- Octavian Pătrașcu: „Mizez pe scăderi, după această perioadă în care bursele ne arată că au reușit să depășească efectele pandemiei de Coronavirus”
- „Din datele pe care le avem, cele mai tranzacționate instrumente financiare sunt marii indici bursieri, mărfurile, dar și blue-chip stocks”
- „Lucrăm și la produse specifice pieței din România, iar în viitorul deloc îndepărtat le vom integra pe platforma de tranzacționare CAPEX.com”
Din primul trimestru al anului 2020 și până la finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2021 (ultimele 18 luni), numărul de clienți ai platformei de tranzacționare CAPEX.com a crescut cu peste 250%, spune Octavian Pătrașcu, fondatorul și conducătorul Key Way Group, un fintech ce operează la nivel internațional sub numele CAPEX.com.
„Din datele pe care le avem, cele mai tranzacționate instrumente financiare sunt marii indici bursieri (Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 – din Statele Unite, FTSE100 – din Marea Britanie și DAX30 – din Germania), mărfurile (cu precădere petrolul și aurul), dar și așa-numitele blue-chip stocks, adică acțiunile celor mai puternice, stabile și performante companii din lume”, ne-a spus Pătrașcu.
Potrivit acestuia, CAPEX.com are în vedere crearea de produse adaptate specific pieței din România, în viitorul apropiat.
***
Cum caracterizați evoluția burselor în 2021, până acum?
Octavian Pătrașcu: După ce am monitorizat cu atenție bursele, am ajuns la concluzia că acestea vor suferi un inevitabil regres.
De-a lungul acestui an, am observat cum Federal Reserve (Banca Centrală din Statele Unite) a demonstrat că este dispusă să accepte valori înalte ale inflației fără să se simtă presată să acționeze în vreun fel, lucru ceea ce a împins bursele americane spre maxime istorice.
În opinia mea, creșterea economică, dar și preocupările referitoare la politicile inflaționiste sunt foarte aproape de limita maximă. De aceea, cred că agitația piețelor din ultimele luni, coroborată cu anxietatea generată de temerile legate de creșterea inflației i-au determinat pe foarte mulți investitori să-și reducă volumele pozițiilor bullish. În consecință, mizez pe scăderi, după această perioadă în care bursele ne arată că au reușit să depășească, cel puțin pentru moment, efectele pandemiei de Coronavirus. Suntem însă pe teren necunoscut, surprize pot apărea, deja se discută din ce în ce mai intens despre un val 4 al pandemiei care ar putea avea loc în aceasta toamna, așa că mă țin oarecum rezervat, pentru ca nu puține au fost ocaziile în care însăși pandemia, indiferent de valul în care se afla, a „pompat” entuziasm și bani în piețele de capital, ducând la creșteri spectaculoase.
Care au fost principalele evenimente care au influențat piețele?
Octavian Pătrașcu: O mulțime de evenimente și factori au influențat piețele în ultimul an, de la escaladarea tensiunilor economice dintre cele două superputeri, China (țara cu cel mai puternic avânt economic) și Statele Unite, până la explozia cererii pentru biocombustibili, și a creșterii impresionante înregistrate de unele piețe emergente datorită aplicării pe scară largă a vaccinului împotriva COVID-19 și a revirimentului economic.
În primul trimestru al anului 2021, am remarcat cum companiile din domeniul energetic au înregistrat cele mai mari creșteri, în vreme ce acțiunile companiilor din domeniul tech au început sa sufere scăderi. De fapt, se pare că investitorii au preferat acțiuni non-americane în detrimentul acțiunilor americane, deoarece recuperarea economică post-vaccin a favorizat avântul companiile subevaluate înaintea marilor giganți tech.
Companiile plătitoare de dividende au avut de asemenea de câștigat, deoarece rentabilitatea generală a pieței a fost susținută de redresarea economică post-pandemie.
Din cauza prognozelor referitoare la explozia nivelului inflației, piața obligațiunilor a înregistrat o scădere importantă, cu pierderi în sectoarele sensibile la rata dobânzii, chiar și cu angajamentul Rezervei Federale de a susține o politică mai relaxată.
În ceea ce privește piețele europene, lansarea relativ lentă a vaccinurilor pe Bătrânul Continent și stimulii fiscali mai puțin impresionanți decât în Statele Unite au condus la un reviriment ceva mai puțin accelerat.
Nu în ultimul rând, criza COVID-19 din India a exacerbat provocările existente în ceea ce privește sănătatea financiară a companiilor de distribuție, iar blocarea canalului Suez a perturbat semnificativ lanțul global de aprovizionare.
Cum a evoluat numărul de clienți CAPEX.com în 2020? Dar la începutul lui 2021?
Octavian Pătrașcu: Raportându-ne strict la anul 2020, am avut un avans de peste 220%. Din primul trimestru al anului 2020 și până la finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2021 (ultimele 18 luni), numărul de clienți a crescut cu peste 250%. În primele două trimestre ale anului 2021, creșterea a fost undeva în jur de 25%.
Ce a determinat această evoluție?
Octavian Pătrașcu: Sunt mai mulți factori care ne-au ajutat să avem o creștere notabilă în ultimul an și jumătate. În primul rând, ne-am concentrat foarte mult pe creșterea brand awareness-ului produsului nostru prin campanii de marketing și parteneriate-cheie cu branduri renumite.
Apoi, deoarece ne dorim să ne extindem prezența la nivel local, am decis să deschidem mai multe birouri locale în țări precum Spania (Madrid) sau UAE (Abu Dhabi). La ora actuală, avem birouri în Europa (Cipru, România, Spania), UAE (Abu Dhabi și Dubai), Asia (Vietnam) și în Africa de Sud. Urmează noi sucursale în Italia, Cehia și în zona Americii Latine, unde vom inaugura mai multe birouri, începând cu Mexic.
Întrucât avem în vedere extinderea produsului nostru (platforma de tranzacționare CAPEX.com), îmbunătățirea experienței utilizatorilor, dar și automatizarea proceselor cu scopul de democratizare a accesului la piețele financiare, sunt încrezător că numărul userilor va continua să urce.
Ce active preferă investitorii în acest an?
Octavian Pătrașcu: Din datele pe care le avem, cele mai tranzacționate instrumente financiare sunt marii indici bursieri (Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 – din Statele Unite, FTSE100 – din Marea Britanie și DAX30 – din Germania), mărfurile (cu precădere petrolul și aurul), dar și așa-numitele blue-chip stocks, adică acțiunile celor mai puternice, stabile și performante companii din lume.
La ce ar trebui să fie atenți investitorii începători?
Octavian Pătrașcu: Începătorii pe piețele bursiere ar trebui să se uite în primul și primul rând la partea de reglementare atunci când își caută un broker pentru a tranzacționa. Reglementarea este crucială, deoarece îți oferă multe avantaje indiscutabile, dintre care securitatea fondurilor este cea mai importantă.
Apoi, produsul în sine trebuie să fie unul de calitate, cu o reputație bună și cu o anumită notorietate în piață. Nu în ultimul rând, întrucât CFD-urile și alte produse derivate sunt complexe, cei neinițiați în piețele financiare ar face bine să-și ia timp sa se educe înainte să tranzacționeze.
Câți bani trebuie să ai ca să începi să investești?
Octavian Pătrașcu: După cum am spus, ne-am propus să oferim utilizatorilor noștri o experiență de tranzacționare de top și să le facilităm accesul tocmai pentru a democratiza piața pentru toți cei care își doresc să tranzacționeze dar care nu au cunoștințele sau toate resursele de care ar avea nevoie.
De aceea, produsul nostru CAPEX.com pune foarte mult accent pe educarea clienților prin librăria noastră extinsă, dar și cu ajutorul a numeroase instrumente și resurse de top precum TipRanks, Trading Central, TradingView și altele.
Ce diferențiază CAPEX.com de competitori?
Octavian Pătrașcu: Ne diferențiem de concurență prin însuși produsul pe care îl oferim și care este destinat unei game diverse de investitori datorită simbiozei dintre componenta educațională puternică, securitatea la cote înalte și condițiile excelente de tranzacționare.
În plus, mizăm pe noi produse și tehnologii, care vor confirma și întări misiunea companiei, cea de democratizare a accesului la piețe, prin instrumente de tip DMA (Direct Market Access), oferite cu comision 0 și disponibile chiar și fracționat, accesibile astfel oricărei categorii de investitori.
Apoi, noi ne concentrăm cu precădere pe piețele mai mici și mai puțin aglomerate (nu ca în Marea Britanie sau în Statele Unite, unde atât cererea, cât și oferta sunt uriașe).
De asemenea, suntem în plin proces de consolidare a prezenței locale prin birouri deja inaugurate sau pe care le vom deschide în regiuni-cheie din Europa, America Latină și nu numai.
Oferiți sau intenționați să oferiți și produse de pe piața din România?
Octavian Pătrașcu: Chiar în acest moment lucrăm la produse doar pentru piața din România, iar în viitorul deloc îndepărtat le vom integra pe platforma de tranzacționare CAPEX.com.
Ce considerați că lipsește pieței de capital din România?
Octavian Pătrașcu: În primul rând, volumul de tranzacționare ar trebui și ar putea să fie mult mai mare. Dar încet-încet și piața din România începe sa se dezvolte din ce în ce mai mult, dovadă fiind marile IPO-uri lansate în ultima perioadă.
Totodată, și apetitul investitorilor ar putea fi mai ridicat. Momentan exista multa lichiditate în segmentul retail, dar încă nu există cultura de a investi și de a diversifica.
***
CAPEX.com este o platformă globală de tranzacționare care oferă utilizatorilor săi cunoștințele, instrumentele și resursele necesare pentru a face piețele de capital accesibile publicului din întreaga lume, oferind o experiență de tranzacționare unică.
CAPEX.com deține licențe de operare de la Comisia de Securități și Schimb din Cipru, Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Financiare a Piețelor Globale din Abu Dhabi, Autoritatea de Conduită a Sectorului Financiar din Africa de Sud și de Autoritatea pentru Servicii Financiare din Seychelles.