Categories: Tehnologie

Numărul incidentelor de securitate la reţelele publice de comunicaţii electronice, în scădere, în 2020 (raport ANCOM)

Telefonia mobilă a fost serviciul cel mai afectat de incidente de securitate în 2020, cu un număr de 5,9 milioane de astfel de evenimente, dar în ansamblu, comparativ cu anul 2019, există o scădere semnificativă a numărului de conexiuni afectate în cazul tuturor serviciilor de comunicaţii electronice, arată un raport publicat, joi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), citat de Agerpres.

Conform documentului, anul trecut, şapte furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au înregistrat 575 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în scădere cu aproximativ 28% faţă de 2019. Acestea au afectat, în total, aproximativ 12 de milioane de conexiuni.

În 2020, cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative sunt cele de telefonie mobilă şi SMS (5,9 milioane), urmate de serviciile de internet mobil (4,6 milioane), retransmisia programelor audiovizuale (peste 550.000), iar cel mai puţin afectate au fost cele de Internet fix (aproximativ 451.000) şi telefonie fixă (aproape 400.000).

“Comparativ cu ceilalţi ani, în 2020 se remarcă o scădere semnificativă a numărului de conexiuni afectate în cazul serviciilor de telefonie fixă şi a serviciilor de telefonie mobilă şi SMS. De asemenea, comparând cu anul 2019, se poate observa o scădere semnificativă a numărului de conexiuni afectate în cazul tuturor serviciilor de comunicaţii electronice (spre exemplu: în cazul serviciului de telefonie fixă scăderea a fost cu 67%, iar în cazul serviciului de internet mobil şi transmisiuni date mobile, cu 56%). Numărul mediu de conexiuni afectate de un incident în 2020 este de 20.582, în scădere faţă de 2019 (28.859 conexiuni)”, notează ANCOM.

Potrivit sursei citate, durata totală a incidentelor raportate în cursul anului trecut este de 3.339 de ore, durata medie a unui incident fiind de aproximativ 5 ore şi 48 minute, aproape similar cu cea înregistrată în 2019, când a fost de 5 ore şi 46 minute. Totodată, valoarea duratei totale a incidentelor este în scădere faţă de cea înregistrată în anul 2019, când durata a fost de 4.573 ore.

Din punct de vedere al distribuţiei geografice, în 363 dintre cazuri (63% din numărul total de incidente) a fost afectat un singur judeţ, în timp ce patru incidente s-au petrecut la nivel naţional.

Cele mai afectate au fost judeţele: Olt (75 incidente), Teleorman (65), Dolj (58) şi Gorj (57). La polul opus s-au situat judeţele Satu Mare (7 incidente), Covasna şi Botoşani (cu câte opt incidente).

La nivelul resurselor afectate, raportul ANCOM dezvăluie că majoritatea incidentelor a vizat mediile de transmisiune, staţiile de bază şi controlerele mobile şi echipamentele din noduri de transmisiune.

“În cadrul a 13 dintre incidente au fost afectate concomitent mai multe categorii de resurse, producerea acestora având diverse cauze: fie fenomene naturale (cod galben şi portocaliu de vreme severă, vânt puternic, ninsori abundente, viscol), în aceste cazuri multiple categorii de echipamente rămânând fără alimentare cu energie electrică, fie producerea concomitentă a două evenimente distincte”, se menţionează în raportul arbitrului pieţei de telecomunicaţii locale.

Raportul ANCOM privind incidentele semnificative care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2020 a fost realizat pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de către furnizori.

Autoritatea colectează aceste date în baza Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligaţia de a notifica Autoritatea cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, adică a acelor incidente care au afectat un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puţin o oră.

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

4 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

5 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

5 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

6 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

6 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

6 ore ago