* Bateria revoluționară poate fi folosită în orice, de la mașini electrice la smartphone-uri
Oamenii de știință au dezvoltat o baterie capabilă să se încarce în doar câteva secunde, potrivit The Independent.
O echipă din Coreea de Sud a făcut acest progres cu bateriile cu sodiu de ultimă generație, care sunt mai ieftine și mai sigure decât bateriile convenționale cu litiu-ion, instalate în smartphone-uri și mașini electrice.
Sodiul (Na) este, de asemenea, de 500 de ori mai spornic decât litiul, deținând totodată potențialul de încărcare și eficiență mai mare decât omologul său Li-ion.
Până acum, bateriile Na-ion s-au confruntat cu limitări care le împiedică să fie adoptate la o scară semnificativă, inclusiv timpi lungi de încărcare și lipsa capacității de stocare.
Dar cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea (KAIST) au reușit să depășească aceste probleme prin dezvoltarea unei baterii cu ioni de sodiu de mare putere, capabilă să se încarce rapid.
Ei au făcut acest lucru integrând materialele utilizate în mod obișnuit în baterii cu cele potrivite pentru supercondensatori, care se găsesc în orice, de la sistemele de frânare regenerativă din mașinile electrice, până la ajustarea pasului palelor rotorului unei turbine eoliene.
Noua baterie depășește densitatea energetică a bateriilor comerciale cu litiu-ion și ar putea fi utilizată atât în vehiculele electrice, cât și în electronicele de larg consum.
„Dispozitivul hibrid de stocare a energiei cu ioni de sodiu [este] capabil să se încarce rapid și să atingă o densitate de energie de 247 Wh/kg și o densitate de putere de 34.748 W/kg”, a spus profesorul Jeung Ku Kang de la departamentul de știință și inginerie a materialelor KAIST, care a condus cercetarea.
„Aceasta reprezintă o descoperire în depășirea limitărilor actuale ale sistemelor de stocare a energiei”, a adăugat el, spunând că a anticipat că va avea „aplicații mai largi pentru diverse dispozitive electronice”.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul Energy Storage Materials, într-un studiu intitulat „Anod S-dopat încorporat în sulfură de fier cu cristalinitate scăzută și multivalență conductivă și catod O-dopat cu suprafață mare a cadrelor de carbon grafitic bogat în azot poros 3D pentru stocare hibridă de energie sodiu-ion de performanță”.
Descoperirea vine la doar câteva săptămâni după ce o echipă de cercetători din Japonia a descoperit un nou proces pentru producerea în masă a bateriilor cu sodiu în stare solidă.
Noua tehnologie ar putea elimina frica de autonomie prin îmbunătățirea semnificativă a capacității de încărcare a bateriilor de mașini electrice și mai mult decât dublând raza de acțiune a vehiculelor electrice actuale.