Categories: Sanatate

OMS: Cele două doze ale vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech trebuie administrate la un interval de 21-28 de zile

Cele două doze ale vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech trebuie administrate la un interval de 21-28 de zile, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care multe ţări au dificultăţi să vaccineze populaţia, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Multe ţări înregistrează presiuni tot mai mari în sistemele lor de sănătate, din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19 şi a apariţiei unor tulpini noi ale virusului, care par să se răspândească mai rapid.

Guvernele adoptă noi restricţii pentru a opri răspândirea bolii, iar cererea de vaccinuri este uriaşă.

”Am discutat şi am ajuns la următoarea recomandare: două doze din acest vaccin (Pfizer) în decurs de 21-28 de zile”, a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), într-un briefing de presă online.

Comisia a mai spus că ţările ar trebui să poată să eşaloneze administrarea dozelor pe parcursul a şase săptămâni, pentru ca mai mulţi oameni expuşi riscului de îmbolnăvire să poată să fie vaccinaţi.

”SAGE recomandă ca ţările unde există circumstanţe excepţionale de constrângeri ale aprovizionării cu vaccinuri (Pfizer) să amâne administrarea celei de-a douza doze cu câteva săptămâni, pentru a maximiza numărul de persoane care beneficiază de prima doză ”, a spus Cravioto.

Acesta a adăugat: ”Cred că trebuie să fim ceva mai deschişi la aceste tipuri de decizii pe care ţările trebuie să le ia în funcţie de situaţiile lor epidemiologice”.

Peste 85 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global, iar circa 1,85 de milioane au murit, potrivit datelor oficiale analizate de Reuters.

Directorul general al SAGE, Joachim Hombach, a spus că mărirea intervalului de timp dintre cele două doze de vaccin Pfizer este  acceptabilă pentru ţările care nu pot aplica recomandarea principală.

”JCI, autoritatea care face recomandări de acest tip din Marea Britanie, a acordat o flexibilitate de până la 12 săptămâni, ţinând cont de circumstanţele specifice cu care se confruntă ţara”, a spus acesta.

”Recunoaştem în totalitate că ţările pot considera că trebuie să fie mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze. Dar este important de reţinut că există foarte puţine … date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare ”, a adăugat el.

Având în vedere oferta limitată de vaccinuri în prezent, Cravioto a spus că SAGE nu a recomandat va prioritară inocularea cu vaccinul Pfizer a călătorilor internaţionali, cu excepţia cazului în care se află într-un grupă de risc foarte ridicat, cum ar fi vârstnicii şi cei cu afecţiuni preexistente.

Kate O’Brien, expert în imunizare al OMS, a declarat că a existat o discuţie solidă la SAGE despre compromisul dintre respectarea strictă a dozelor standard în studiile clinice şi permiterea unei utilizări mai largi a vaccinului ca primă doză, riscând astfel întârzierea obţinerii celei de-a doua doze pentru unii oameni.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit (Casa Albă)

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în…

8 ore ago

FBI vrea să îl aresteze pe „Bucătarul lui Putin”, oferind o recompensă de 250.000 USD

FBI l-a adăugat vineri pe magnatul cateringului Yevgeny Prigozhin, cu legături apropiate de Kremlin, pe…

8 ore ago

Huawei Forum la MWC Shanghai 2021: Avem nevoie de standarde comune de securitate cibernetică

Stabilirea unor standarde comune de securitate cibernetică a fost principalul subiect de discuţie al forumului…

9 ore ago

Incendiu violent la o fabrică de produse din ţiţei din Prahova; Două persoane au suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului – VIDEO

”Un incendiu violent a izbucnit în jurul orei 19.01, la o societate comercială care are…

9 ore ago