Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: pixabay.com
Israelul a lansat vineri dimineața lovituri asupra Iranului, vizând instalațiile nucleare, fabricile de rachete balistice și comandanții militari, la începutul a ceea ce a avertizat că va fi o operațiune de lungă durată pentru a împiedica Teheranul să construiască o armă atomică, potrivit Reuters.
Compania Națională Iraniană de Rafinare și Distribuție a Petrolului a declarat că instalațiile de rafinare și depozitele de petrol nu au suferit daune în urma atacurilor.
Iranul, al treilea producător din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, extrage aproximativ 3,3 milioane de barili de petrol pe zi (bpd), sau aproximativ 3% din producția mondială.
În continuare sunt prezentate câteva date despre industria energetică a țării, exporturile și impactul sancțiunilor occidentale anterioare.
SANCȚIUNI ȘI OPEC
Producția de petrol a Iranului a atins apogeul în anii 1970, cu o producție record de 6 milioane bpd în 1974, potrivit datelor OPEC. Aceasta reprezenta peste 10% din producția mondială la acea vreme.
În 1979, Statele Unite au impus prima serie de sancțiuni împotriva Teheranului și, de atunci, țara a fost ținta mai multor valuri de sancțiuni din partea SUA și a Uniunii Europene.
Statele Unite au înăsprit sancțiunile în 2018, după ce Trump a ieșit dintr-un acord nuclear în timpul primului său mandat prezidențial. Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut la aproape zero în unele luni.
Exporturile au crescut constant sub administrația succesorului lui Trump, președintele Joe Biden, analiștii afirmând că sancțiunile au fost aplicate mai puțin riguros și că Iranul a reușit să le eludeze.
Iranul este scutit de restricțiile de producție impuse de OPEC+.
CINE ESTE PRINCIPALUL CUMPĂRĂTOR DE PETROL IRANIAN?
Exporturile de țiței ale Iranului au crescut în ultimele luni la un nivel record de 1,8 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat din 2018, impulsionate de cererea puternică din China.
China afirmă că nu recunoaște sancțiunile împotriva partenerilor săi comerciali.
Principalii cumpărători de petrol iranian sunt rafinăriile private chineze, dintre care unele au fost recent incluse pe lista sancțiunilor impuse de Trezoreria SUA. Cu toate acestea, există puține dovezi că acest lucru a afectat în mod semnificativ fluxurile din Iran către China.
Iranul a eludat ani de zile sancțiunile prin transferuri de la navă la navă și ascunderea pozițiilor satelitare ale navelor.
PRODUCȚIE ȘI INFRASTRUCTURĂ
Conform consultanței FGE, Iranul rafinează aproximativ 2,6 milioane de barili pe zi de țiței și condensat și exportă 2,6 milioane de barili pe zi de țiței, condensat și produse rafinate.
De asemenea, țara produce 34 de miliarde de picioare cubice de gaz pe zi, potrivit FGE, reprezentând 7% din producția mondială. Tot gazul este consumat pe plan intern.
Instalațiile de producție de hidrocarburi ale Iranului sunt concentrate în principal în sud-vest, în provincia Khuzestan pentru petrol și în provinciile Bushehr pentru gaz și condensat din gigantul zăcământ South Pars.
Exportă 90% din țițeiul său prin insula Kharg.
Analiștii spun că Arabia Saudită și alți membri OPEC ar putea compensa scăderea ofertei iraniene utilizând capacitatea de rezervă pentru a pompa mai mult. Cu toate că o serie de producători din grup sunt în prezent în proces de creștere a obiectivelor de producție, capacitatea lor de rezervă devine din ce în ce mai limitată.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More