International

O scurgere a planurilor de război din Ucraina determină o anchetă a Pentagonului – Documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO au apărut pe Twitter și Telegram

Documente de război clasificate care detaliază planurile secrete ale Americii și ale NATO pentru construirea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate împotriva Rusiei au fost postate săptămâna aceasta pe canalele de socializare, au declarat oficiali înalți ai administrației Biden, citaţi de New York Times .

Pentagonul investighează cine ar fi putut fi în spatele scurgerii documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori care este disponibilă pe scară largă în Rusia.

Analiștii militari au spus că documentele par să fi fost modificate în anumite părți față de formatul lor original, exagerând estimările SUA cu privire la morții ucraineni în război și subestimarea trupelor ruse ucise.

Modificările ar putea indica un efort de dezinformare al Moscovei, au spus analiștii. Dar dezvăluirile din documentele originale, care apar ca fotografii ale unor diagrame ale livrărilor anticipate de arme, ale trupelor și batalioanelor și ale planurilor, reprezintă o scurgere semnificativă a informațiilor americane în efortul de a ajuta Ucraina.

Oficialii americani lucrau pentru a le șterge, dar nu au reușit, până joi seară.

„Suntem la curent cu rapoartele postărilor pe rețelele de socializare și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct la Pentagon.

Documentele nu oferă planuri de luptă specifice, cum ar fi cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze ofensiva. Și pentru că documentele sunt vechi de cinci săptămâni, ele oferă un instantaneu al timpului – viziunea americană și ucraineană, de la 1 martie, despre ceea ce ar putea avea nevoie trupele ucrainene pentru campanie.

Pentru ochiul instruit al unui planificator de război rus, al unui general de teren sau al analistului de informații, documentele oferă fără îndoială multe indicii tentante. Documentele menționează, de exemplu, rata de consum a munițiilor HIMARS – Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate de SUA, care pot lansa atacuri, de la distanţă,  împotriva țintelor precum depozitele de muniție, infrastructura și concentrările de trupe. Pentagonul nu a spus public cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS; documentele o fac.

Nu este clar cum au ajuns documentele pe rețelele de socializare. Dar canalele guvernamentale pro-ruse au distribuit informaţiile, au spus analiștii militari.

Analiștii au avertizat că documentele publicate de surse ruse ar putea fi modificate selectiv pentru a prezenta dezinformarea Kremlinului.

„Fie că aceste documente sunt autentice sau nu, oamenii ar trebui să aibă grijă de tot ce publică sursele rusești”, a spus Michael Kofman, directorul de studii rusești la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia.

Unul din slide-uri spunea că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce Ucraina a suferit până la 71.500 de morți. Pentagonul și alți analiști au estimat că Rusia a suferit mult mai multe victime și că aproape 200.000 de soldați de fiecare parte au fost uciși sau răniți.

Cu toate acestea, analiștii au spus că părți din documente par autentice și oferă Rusiei informații prețioase, cum ar fi calendarul de livrare a armelor și trupelor, numărul de trupe ucrainene și alte detalii militare.

Un document etichetat „top secret” oferă „Starea conflictului de la 1 martie”. În acea zi, oficiali ucraineni se aflau la o bază americană din Weisbaden, Germania, pentru şedinţe de “jocuri de război”, iar o zi mai târziu, generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, și generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat pentru Europa, au fost prezenţi la şedinţe.

Un alt document include coloane care enumeră unitățile de trupe ucrainene, echipamentele și antrenamentele, cu programe pentru ianuarie până în aprilie. Documentul conține un rezumat al 12 brigăzi de luptă, nouă dintre ele aparent fiind antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO. Dintre cele nouă brigăzi, documentele spuneau că șase vor fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie. O brigadă ucraineană are între 4.000 și 5.000 de soldați, au spus analiștii.

Documentul spunea că timpii de livrare a echipamentelor ar afecta pregătirea  pentru a respecta termenul. Echipamentul total necesar pentru nouă brigăzi, se spune în document, a fost de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.

Scurgerea este prima descoperire a informațiilor ruse care a fost făcută publică de la începutul războiului. Pe tot parcursul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniții și alte noduri cheie din liniile militare ruse. Astfel de informații în timp real le-au permis ucrainenilor să vizeze forțele ruse, să omoare generali superiori și să forțeze ca proviziile de muniție să fie mutate mai departe de linia frontului rusesc, deși oficialii americani spun că Ucraina a jucat un rol decisiv în planificarea și executarea acestor lovituri.

Dar la începutul războiului, oficialii ucraineni au ezitat să-și împărtășească planurile de luptă cu Statele Unite, de teama unor scurgeri, au spus oficialii americani și europeni. În vara trecută, oficialii serviciilor de informații americane au spus că deseori au înțeles mai bine planurile militare ale Rusiei decât cele ale Ucrainei.

Partajarea informațiilor dintre Ucraina și Statele Unite s-a relaxat considerabil toamna trecută, iar cele două țări au lucrat îndeaproape la opțiuni pentru o ofensivă ucraineană.

 

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

8 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

8 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

8 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

8 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

8 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

8 ore ago