Categories: Fără categorie

Oana Ozmen: Independența energetică – un deziderat european în contextul Fit for 55 (video)

În contextul politic actual, independența energetică este un deziderat pe care România împreună cu țările europene își propune să-l obțină, motiv pentru care votul privind privind Legea Offshore devine important din perspectiva resurselor care vor asigura o tranziție justă către țintele de decarbonare propuse prin FIT for 55, dar şi pentru reducerea dependenţei de Rusia, a declarat Oana-Marciana ÖZMEN, Deputat USR, Secretar la Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, la Forumul Energiei. 

Potrivit domniei sale, potenţialul excepţional de gaze din Marea Neagră, de circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze în total, dă posibilitatea României să devină un furnizor de securitate energetică regională.
Doamna Ozmen a explicat: “Cu ajutorul gazelor din Marea Neagra, putem dezvolta capacităţile pe hidrogen, care ne-ar putea ajuta în tranziţia către zero emisii de carbon.
Trebuie să încurajăm investiţiile în sectorul energetic şi noi, parlamentarii, indiferent de culoarea politică, avem datoria să impulsionăm acest lucru, având în vedere preţurile la energie în creştere, un război la graniţele României şi o inflaţie foarte mare, tocmai din cauza acestor preţuri la energie – inflaţie care afectează pe fiecare cetăţean din România.

Valorificarea resurselor autohtone, crearea de locuri de muncă și veniturile suplimentare la buget sunt la fel de imporatante ca obținerea eficienței energetice în rândul consumatorilor industriali și cei casnici.

Nu trebuie să uităm eficienţa energetică, un lucru care ar putea ajută consumatorii casnici şi industriali, dar şi economia să treacă peste această criză energetică.
Eficiența energetică atât în sectorul contrucțiilor, dar și în cel industrial au rolul de a utiliza resursele existente și de a facilita trecerea către utilizarea de resurse regenerabile în funcție de zona geografică și resursele disponibile.

Așadar, dezvoltarea capacităților de producție și stocare a energiei regenerabile, investițiile în domeniul industrial care să permită utilizarea tehnologiilor nepoluante și cu un consum redus de energie țin de parcursul pe care România și l-a asumat până în 2030.

Fondurile alocate prin PNRR de 2,2 miliarde de euro pentru renovare și reabilitare termică se dovedesc insuficiente în contextul în care solicitările adresate MDRAP au determinat epuizarea acestora într-un timp scurt de la închidere.

România are un potențial uriaș să devină un furnizor de energie, întrucât dispune de resurse, personal calificat în domeniul energiei și centre de cercetare care să dezvolte proiecte importante.

Îmi exprim încrederea că acest lucru este posibil numai printr-un dialog constructiv și asumat de către factorii politici cu reprezentanții producătorilor de energie”.

Articole recente

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

26 de minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

39 de minute ago

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

o oră ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

o oră ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

o oră ago

Preşedintele Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, în pofida dificultăţilor

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest…

2 ore ago