Investitii

OMV Petrom demarează lucrările de construcție a unității de carburanți sustenabili de la Petrobrazi

OMV Petrom anunță începerea lucrărilor pentru construcția unei unități de producție de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi. Noua unitate va poziționa OMV Petrom ca primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est, având o capacitate de 250.000 de tone pe an.

„Investiția în producția de carburanți sustenabili este parte din Strategia noastră pentru 2030 și reflectă angajamentul OMV Petrom față de tranziția energetică  și reducerea emisiilor de carbon. Combustibilii sustenabili sunt esențiali pentru decarbonizarea transporturilor, în special în sectoarele unde electrificarea este dificil de implementat, cum este aviația. În perioada 2022-2030, vom direcționa 35% din bugetul de investiții către proiecte care susțin tranziția energetică, în România și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Această investiție consolidează rolul rafinăriei Petrobrazi de a asigura carburanții necesari mobilității – atât astăzi, cât și în viitor. Rafinăria se transformă pentru a acomoda producția de carburanți sustenabili, precum SAF și HVO, păstrând lunga tradiție de excelență operațională. Suntem mândri să deschidem calea cu prima instalație de acest fel din regiunea în care operăm, prin începerea acestui proiect foarte complex, care folosește tehnologii noi și inovatoare. Această realizare este posibilă datorită colegilor noștri foarte calificați, a căror expertiză și dedicare sunt esențiale pentru succesul nostru”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de activitatea de Rafinare și Marketing.

Noua unitate va permite OMV Petrom să integreze producția de SAF și HVO cu infrastructura existentă de producție, depozitare și distribuție a combustibililor, răspunzând astfel nevoilor de mobilitate sustenabilă ale regiunii.

Proiectul implică o investiție totală de 750 de milioane de euro, din care 560 de milioane de euro pentru construcția unității SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalații de producție de hidrogen verde.

Cum se produc SAF și HVO și impactul asupra emisiilor

SAF și HVO sunt carburanți sustenabili produși prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiuri vegetale uzate și grăsimi animale. Prin procese avansate de rafinare, utilizând hidrogen verde, aceste materii sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul și motorina convenționale. Utilizarea acestor carburanți permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO₂ față de combustibilii fosili tradiționali (spre exemplu cu minimum 65% în cazul SAF și HVO).

Flexibilitatea noii instalații permite ajustarea tipului de materii prime utilizate (ulei uzat, grăsimi animale) și a mixului de produse finite (SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL), în funcție de cerințele pieței și disponibilitatea materiilor prime.

Investiții complementare în transporturi cu emisii reduse

În paralel cu dezvoltarea producției de combustibili sustenabili, OMV Petrom extinde rețeaua de încărcare pentru vehicule electrice, având ca obiectiv peste 5.000 de puncte până în 2030 în România, față de aproximativ 900 existente în prezent.

***

OMV Petrom este producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2024, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

6 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

7 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

8 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

10 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More