Mi-aș dori să avem o Strategie Europeană a Energiei, cu ajutorul căreia să folosim corect resursele acestui continent, să ne asigurăm că investițiile necesare se vor regăsi într-un consum real de energie, iar surplusul să-l dăm celor care au nevoie, a declarat doamna Oana Ozmen, Deputat PNL, Secretar la Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților.
Doamna Oana Ozmen a explicat: “Cu privire la consum, sigur este firesc să vorbim despre consum în energie sau să ne preocupe că avem un consum redus, dar acest consum trebuie să se facă pe o proiecție corectă, o proiecție pe baza unor date statistice. Sunt indispensabile digitalizarea și accesul autorităților publice la date concrete. Raportările sunt extrem de importante, dacă vrem într-adevăr să știm clar unde vom face investiții. Există tendința aceasta nu numai în România, dar și în întreaga Europă de a investi masiv în energia regenerabilă, însă în același timp este importantă partea de stocare și interconectivitatea. Mi-aș dori la un moment dat să văd o Strategie Europeană a Energiei, astfel încât să folosim corect resursele acestui continent și în același timp să ne asigurăm că investițiile necesare se vor regăsi într-un consum real și, de ce nu, surplusul de energie să îl putem da și acelor țări sau acelor cetățeni vulnerabili, care au nevoie.
Avem o problemă în a defini chiar și la ora actuală cine este consumatorul vulnerabil. Există o serie de programe pe care le desfășoară inclusiv AFM, există un program privind înlocuirea sobelor, eu aș spune că ar trebui înlocuite inclusiv centralele pe gaz sau centralele electrice, care ar trebui să fie prietenoase cu mediul și mai puțin consumatoare de energie. Aș vrea să văd că investițiile sunt ancorate în realitate și pe baza unor date reale care vin din economie”.
Referitor la inițiativele legislative pe zona de energie de la Comisia de Industrii din Camera Deputaților, doamna Oana Ozmen a explicat: “Avem în dezbatere în Parlament Proiectul de modificare a Legii 372/2015 privind eficiența energetică a clădirilor. Dacă vorbim de eficiența energetică a clădirilor, vorbim de o întreagă industrie, o industrie a construcțiilor care trebuie să fie la rândul ei sprijinită. De curând, Guvernul a alocat 62 de milioane euro prin Componenta 5 tocmai pentru susținerea eficienței energetice în domeniul industriei. Dacă nu avem materiale de construcții care să fie prietenoase cu mediul, nu vom avea nici o industrie care să consume aceste produse.
Un alt proiect important care va trebui să ajungă la Comisia de Industrii din Camera Deputaților este cel legat de Ordonanța 119/2023 privind instrumentele financiare în cazul certificatelor verzi, jalon în PNRR. Sperăm că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare vom avea o dezbatere finală în Parlament pe document.
Un alt proiect este cel legat de acordarea posibilității pentru asociațiile de proprietari de a accesa fonduri europene, astfel încât tot ceea ce înseamnă clădiri rezidențiale să poată utiliza aceste fonduri pentru a-și putea monta panouri fotovoltaice. În oglindă, Ministerul Energiei are aceste sume disponibile, peste 238 de milioane de euro, special pentru investiții în domeniul instalațiilor fotovoltaice și al capacității de stocare până în 2026.
Referitor la hidrogen, sunt țări care fac investiții masive pe acest segment. Ceea ce trebuie să facem noi în această tranziție este să utilizăm resursele pe care le avem, adică resursele de gaz, dar, în același timp, să facem și investițiile necesare astfel încât capacitățile noastre industriale viitoare să utilizeze hidrogen și să producă hidrogen.
În domeniul hidrogenului încă nu avem legislația privind certificatele de origine atât de necesare pentru dezvoltarea acestei piețe. Să sperăm că ele vor fi gata până la sfârșitul acestui an și, așa cum spun de fiecare dată, nu trebuie doar să fim optimiști, trebuie doar să investim corect.
Referitor la combustibilii alternativi, sper ca până la sfârșitul acestei legislaturi să reușim totuși să venim cu un proiect legislativ așa cum v-am obișnuit.
În ceea ce privește Comisia noastră, cred că am dovedit în acești patru ani, alături de toți colegii, indiferent de culoarea lor politică, maturitate și o atenție sporită către domeniile de interes pentru România”.