Update articol:

O „ruptură comercială” între Rusia și Germania ar putea declanșa un șoc financiar, spune economistul șef S&P

Rusia Moscova Sursa foto: pixabay.com

Un șoc financiar ar putea fi în cărți dacă există o „ruptură comercială” între Rusia și Germania, a avertizat marți economistul șef al S&P Global, citat de CNBC.

„În scenariul pesimist…  credem că ceea ce ar afecta cu adevărat situația macro ar fi un fel de ruptură comercială între Rusia și Europa”, a declarat Paul Gruenwald pentru „Squawk Box Asia” de la CNBC.

„Acesta nu înseamnă doar oprirea gazului – fie că Germania nu mai cumpără, fie că Rusia îl întrerupe”, a adăugat el.

În urma invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei, mai multe puteri mondiale, inclusiv SUA, Japonia și Canada, au lovit Moscova cu sancțiuni. Uniunea Europeană se gândește dacă să interzică importurile de petrol din Rusia și s-a angajat să reducă în cele din urmă dependența de gazul rusesc cu două treimi.

Rusia, la rândul său, a cerut ca țările așa-zise „neprietenoase” să plătească în ruble pentru gaz, referindu-se la cele care au impus sancțiuni economice grele menite să izoleze Rusia din cauza atacului său neprovocat în Ucraina.

Uniunea Europeană primește aproximativ 40% din gazele sale naturale de la conductele rusești și aproximativ un sfert din acestea circulă prin Ucraina. Germania primește aproximativ jumătate din gazele naturale din Rusia.

Gruenwald a adăugat: „Avem complexul energetic, avem prețuri la mărfuri, avem inputuri industriale pe care Europa le importă, cum ar fi nichel și titan și alte lucruri de genul”.

Firma de cercetare și consultanță Wood Mackenzie a avertizat, de asemenea, că economia globală ar putea suferi „schimbări permanente”, comerțul global fiind posibil alterat de criză.

„Dacă pandemia de Covid-19 a evidențiat necesitatea scurtării lanțurilor de aprovizionare, războiul din Ucraina subliniază importanța de a avea parteneri comerciali de încredere”, a scris directorul de cercetare Peter Martin într-o notă de marți.

„Aceste forțe ar putea duce la o realiniere de durată a comerțului global. Economia globală devine mai regionalizată – lanțuri de aprovizionare mai scurte cu parteneri „de încredere”.

O ruptură comercială între Germania și Rusia ar putea afecta producția germană – unul dintre cele trei centre de producție globale, în afară de SUA și China, a spus Gruenwald.

„…un PIB mai scăzut, o ocupare a fortei de munca mai scăzută, o încredere mai scăzută – și apoi am obține un fel de șoc macrofinanciar. Acesta este genul de scenariu pentru care suntem îngrijorați, care ar putea mișca acul”, a avertizat el.

Comerțul dintre Germania și Rusia a crescut semnificativ în 2021 comparativ cu anul anterior, valoarea mărfurilor tranzactionate a crescut cu 34,1%, până la 59,8 miliarde de euro (65 de miliarde de dolari), potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei.

Importurile Germaniei din Rusia au crescut considerabil anul trecut, cu 54,2% față de 2020. Exporturile au crescut și ele, dar într-un ritm mai lent decât importurile – cu 15,4%.

Principalele produse pe care Germania le-a exportat în Rusia au inclus vehicule, mașini, remorci și produse chimice, potrivit agenției. Principalele exporturi ale Rusiei către Germania au inclus țiței, gaze naturale, metale și cărbune.

Rusia a reprezentat 2,3% din totalul comerțului exterior german și a fost a patra cea mai importantă țară pentru importurile germane în afara Uniunii Europene în 2021.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare