Update articol:

OMV Petrom – profit net de 1,28 miliarde de lei, în creştere cu 6%, în primul semestru din acest an

OMV Petrom: “Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor viitoare, atât onshore, cât și offshore” *Investiții de 2.102 milioane de lei în primul semestru, comparativ cu 913 milioane de lei în 1-6/17

Grupul OMV Petrom a înregistrat, în primul semestru din acest an, un profit net de 1,28 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară din 2017, când rezultatul afişat a fost de 1,21 miliarde de lei, potrivit informaţiilor financiare publicate de companie pe site-ul BVB. Profitul pe acţiune este de 0,0227 lei, în creştere cu 6% faţă de primul semestru 2017.

Valoarea vânzărilor consolidate ale OMV Petrom de 9.851 milioane de lei în perioada ianuarie-iunie 2018 a crescut cu 6% comparativ cu 1-6/17, fiind susținută de prețurile mai mari la țiței și gaze naturale, precum și de volumele mai mari de electricitate vândute, elemente care au contrabalansat volumele mai mici de produse petroliere și gaze naturale vândute, precum și prețurile de vânzare mai scăzute la electricitate, pecizează compania.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 22%, iar cele din Upstream 3% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți). Rezultatul din exploatare CCA (costul curent de achiziţionare) excluzând elementele speciale în suma de 1.694 milioane de lei a crescut ușor comparativ cu valoarea de 1.659 milioane lei din 1-6/17, susținut de vânzări mai mari, parțial contrabalansate de efectul reviziei generale a rafinăriei Petrobrazi, care s-a reflectat atât în rezultatul Downstream Oil, cât și în linia Consolidare. Rata efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup excluzând elemente speciale a fost 19% (1-6/17: 17%).

Rezultatul din exploatare al Grupului a fost în valoare de 1.781 milioane de lei, cu 13% mai mare decât valoarea de 1.577 milioane de lei în 1-6/17, susținut de evoluția favorabilă a prețului la țiței, care a contrabalansat efectul din revizia generală a rafinăriei Petrobrazi.

Rezultatul financiar net s-a deteriorat la (198) milioane de lei, față de (121) milioane de lei în 1-6/17, în principal ca urmare a cheltuielilor cu dobânzi mai mari în legătură cu actualizarea creanțelor și a rezultatului preliminar al unui control fiscal.

Prin urmare, profitul înainte de impozitare pentru 1-6/18 a fost de 1.583 milioane de lei, îmbunătățit comparativ cu 1.456 milioane de lei din aceeași perioadă a anului precedent.
Impozitul pe profit a fost în valoare de (296) milioane de lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit în 1-6/18 a fost de 19% (1-6/17: 17%). Profitul net atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. a fost în valoare de 1.288 mil lei (1-6/17: 1.210 mil lei).
Investițiile în valoare de 2.102 milioane de lei în 1-6/18 au fost semnificativ mai mari comparativ cu 913 milioane de lei în 1-6/17, în special datorită creșterii nivelului de foraj sonde de dezvoltare și explorare și lucrări intensificate în proiecte de infrastructură în segmentul Upstream, în timp ce creșterea investițiilor în segmentul Downstream Oil a fost legată de revizia generală a rafinăriei și de proiectul de creștere Policombustibili. Investițiile din Upstream în perioada 1-6/18 au fost de 1.441 milioane de lei, comparativ cu 797 milioane de lei în perioada 1-6/17.
Investițiile din Downstream au fost în valoare de 661 milioane de lei (1-6/17: 115 milioane de lei), din care 635 milioane de lei în Downstream Oil (1-6/17: 105 mil lei). Investițiile din segmentul Corporativ și Altele au fost zero (1-6/17: 1 mil lei). Datorită soldului semnificativ de numerar la 30 iunie 2018, Grupul OMV Petrom a menținut o poziție de numerar net în valoare de 2.987 milioane de lei (31 decembrie 2017: 2.897 milioane de lei).

“Principalele incertitudini care pot influența rezultatele Societății rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare”

Oficialii companiei susţin: “Sfera de activitate a OMV Petrom, atât cea existentă, cât și cea planificată, precum și piețele pe care operează, expun Societatea, în mod inerent, la riscuri semnificative cum ar fi riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscul valutar, riscul operațional și alte riscuri (…). Conform ultimului exercițiu de evaluare a riscurilor desfășurat de către Grupul OMV Petrom în februarie 2018, principalele incertitudini care pot influența rezultatele Societății rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare. Prin natura activității de extracție, procesare, transport și vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expus în mod inerent riscurilor de siguranță și de mediu. Prin intermediul programelor sale de HSSE și de gestionare a riscurilor, OMV Petrom își menține angajamentul de a rămâne aliniată standardelor din industrie. În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare discutate și/sau implementate. Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întreg mediul de afaceri”.

Pentru anul 2018, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 70 USD/bbl (revizuit în creștere față de estimarea anterioară de 68 USD/bbl):
“Anticipăm o creștere a diferențialului dintre tiţeiurile Brent și Ural comparativ cu anul 2017; Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub nivelul din 2017;
Cererea pentru produsele petroliere, gaze naturale și electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2017”.
Potrivit OMV Petrom, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor viitoare, atât onshore, cât și offshore: “Câteva amendamente au fost aduse Legii 123/2012, inclusiv majorarea cotelor procentuale de volume de gaze naturale ce trebuie tranzacționate pe piețele centralizate din România de către participanții la piață angro (50% în calitate de vânzători și 40% în calitate de cumpărători). Noile cote procentuale se aplică începând cu 1 ianuarie 2019 și pot fi majorate anual prin decizie ANRE; Proiectul de lege privind activitățile offshore a fost aprobat în Parlament și trimis Președintelui spre promulgare; autoritățile au indicat în mod public că vor urmă clarificări suplimentare”.

Conducerea OMV Petrom Grup se aşteaptă să genereze un flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv, susținut de prețuri favorabile ale mărfurilor. Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream.
Referitor la Neptun Deep, OMV precizează: “Ne propunem să luăm o decizie finală de investiție în 2018, această depinzând de regimul fiscal, liberalizarea pieței gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale”.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,63% din acţiuni.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica