Fără categorie

Oana Ozmen: “În domeniul eficienței energetice, orice intervenție legislativă trebuie făcută în urma unui amplu proces de consultare” – foto

Orice modificare legislativă în domeniul eficienței energetice trebuie făcută în urma unui amplu proces de consultare între parlamentari, asociații, companii și beneficiari, iar conferința „Standarde nZEB- Eficiență Energetică și materiale sustenabile”, ajunsă deja la a IV-a ediție, își propune să fie o platformă pentru un dialog real în acest domeniu, a declarat doamna deputat PNL Oana OZMEN, secretar al Comisiei de Industrii, organizatoarea evenimentului, alături de domnul SÁNDOR Bende, Președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, domnul George-Cătălin STÂNGĂ, Președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic și doamna BIRÓ Rozália-Ibolya, Președintele Subcomisiei pentru dezvoltare durabilă. 

La eveniment au fost abordate două subiecte extrem de importante:  Standardele Nzeb/ eficienţa energetică, o provocare pentru statele membre UE şi Rolul materialelor durabile în eficienţa energetică a clădirilor.

Excelența Sa, Domnul Uffe A. Balslev, Ambasadorul Regatului Danemarcei, a vorbit despre bunele practici din țara pe care o reprezintă în domeniul creșterii eficienței energetice privind renovarea clădirilor și utilizarea materialelor sustenabile.

Excelența Sa, Domnul Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania, a prezentat modalitățile în care sunt încurajate investițiile în eficiență energetică și energie regenerabilă în țara pe care o reprezintă.

Excelența Sa, Domnul Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea, a prezentat politica de încurajare a proiectelor în domeniul eficienței energetice și protecției mediului.

Tobias Eisele, reprezentant al Ministerului Mediului, Climei și Energiei din Baden-Württemberg, a avut o prezentare vastă privind promovarea creșterii eficienței energetice în Germania.

Printre demnitarii  prezenți la eveniment s-au numărat Alina Gorghiu, Președintele interimar al Senatului, Florin-Alexandru Alexe, Vicepreședinte al Camerei Deputaților, Lazlo Borbely, Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Cristian Bușoi, Europarlamentar, George Tuță, Chestor al Camerei Deputaților, Călin Bota, Vicepreședinte al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, Ștefan Muşoiu, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților,  Antal István-Loránt, Preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale a Senatului, Anca Dragu, Senator, Christine Thellman, Deputat, Oana Cambera, Deputat, Simina Tulbure, Deputat, Lorant Sas, Deputat.

În cadrul evenimentului, doamna Oana Ozmen a spus: “Consider că este important acest dialog pentru că orice intervenție pe care o facem în legislație trebuie să fie făcută în baza unui dialog real atât cu producătorii, dar mai ales cu beneficiarii acestor lucrări de eficiență energetică.

România a făcut pași importanți în domeniul eficienței energetice, inclusiv din punct de vedere al legislației care a fost recent updatată. Pot să vă anunț că avem un prim proiect care a devenit lege, mă refer la legea 142/2022, al cărei inițiator sunt împreună cu colegii mei din Comisia pentru Industrii, indiferent de culoarea lor politică.

În toate cele patru ediții ale conferinței pe care am organizat-o până acum, am urmărit să avem un dialog constructiv cu specialiștii, asociațiile de profil și companiile din domeniu. Aș dori să salut prezența la această ediție a companiilor Teraplast, Qfort, Rockwool și Asociația ROMEPS.

Guvernul a alocat prin PNRR 2,8 miliarde de euro pentru clădirile care vor fi eficientizate energetic, fie că vorbim de 1500 de clădiri publice sau 2000 de blocuri de locuințe. Avem la ora actuală prin Ministerul Dezvoltării peste 1,4 miliarde de lei care au fost alocați pentru renovare energetică a clădirilor publice și rezidențiale, inclusiv clădirile cu risc seismic. Au fost încheiate peste 12 contracte prin PNRR.

Este foarte important ca tot ceea ce facem să fie însoțit de o campanie de conștientizare, pentru ca oamenii să înțeleagă beneficiile pe care le aduc renovările în materia eficienței energetice.

Salut prezența la dezbatere a Excelenței Sale, domnul Uffe Balslev, ambasadorul Regatului Danemarcei în România. Danemarca este o țară de la care ne putem inspira când vorbim de eficiență energetică și de utilizarea materialelor sustenabile.

Mă bucur să îl avem alături de noi pe Excelența Sa, domnul Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România. Împreună cu alți colegi din Comisia de Industrii am avut o vizită de lucru în martie anul acesta și am văzut cât de important este colaborarea cu parlamentarii din Baden-Württemberg pentru că astfel am descoperit care sunt provocările pe care alte țări UE le au atunci când vorbim de eficiența energetică și cât de importantă este diplomația parlamentară.

De asemenea, salut prezența domnului RIM Kap-soo, Ambasadorul Republicii Korea în România. Korea este un mare furnizor de tehnologie și excelează în inovare”.

  • Uffe Balslev: “Cea mai ieftină și verde energie este energia pe care nu o folosim”

Clădirile reprezintă 40% din consumul energetic la nivel global. Este o oportunitate pentru noi să ne focusam pe o tranziție verde și ar trebui să ținem cont că cea mai ieftină și verde energie este cea pe care nu o folosim, a declarant Excelenţa Sa, domnul Uffe Balslev, ambasadorul Regatului Danemarcei în România.

Domnia sa a explicat: “Este mai important ca lucrurile să fie făcute bine de la început și într-o manieră corectă decât să reparăm pe parcurs. Același lucru este valabil și la clădiri.

Danemarca are unul dintre cele mai stricte conduri de construcție din lume, iar acest lucru este reflectat în consumul de energie, unde consumul energetic al clădirilor este în scădere de mult timp.

Rata de construcție anuală a Danemarcei reprezintă 1% din stocul întreg al clădirilor. Știm că în jur de 85%-90% din clădirile care vor exista în 2050 au fost deja construite. Tocmai de aceea este de o importanță crucială să realizăm care este potențialul pentru eficiența energetică în clădirile existente.

Când renovarea unei clădiri vizează înlocuirea unei ferestre, a unui sistem de ventilație sau a unui acoperiș, codul de construcție din Danemarca definește standardele minime de performanță energetică ale unor componente. De aceea este garantat ca noul stoc de clădiri să devină din ce în ce mai eficiente energetic.

Dar pe cât de strict este acest cod, el devine nefolositor dacă nu este implementat corect. Căutăm să obținem o implementare de succes prin implicarea tututor actorilor relevanți și industria de construcții.

În Danemarca, industria de construcții este un partener valoros și necesar. Doar prin cunoșțințele lor și cooperarea cu ei, clădirile devin nu doar mai eficiente energetic, dar sunt făcute într-o manieră sustenabilă.

România are un potenţial extraordinar în a îmbrăţişa economia verde şi Danemarca este aici să vă ajute dacă doriţi”.

Florin Popescu, Business Unit Director Rockwool România, a prezentat beneficiile materialelor produse din rocă, ce furnizează o eficiență energetică robustă și o protecție mărită împotriva intemperiilor.

Alexandru Stânean, Director General Teraplast, a vorbit despre secția de reciclare a companiei, Teraplast Recycling. Compania produce țevi din materiale reciclabile, care provin atât din producția proprie, cât și din achiziții. Reprezentanții companiei promovează importanța reciclării PVC-ului rigid, atât post-industrial, cât și post-consum.

Ștefan Cherciu, Președinte – Director General al QFort, antreprenorul care a fondat compania, a vorbit despre necesitatea încurajării populației să folosească ferestre performante, care pot reduce cu 40% pierderea de energie. Compania este una dintre cele mai importante mărci care s-au impus pe piața din Europa de Vest.

Oana Dicu, Industrial Affairs Manager Holcim, a prezentat strategia locală de sustenabilitate, prin care este asumat angajamentul asumat la nivel de Grup de a deveni o companie Net Zero și de a conduce tranziția către construcții cu emisii scăzute de carbon, promovând totodată o economie circulară, de la resurse alternative de materii prime si energie pentru procesele de producție, la reciclarea betonului.

Mihail Ștefan, Director Executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România, a vorbit despre misiunea organizației – de a îndruma deopotrivă producătorii și consumatorii, în scopul atingerii eficienței maxime a lucrărilor de reabilitare termică. Prin folosirea polistirenului în procesul de renovare, capacitatea energetică a clădirilor crește.

Roxana Mînzatu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Evaluare Integrată şi Monitorizarea Programelor Finanţate din Fonduri Publice şi Europene, a prezentat oportunitățile de finanțare pentru proiectele privind eficiența energetică și modalitățile în care acestea se pot obține.

Radu Dudău, Director Energy Policy Group, a prezentat dezbaterile care privesc directivele din domeniul energiei energetice, astfel încât să existe posibilitatea flexibilizării atragerii de fonduri europene.

Anca Ginavar, Director Direcția Tehnică, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, un specialist de referință în ceea ce privește implementarea proiectelor de eficiență energetică, a prezentat stadiul absorbției fondurilor europene și Componenta 5 din PNRR, Valul Renovării.

Adriana Iftime, Director General al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a reiterat rolul pe care îl are sectorul construcțiilor în dezvoltarea proiectelor care respectă standardele energetice și și-a manifestat încrederea că facilitățile fiscale care sunt acordate acestui sector vor fi menținute în continuare, în scopul de a menține forța de muncă.

Andrei Liviu Antipa, Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu, a prezentat necesitatea încurajării persoanelor fizice pentru înlocuirea electrocasnicelor cu un grad mare de consum.

Iuliana Leca, Director al Direcției Comunicare, Proiecte, Cooperare și Relații Externe din cadrul Institutului Național de Administrație, a vorbit despre necesitatea încurajării administrațiilor locale pentru demararea proiectelor care privesc creșterea eficienței energetice.

Raluca Teodosiu, Expert Eficiență Energetică și Mihai Tudorancea, Managing Director, reprezentanți ai TUD Group, Cătălin Lungu, Conferențiar Universitar Doctor Inginer la Universitatea Tehnică de Construcții București, Horia Petran, Președintele Clusterului Pro-nZEB și Emilia Cerna Mladin, Președintele Asociației Auditorilor Energetici, au avut intervenții consistente în cadrul dezbaterilor, reușind să prezinte viziunea specialiștilor în domeniul eficienței energetice.

View Comments

Articole recente

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

15 minute ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

32 de minute ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

39 de minute ago

Preşedintele Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, în pofida dificultăţilor

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest…

2 ore ago

Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare…

2 ore ago

Cancelarul Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei,…

2 ore ago