Categories: International

Nuclear/Zaporojie: Trebuie să ne pregătim pentru orice fel de scenariu (ministru ucrainean)

Ucraina trebuie să se pregătească pentru “toate scenariile” referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi vizată de bombardamente repetate, a avertizat miercuri ministrul ucrainean de interne Denis Monastârski, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste bombardamente, care au ţintit cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, provocând îngrijorări cu privire la posibilitatea unei catastrofe majore în Europa.

“Nimeni nu putea să prevadă că trupele ruse vor trage asupra unor reactoare nucleare cu tancuri. Aşa ceva nu se mai văzuse”, a denunţat Monastârski în cursul unei vizite în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul ţării, situat la circa 50 km de această instalaţie.

După ce a asistat la exerciţii de prim ajutor în caz de accident nuclear, el a declarat: “Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile posibile”, acuzând Rusia că este un “stat terorist”. “Atât timp cât Rusia controlează centrala nucleară din Zaporojie, există riscuri mari”, a adăugat Monastârski.

Zeci de salvatori ucraineni au participat la acest exerciţiu sub o temperatură toridă, au constatat jurnalişti de la AFP miercuri. Echipe dotate cu măşti împotriva gazelor şi îmbrăcăminte de protecţie cu dozimetre s-au antrenat în evacuarea răniţilor şi curăţarea vehiculelor contaminate.

Şeful operatorului nuclear ucrainean Energoatom, Petro Kotin, a estimat că circa “500 de soldaţi ruşi, precum şi 50 de vehicule militare, între care blindate şi tancuri se află la centrală”.

“Cel mai rău este că în aceste două sau trei săptămâni ei au plasat aceste vehicule în sala maşinilor unităţilor 1 şi 2”, unde se produce electricitatea, a afirmat Kotin, fost director al centralei.

Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova că stochează arme grele în centrala din Zaporojie şi că o utilizează ca bază de lansare a loviturilor asupra poziţiilor ucrainene. Ea asigură şi că forţele ruse trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Kievul de aceste bombardamente.

Rusia afirmă la rândul său că Kievul a vizat în mai multe rânduri, inclusiv cu ajutorul dronelor, centrala nucleară, provocând incendii.

Deocamdată este imposibil ca aceste informaţii să fie verificate în mod independent, notează AFP.

Articole recente

ANPC sancționează Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie 2022, până acum

Dat fiind situația generată, pe piață, de comportamentul commercial al operatorului economic Blue Air Aviation…

7 ore ago

Vladimir Putin poate deveni ”periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit, avertizează directorul CIA

Preşedintele rus Vladimir Putin poate deveni ''destul periculos şi nesăbuit'' dacă se va simţi încolţit…

8 ore ago

Nicuşor Dan: Bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică; contractul de reabilitare pe fonduri UE – semnat în curând

Bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică, anunţă primarul…

8 ore ago

Devenit prim-ministru al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman are imunitate, potrivit avocaţilor săi

Avocaţii prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman afirmă că noua sa funcţie de…

8 ore ago

Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei României în 2022

Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 4,6%, a indicat…

9 ore ago