Energie

OMV Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala electrică de la Brazi

OMV Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala electrică de la Brazi, aceasta fiind cea mai mare investiţie privată de tip greenfield din România, informează compania.

Construcţia centralei de la Brazi a început în 2009, iar exploatarea comercială a debutat în august 2012. Centrala a produs în această perioadă o cantitate totală de peste 32 TWh de energie electrică.

“Suntem mândri că centrala de la Brazi este de zece ani un producător de încredere pentru industria şi gospodăriile din România. Totodată, centrala noastră este un reper pentru siguranţa aprovizionării cu energie electrică, având în vedere timpul rapid de pornire, flexibilitatea şi eficienţa ridicate. Credem că, în tranziţia energetică a României, gazele naturale sunt cel mai bun partener pentru energia regenerabilă”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES.

Centrala Brazi este o centrală în ciclu combinat care foloseşte gaze naturale pentru a produce energie electrică destinată reţelei naţionale şi care foloseşte o tehnologie avansată care îi permite oprirea şi repornirea într-un interval foarte scurt de timp. Centrala are, datorită acestei tehnologii, un rol important în asigurarea de servicii auxiliare de sistem şi de echilibrare a Sistemului Energetic Naţional (SEN), compensând cu electricitate atunci când sursele regenerabile sunt intermitente. Această tehnologie avansată permite centralei să funcţioneze în condiţii de eficientă ridicată, de 57%, comparativ cu media de 30% a centralelor electrice din România.

Centrala electrică cu ciclu combinat Brazi are o putere instalată de 860 de MW şi dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW şi o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW. Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conţinută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină.

Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din producţia de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului Bucureşti.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde euro.

Articole recente

PSD solicită PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate

PSD a solicitat, joi, colegilor de coaliţie de la PNL să-şi definească poziţia faţă de…

13 minute ago

A fost aprobată prelungirea Programului IMM INVEST PLUS până la data de 31.12.2023

Comisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire la prelungirea programului IMM INVEST PLUS…

15 minute ago

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

o oră ago