Afaceri

Oana Ozmen, vizită la fabrica de vată minerală bazaltică Rockwool: “Este un mare avantaj că putem produce în România, din resurse locale, un material modern și deosebit de performant în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor”

Deputata USR PLUS, Oana Ozmen, a vizitat ieri, împreună cu Excelenţa Sa, domnul Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarca, fabrica de vată minerală bazaltică Rockwool de la Ploiești.

Doamna Oana Ozmen a scris: “Vata minerală bazaltică este obținută prin procesarea bazaltului, materie primă naturală care se găsește din abundență în România și care este deosebit de eficientă din punct de vedere energetic.

Cu ocazia vizitei, mi-am dorit să înțeleg și să văd cum funcționează întregul sistem de producere a unui astfel de material la noi în țară. Este un mare avantaj că putem produce în România, din resurse locale, un material modern și deosebit de performant în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor.

Unul dintre subiectele pentru care voi milita pe tot parcursul acestui mandat se refera la utilizarea materialelor prietenoase cu mediul.

Am fost impresionată, în cadrul vizitei de la fabrica Rockwool, să văd cum se transformă roca vulcanică de bazalt în fibre de vată minerală. Cel mai mult mi-a plăcut să văd că într-adevăr vata minerală bazaltică nu arde. Este practic un produs mineral, respectiv o piată, care nu arde.

Și este cu atât mai îmbucurător că astfel de resurse locale sunt utilizate într-un lanț de producție local, astfel încât și produsul finit să fie cumpărat și utilizat de consumatorii din piața locală. Este un exemplu de bune practici nu doar la nivel de eficiență energetică, ci și la nivel economic.

Multumesc Excelenței Sale, Domnul Søren Jensen, Ambasador al Regatului Danemarca, pentru întâlnirea de astăzi și pentru tot sprijinul oferit”.

De-a lungul timpului, Oana Ozmen a vorbit despre 3 tipuri de materiale potrivite si optime pentru termoizolare în direcţia eficienţei energetice:

“Vata minerală bazaltică este unul dintre aceste materiale. Am vorbit și despre vata minerală din sticlă, și despre lâna naturală provenită de la oi.

Polistirenul este ignifug, este adevărat, dacă este tratat cu anumite substanțe, dar asta înseamnă că doar se întârzie arderea, în cele din urmă polistirenul arde.

Vata minerală bazaltică este incombustibilă și nu arde, nu întreține arderea și nici nu permite propagarea focului. Și este necesar ca materialele cu care alegem să facem izolare termică să permită circularea aerului, așa cum se întâmplă în cazul materialelor de tip vată bazaltică sau dacă alegem lână naturală, care de asemenea permite circularea aerului(și lână naturală este un material foarte bun pentru termoizolare, este ignifug, dar are temperatura de aprindere/ardere la aprox 560 °C)”.

Eficiența energetică este o componentă importantă a PNRR, cu un buget total propus de 2,2 miliarde euro pentru componenta numită Fondul pentru Valul Renovării, iar instrumentul financiar pentru implementare va fi gestionat împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în calitate de partener, a spus deputatul USR PLUS Oana Ozmen. 

Domnia sa are în vedere îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5% până în 2030, o mare provocare deoarece, în prezent, în sectorul rezidențial mai puțin de 5% din fondul de clădiri au fost reabilitate termic și eficientizate energetic, în ciuda faptului că o astfel de lucrare ar duce, în medie, la economii de energie de peste 50%.

 

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

50 de minute ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

o oră ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

3 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

3 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

8 ore ago