International

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul “mpox” ca sinonim pentru variola maimuţei şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru după ce organizaţia a primit plângeri că denumirea actuală a bolii este rasistă şi stigmatizantă, relatează Reuters şi AFP.

“Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul ‘variola maimuţei’ va fi eliminat treptat”, deşi va putea fi căutat în clasificarea internaţională a bolilor, a anunţat OMS, care are autoritatea de a denumi boli noi şi, în cazuri excepţionale, de a schimba denumirea bolilor existente.

“Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat ‘mpox’ poate fi folosit în alte limbi”, a subliniat OMS, potrivit Agerpres.

Dacă acest termen va ridica o problemă într-o anumită limbă, OMS va lansa consultări cu autorităţile guvernamentale competente şi cu societăţile ştiinţifice în cauză, înainte de a lua o decizie.

Termenul “Mpox” va înlocui complet “variola maimuţei” după o perioadă de tranziţie de un an. “Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global”, a afirmat OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat la începutul anului 2022 un proces de consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru “variola maimuţei”.

Una dintre cele mai populare propuneri a fost “mpox” sau “Mpox” care a fost înaintată de organizaţia pentru sănătatea bărbaţilor RÉZO, printre altele. Directorul său a declarat la acea vreme că îndepărtarea imaginii maimuţei i-ar ajuta pe oameni să ia în serios urgenţa de sănătate pe care o reprezintă această boală.

Variola maimuţei, descoperită în 1958 şi numită după primul animal care a prezentat simptome, a fost răspândită mai ales în ţări din vestul şi centrul Africii până în acest an. În prezent, 110 ţări au raportat aproximativ 80.000 de cazuri confirmate şi 55 de decese, conform datelor OMS.

Articole recente

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, după numărarea a 75%…

2 ore ago

Preşedinta Comisiei Europene asigură Kievul de sprijin necondiţionat înaintea summitului UE-Ucraina

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina de…

3 ore ago

Meloni “urmăreşte cu îngrijorare” atacurile asupra misiunilor diplomatice italiene din Berlin şi Barcelona

Guvernul italian urmăreşte "cu îngrijorare şi atenţie" atacurile asupra misiunilor diplomatice ale Italiei din Berlin,…

4 ore ago

Tomac cere Guvernului să sesizeze CJUE privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos

Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, i-a trimis o scrisoare premierului Nicolae Ciucă…

4 ore ago

Tancuri grele pentru Ucraina: Scholz îi îndeamnă pe germani să aibă încredere în guvernul său

Cancelarul Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii germani să aibă încredere în decizia guvernului…

4 ore ago

Moscova diminuează deliberat numărul pierderilor sale în Ucraina (Ministerul britanic al Apărării)

Rusia diminuează în mod deliberat numărul pierderilor sale în războiul împotriva Ucrainei, afirmă sâmbătă Ministerul…

5 ore ago