Update articol:

Oana Ozmen: România – nominalizată în raportul IEA printre primele țări europene care au un cadru legislativ privind hidrogenul

România a fost nominalizată în raportul IEA ca fiind printre primele țări europene care au un cadru legislativ privind hidrogenul.

Raportul anual al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind hidrogenul, ”Global Hydrogen Review”, a fost lansat astăzi. Raportul prezintă evoluțiile pieței din ultimul an.

Deputatul PNL Oana Ozmen, inițiatoarea primului proiect de lege privind hidrogenul verde, a declarat: “Mă bucur că România a fost dată ca exemplu de țară cu legislație eficace pentru a facilita formarea unei piețe a hidrogenului curat.

Munca asiduă depusă în cei aproape doi ani de activitate a Grupului de Lucru pentru Hidrogen, constituit la nivelui Comisiei pentru Industrii și Servicii, a dat rezultate. Le mulțumesc pentru cooperarea excelentă experților din Ministerul Energiei și ANRE. Suportul oferit de către domnul Virgil Popescu, fostul Ministru al Energiei, și colegii parlamentari PNL, PSD și UDMR din Camera Deputaților și Senat au făcut posibil acest rezultat. Le mulțumesc experților EPG și domnului Alexandru Floriștean pentru opiniile tehnice transmise.

Îmi exprim încrederea că prin colaborare cu Ministerul Energiei și domnul Sebastian Burduja vom avea rezultate excelente în privința promovării următoarelor proiecte care vizeză energia regenerabilă.

Aș dori să anunț că, la începutul lunii octombrie, vom relua activitatea grupului de lucru pe hidrogen atât pentru industrie, cât și pentru transport. În curând, avem în vedere și amendarea legislației privind combustibilii alternativi.

Având în vedere poziția UE privind investițiile în industria hidrogenului, sunt convinsă că România are capacitatea de a deveni un centru regional privind dezvoltarea capacităților de producție privind hidrogenul”.

Potrivit Raportului IEA, România este nominalizată că a adoptat o legea care obligă utilizatorii industriali de hidrogen să își asigure 50% din consum din surse regenerabile de origine nebiologică și hidrogen cu emisii reduse de carbon de la furnizori de hidrogen.

Legea spune:

“Fiecare consumator industrial de hidrogen din hidrogenul utilizat în industrie în scopuri energetice și neenergetice are obligația să se asigure că:
a) începând cu anul 2030, minimum 50% va fi combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică sau hidrogen cu emisii reduse de carbon și minimum 42% din resurse regenerabile de origine nebiologică;
b) începând cu anul 2035, minimum 75% va fi combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică sau hidrogen cu emisii reduse de carbon și minimum 65% din resurse regenerabile de origine nebiologică”.

Raportul mai nominalizează România că a adoptat lege care obligă furnizorii de combustibili pentru transport să aibă 5% din vânzările lor de combustibil cu combustibili regenerabili pe bază de hidrogen până în 2030.

Legea spune: “Furnizorii de combustibili au obligația să se asigure că valoarea energetică provenită din cantitatea de combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică furnizați pe piață în România și utilizată în sectorul transporturilor pe perioada unui an este cel puțin egală cu 5% din conținutul energetic al tuturor combustibililor furnizați pentru consum sau pentru utilizare pe piață, în România, începând cu anul 2030”.

Spre deosebire de alte segmente unde România se află pe ultimul loc, în cazul legislației pe hidrogen țara noastră a făcut primii pași, în fața multor țări europene, pentru o trecere imediată la hidrogen în vederea unei tranziţii mai ecologice.

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014