Oana Ozmen: Registrul clădirilor, consolidarea rolului auditorului energetic, predictibilitatea legislației – pilonii eficienței energetice

Renovarea aprofundată a clădirilor din România reprezintă o temă fundamentală care ar trebuie să se înscrie în rândul subiectelor prioritare pe agenda guvernamentală. Legislația predictibilă, crearea registrului național al clădirilor și consolidarea rolului auditorului energetic sunt elemente esențiale  în vedere atingerii obiectivelor de eficiență energetică a clădirilor.

”Pentru ne atinge obiectivele privind obținerea neutralității climatice și, totodată, pentru un trai în condiții sănătoase, eficiența energetică joacă un rol cheie. Sunt necesare, deopotrivă, redefinirea modului în care construim și renovăm, și, în același timp, actualizarea dublată de armonizarea legislației din domeniul eficienței energetice și cea a construcțiilor”, a declarat deputata Oana Ozmen, secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii, în cadrul celei de a treia ediții a Forumului România Eficientă organizat în data de 22 noiembrie a.c.

În egală măsură merită a fi supuse analize particularitățile țării, inclusiv ale celor 8 regiuni de dezvoltare la nivel național, în vederea definirii standardelor pentru clădiri cu consum de energie aproape zero (nZEB). Criteriile nZEB, așa cum au fost definite în directivă, sunt în mare parte de natură calitativă, lăsând mult loc de interpretare şi aplicare, rațiunea Comisiei Europene fiind întocmai aceea de a fi luate în calcul specificitățile statelor membre.

Renovarea clădirilor de patrimoniu și cea a monumetelor istorice nu trebuie omisă, însă gradul de complexitate al procesului intervenție asupra acestei categorii de clădiri este cu mult mai ridicat. Continuarea proiectelor pilot aflate în etapa de implementare, precum cele derulate prin programul România  Eficientă și dezvoltarea nor noi proiecte ne-ar aduce cu un pas mai aprope de reușită. Prin sprijinirea unităților administrativ teritoritale în scopul accesării fondurilor (naționale, europene), precum și facilitarea accesării expertizei speciliștilor din domeniu, renovarea aprofundată va fi cu adevărat realizabilă, a mai spus Oana Ozmen. În încheirea intervenției,  deputata și-a exprimat deschiderea la dialog prin invitarea experților pentru a contribui la o inițiativă legislativă, actualemente în lucru, privind eficiența energetică.

Forumul România Eficientă este parte din Programul România Eficientă, cel mai mare proiect multianual de promovare a eficienței energetice în clădiri cu finanțare privată. Dezvoltat de EPG și finanțat de OMV Petrom, proiectul are componente de informare și educare, de conștientizare a beneficiilor aduse prin creșterea performanței energetice a clădirilor, precum și lucrări de renovare aprofundată, la standarde nZEB, a mai multor școli publice din diferite regiuni geografice ale țării.

Forumul a fost compus din trei sesiuni de dezbateri punctând: drumul către clădirile corespunzătoare prevederilor Pachetului Fit for 55 (The Way to Buildings Fit for 55), parcusul proiectului România -Eficientă pînă în prezent (The Latest on the România Eficientă Program) și progresul înregistrat în materie de legsilație primară și reglementările din domeniu (Progress on Legislative and Regulatory Matters).

Articole recente

Nicuşor Dan: Conturile Primăriei au fost deblocate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă miercuri că au fost deblocate conturile municipalităţii. "Conturile…

4 ore ago

Virgil Marius METEA, numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz

Virgil Marius METEA a fost numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz. Un comunicat…

4 ore ago

Grupul francez Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia pe piaţa din Rusia

Retailerul Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din…

4 ore ago

Chimcomplex majorează din luna iunie salariile angajaţilor cu 24,5%

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță majorarea…

4 ore ago

Mercedes-Benz spune adio cutiilor de viteze manuale din 2023

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să…

4 ore ago

Dacă Rusia învinge Ucraina, ”Slovacia este următoarea”, consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos,…

4 ore ago