Prețurile mărfurilor sunt în scădere, evidențiind tulburări economice globale și riscul de recesiune, au spus observatorii pieței.
Mărfurile globale au înregistrat o scădere de peste 25% în ultimele 12 luni, după cum este reflectată de indicele S&P GSCI Commodities.
Prețurile mărfurilor precum țițeiul și minereul de fier au scăzut în acest an, subliniind o tulburare economică continuă pe tot globul și posibilele riscuri de recesiune, au declarat analiştii pieței pentru CNBC.
Mărfurile globale au înregistrat o scădere de peste 25% în ultimele 12 luni, așa cum este reflectată de indicele S&P GSCI Commodities – un etalon de referință care măsoară performanța mai largă a diferitelor piețe de mărfuri.
Dintre diferitele coșuri de mărfuri, metalele industriale au scăzut cu 3,79% în această perioadă (până la 30 iunie), în timp ce mărfurile energetice precum petrolul și gazele au scăzut cu 23%. În schimb, mărfurile agricole, cum ar fi cerealele, grâul și zahărul, au câștigat aproximativ 11%.
Dar scăderea generală a indicelui indică probabil o încetinire economică globală și o recesiune, spun analiștii, pe măsură ce revenirea Chinei din pandemia Covid-19 își pierde din avânt.
„Minereul de fier și cuprul sunt barometre bune ale părților foarte ciclice ale economiei globale, inclusiv construcțiile și producția, care sunt în recesiune în multe locuri”, a declarat Reid I’Anson, analist senior de mărfuri la Kpler, prin e-mail.
„Convingerea mea este că acest lucru va duce la o scădere mai amplă a activității economice, în special în Occident”, a adăugat I’Anson.
El prevede că SUA vor vedea probabil o contracție a PIB-ului în al patrulea trimestru al acestui an sau în primul trimestru al anului 2024 și că Europa va urma exemplul în trei până la șase luni.
„Eșecul economiei chineze de a se ridica la înălțimea așteptărilor pieței este cel mai mare motiv pentru care piețele de mărfuri se străduiesc acum să se recupereze”, a continuat I’Anson.
China a anunţat o mulțime de date economice care au fost mai slabe decât așteptările pieței, indicând o redeschidere slăbită după Covid, după multe blocări stricte. Analiștii Bank of America confirmă că revenirea Chinei a fost mai slabă decât se așteptau.
„În special în ceea ce privește proprietatea, investițiile au scăzut cu 7% de la an la an”, a declarat analistul Matty Zhao. Declinul pieței imobiliare este adesea asociat cu o scădere a cererii de materiale de construcții precum oțel, aluminiu, cupru și nichel.
Se preconizează că scăderea sectorului imobiliar din China va dura ani de zile, potrivit băncilor de pe Wall Street. Iar guvernul chinez nu pare că va acorda un pachet agresiv de stimulente fiscale, a spus I’Anson. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, „ar trebui să fie considerabil pentru a impresiona piețele în acest moment”.
Cei mai mari perdanți și ce înseamnă asta
În timp ce prețurile mărfurilor “soft” (n.r. produse agricole precum grâul, porumbul, cafeaua, bumbacul și animalele, cum ar fi porcii și vitele vii – mărfurile “soft” sunt de obicei sezoniere și adesea se deteriorează rapid) sunt în creștere, pe măsură ce El Niño degradează perspectivele de producție, energia și metalele industriale se tranzacționează la preţuri mult mai scăzute.
Printre cei mai mari perdanți ai scăderii preţurilor mărfurilor sunt minereul de fier și petrolul, spun analiștii. Kpler a citat și perspectivele defavorabile ale cuprului, care acționează ca un control proxy al pulsului economic datorită diverselor sale utilizări, cum ar fi echipamentele electrice și mașinile industriale.
Prețurile petrolului au scăzut semnificativ, indicele de referință global Brent scăzând cu 34,76% de la an la an, chiar dacă intră în joc reducerile de producție ale OPEC.
Consumul slab de energie în Europa, parțial din cauza unei ierni calde, a condus la creșterea stocării de gaz în UE la nivelurile cele mai ridicate din ultimii cinci ani și a împins prețurile în scădere, a spus Zhao. În plus, cel mai mare importator de petrol din lume, China, a intensificat producția de cărbune, pe fondul unei crize de producţie.
Acestea fiind spuse, în cazul unui eveniment de vreme extrem de rece, prețurile la energie pot recupera în a doua jumătate a anului, prognozează Zhao.
Potrivit BofA, media anuală a prețurilor oțelului și minereului de fier a scăzut cu 16% de la an la an pe fondul cererii lente din construcții. Cererea slabă pentru construcții se reflectă și în alte materiale de construcție, cum ar fi cimentul, ale cărui niveluri de stoc au ajuns la 75%.
Minereul de fier este folosit în principal pentru fabricarea oțelului, un material important în proiecte de construcții și inginerie.
„Mărfurile de bază, cum ar fi metalele industriale, tind să se miște în jos înaintea indicatorilor economici de frunte precum PMI și au contribuit istoric la semnalarea timpurie unei potenţiale scăderi economice”, a declarat directorul de mărfuri și active reale la S&P Dow Jones Indices, Jim Wiederhold. El a adăugat că petrolul tinde să „scadă drastic” pe măsură ce are loc o recesiune.
„În general, multe mărfuri majore au scăzut în ultimele luni, deoarece companiile și consumatorii și-au redus cererea înainte de o potențială recesiune economică”, a spus el.
De asemenea, mărfurile tind să se miște în tandem cu schimbările inflației, a continuat Wiederhold. Iar dacă inflația continuă să scadă, piețele de mărfuri ar putea vedea mai multe scăderi pe termen scurt, a spus el.
Potrivit Fondului Monetar Internațional, inflația globală este pe cale să scadă de la 8,7% în 2022 la 7% în 2023.