Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzDragoș POPA
Autor: Dragoș POPA – Principal, Roland Berger România
COP28 (“conferința parților”) are loc la 31 ani de la convenția de la Rio de Janeiro din 1992, cea prin care s-a stabilit cadrul instituțional și procesual pentru desfășurarea negocierilor și semnarea de acorduri formale între națiuni, privind acțiunile necesare în vederea reducerii impactului uman asupra planetei și limitarea schimbărilor climatice. Conferința a fost găzduita anul acesta în Dubai, având un număr record de 80,000 participanți delegați (inclusiv 170 lideri de stat).
Punctul de plecare al conferinței de anul acesta a fost raportul ONU privind situația actuală: în baza țintelor naționale individuale definite până în prezent, emisiile de carbon nu vor putea fi reduse îndeajuns, astfel că temperatura medie globală va crește cu 2.5 grade pană în 2100. Acest prim raport intermediar global (de la conferința din 2015 din Paris încoace) și prognoza aferentă, indică că omenirea este momentan departe de viziunea din acordul de la Paris din 2015, de a atinge nivelul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, spre a limita creșterea temperaturii globale cu 1.5 grade până în 2100 (și implicit o serie de efecte naturale și climatice ireversibile).
Prin urmare, așteptările de la conferința de anul acesta au fost mai mari ca în alți ani, negocierile fiind concentrate pe 3 planuri:
Pe primul plan de acțiune, conferința a fost un real succes, ea catalizând un număr semnificativ de acorduri esențiale pentru un progres sustenabil în diverse arii tematice. Aceste programe includ spre exemplu:
Și pe cel de al II-lea plan de acțiune, privind angajamentele de finanțare, COP28 a fost un real succes – un total de 84 mld. USD (vs. 40 mld. USD cât a fost ținta setată de către Banca Mondială ca obiectiv pentru conferință) au fost angajați până în ziua 12 a conferinței (antepenultima), din care spre exemplu:
Planul al III-lea de acțiune, privind un acord strict (cu termen clar și țintă 0) de eliminare definitivă a producției de combustibili fosili, nu și-a îndeplinit obiectivul, în ciuda consensului aparent din ultima zi. Formularea textuală agreată presupune reducerea semnificativă (și nu completă) a consumului și producției de combustibili fosili.
Privind în ansamblu asupra rezultatelor obținute în cadrul conferinței, se poate spune că omenirea continuă să facă pași importanți, însă mici/ cu un progres marginal, către limitarea impactului activității umane asupra mediului. Angajamentele făcute și țintele definite, chiar dacă mai ambițioase, nu sunt încă suficiente pentru a schimbă structural evoluția accelerată a schimbărilor climatice provocate de emisiile activității economice. Următoarea conferință a parților, COP29, va avea loc în Azerbaidjan, anul viitor în aceeași perioada, iar COP30 în Brazilia (cel mai probabil într-o locație simbolică, din regiunea Amazoniană) – rămâne intactă speranța că liderii globali, impulsionați la nivel național și regional de prioritățile populare, vor reuși să facă pașii structurali și transformaționali necesari pentru a asigura viitorul următoarelor generații pe Terra.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More