ESG

O treime (32%) din aprovizionarea cu semiconductori estimată la 1 trilion de dolari ar putea fi pusă în pericol în următorul deceniu; Cuprul, utilizat pentru crearea circuitelor, se confruntă cu perturbări cauzate de condiții meteorologice (PwC)

  • Schimbările climatice ar putea perturba producția de semiconductori, deoarece cuprul, utilizat pentru crearea circuitelor, se confruntă cu perturbări cauzate de condiții meteorologice extreme și secetă

  • Semiconductorii sunt parte integrantă a economiei digitale moderne, industria globală a semiconductorilor fiind estimată să atingă 1 trilion de dolari până în 2030

  • O treime (32%) din producția globală de semiconductori va depinde de aprovizionarea cu cupru, care este expusă riscurilor, până în 2035, sugerează analiza PwC

  • Companiile investesc în securitatea aprovizionării cu apă și în reziliența la schimbările climatice pentru a gestiona riscul potențial de perturbare

O treime (32%) din producția mondială de semiconductori va depinde de aprovizionarea cu cupru, care este expusă riscului de perturbări climatice până în 2035, procentul urmând să crească la 58% până în 2050 dacă emisiile nu vor scădea, potrivit unui nou raport al PwC, publicat astăzi. Raportul constată că riscul perturbărilor climatice reprezintă o amenințare crescândă pentru industria semiconductorilor, în valoare de 650 de miliarde de dolari, care se preconizează că va depăși 1 trilion de dolari până în 2030.

Raportul, cea mai recentă publicație din seria „Protejarea oamenilor și prosperității” a PwC, arată că minele de cupru, care necesită aprovizionare constantă cu apă pentru a funcționa, se confruntă cu un risc crescut de secetă severă din cauza schimbărilor climatice. Analiza subliniază necesitatea ca atât exportatorii de cupru, cât și cumpărătorii de semiconductori să își adapteze lanțurile de aprovizionare și practicile dacă doresc să gestioneze riscurile cauzate de perturbările climatice.

Glenn Burm, lider global în domeniul semiconductorilor, PwC Coreea de Sud, a declarat: „Semiconductorii sunt elementul vital ascuns al tehnologiei moderne, fiind integrați în toate produsele, de la computere și telefoane la mașini și mașini de spălat. Este greu să ne imaginăm o companie care să nu depindă într-un fel sau altul de semiconductori. Aceștia stau la baza securității economice, sunt esențiali pentru valorificarea potențialului inteligenței artificiale și sunt parte integrantă a energiei regenerabile. Putem acționa acum, înțelegând și gestionând riscurile legate de aprovizionare, inclusiv riscurile fizice ale schimbărilor climatice.

În întreaga lume, companiile se adaptează prin creșterea producției de apă, diversificarea lanțurilor de aprovizionare și consolidarea rezilienței la schimbările climatice. S-au înregistrat progrese importante, dar companiile pot și trebuie să facă mai mult. Pe măsură ce IA și alte tehnologii impulsionează transformarea digitală, importanța securizării materiilor prime critice va crește”.

Cuprul se confruntă cu o amenințare tot mai mare din cauza riscului de perturbare climatică

În prezent, cuprul provenit dintr-o singură țară sau teritoriu care aprovizionează industria semiconductorilor – Chile – se confruntă cu riscuri severe de secetă. Cu toate acestea, în decursul unui deceniu, minele de cupru din majoritatea celor 17 țări care aprovizionează industria semiconductorilor se confruntă cu riscuri severe de secetă.

Ca urmare, o parte din ce în ce mai mare din aprovizionarea cu cupru de care depinde producția de semiconductori este expusă riscului. Se estimează că, încă din 2035, cel puțin 34% din aprovizionarea cu cupru a tuturor teritoriilor producătoare de semiconductori va fi expusă riscului de perturbări cauzate de secetă.

Imperativul rezilienței: atenuarea riscurilor perturbărilor climatice pentru minerii de cupru și producătorii de semiconductori

Producătorii și cumpărătorii de semiconductori se confruntă cu o nevoie urgentă de a consolida reziliența lanțului de aprovizionare. Deși întreprinderile iau măsuri și 68% dintre investitori consideră că întreprinderile ar trebui să intensifice acțiunile pentru a reduce riscurile asociate lanțului lor de aprovizionare, potrivit sondajului global al investitorilor realizat de PwC în 2024, sunt necesare eforturi suplimentare.

De-a lungul întregului lanț valoric, întreprinderile ar trebui să abordeze perturbările climatice ca pe un risc comercial care trebuie gestionat. Printre măsurile pe care părțile interesate le pot lua și, în unele cazuri, le iau deja, se numără:

  • Producătorii de cupru măresc aprovizionarea cu apă prin investiții în instalații de desalinizare, îmbunătățirea eficienței utilizării apei și reciclarea apei. Unii producători de cupru, în special din Chile, iau deja măsuri pentru a-și proteja activitatea de secetă prin desalinizare.
  • Producătorii de semiconductori recunosc din ce în ce mai mult riscurile climatice și iau măsuri, inclusiv inovarea materialelor, cum ar fi utilizarea de materiale alternative; îmbunătățirea eficienței, adică producerea de circuite mai compacte; diversificarea furnizorilor; și reciclarea și valorificarea economiei circulare.
  • Liderii de afaceri ar trebui să identifice mai întâi riscurile climatice de-a lungul lanțului valoric, gestionând aceste riscuri prin tactici precum diversificarea furnizorilor, moderarea dependenței de o anumită marfă și colaborarea cu furnizorii și alți parteneri de-a lungul lanțului valoric pentru a construi reziliența climatică.

Lynne Baber, Global Deputy Sustainability Leader, PwC, a declarat:
„Prin descoperirea vulnerabilităților ascunse în lanțurile de aprovizionare și în operațiuni, companiile pot elabora în mod proactiv strategii de reziliență care protejează valorile expuse riscului, fie ele financiare, operaționale sau de reputație. O adaptare mai inteligentă la schimbările climatice deblochează agilitatea, inspiră inovarea și poziționează companiile în fruntea unui mediu mai volatil.”

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More