fa face umbrarescu,cos Târgoviște închis din cauza prețului curentului,mai ales regenerabile!
Faci biciclete și asamblezi că la lego televizoare,ești paralel și mai și dezinformezi!
Producția noastră evun semi lohn,făcută sa evite taxa vamală noneuro de 25 proc și cred că plus 10 pt China!
Importam tabla pt panouri isopan din India,Macedonia, până și din Jamaica,poliolii pt spuma de la basf!
Ești caricatural și habarnist,minți din neștiință și că ține avem mii,în funcții de conducere!
Jalnicilor deștepți!
Da f frumos suna tot ce ați expus dv.suntem o. țara cu o industrie buna ,dar întrebarea mea este exacta și directă de ce am ajuns la o mare datorie ,in momentul de față suntem în fața unui scenariu in care nu mai putem plati datoriile nu mai avem moneda pe piata nune împrumută nimeni Banca crează mai multa tulburențe in piața acționează politic veșnicul Isărescu este riscat Să concludem ceva care nu funcționează raportat la producție și cheltuieli adică undeva sau scurs bani !ramîne de văzut dacă vine un al regim la Cotroceni unde au fost direcționați atît de mari sume !!
Pentru că e campanie electorală și ,,ne mințim că la meteo''
Unele date nu corespund realitatii din teren. Biofarm nu mai exista de ani buni, iar cladirea este o ruina. Alro Slatina este pe duca din cauza pretului f.mare la energia electrica.
Doar forta de munca este din romania, masinile, tehnologia, brevetele sunt aduse de investitorii straini. Romania nu are tehnologie proprie nici un fel de dezvoltare pe partea inovatiei. Cei care zic ca romanul face si drege vorbesc aiurea, doar căcat electoral. Daca pleaca investitorii străini ne întoarcem la sapa de lemn si vite pe camp.
Adrian, cât te-a costat diploma de doctor ? Unde naiba este producția, dacă importăm de la ace cu gămălie și scobitori ,a avioane și fregate militare. Cred că ai greșit noțiunea de "producem" în loc de produceam , cu 30 de ani în urmă. Să deții o diplomă azi este floare la ureche, dar să cunoști problemele trebuie să fii școlit. Oare de unde primești sporul de doctor😃 ?
Daca este așa cum spui Adriane, înseamnă că ceea ce produc unitățile de producție ori nu au capacitate rezonabilă de producție ori nu se vinde ceea ce produc altfel nu se explică situația dramatică în care se afla Romania unde se împrumută luna de luna pentru plata salariilor și pensiilor !?
...din exemplele date doar 2 s-ar putea să fie producția de la 0 la produs final, restul e asamblare pe părți importate. Aici ai rupt comparația aproape complet fiindcă nu producem la fel de mult ca înainte de 89 fiindcă nu avem linii de asamblare complete cum vroia Ceașcă. Deci noi dacă facem că rușii picăm in rahat complet mai în speță că vreo 40% din PiB e industria serviciilor și majoritatea ălora sunt pe extern.
Producem?? S-au doar asamblăm?? Sunt două lucruri total diferite.