Categories: International

Oraşele germane care riscă pierderi de pe urma falimentului Greensill Bank strâng rândurile

Un număr de aproximativ 26 de oraşe din Germania, care riscă să înregistreze pierderi de aproximativ 255 milioane de euro, au decis să îşi unească eforturile în încercarea de a-şi recupera fondurile în cursul procedurilor de insolvenţă de la Greensill Bank, au anunţat marţi autorităţile dintr-un oraş care coordonează eforturile, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Anterior, tribunalul din oraşul Bremen (nordul Germaniei) a demarat procedurile de insolvenţă la banca germană Greensill Bank, subsidiară a fondului britanic Greensill. Aceeaşi bancă a fost închisă la începutul acestei luni de Autoritatea de supervizare a pieţelor financiare din Germania (BaFin), care a avertizat că există un risc iminent ca datoriile băncii să devină imposibil de gestionat.

În urma demarării procedurilor de insolvenţă, mai multe oraşe germane care aveau depozite la Greensill Bank se tem că îşi vor pierde fondurile. Depunerile investitorilor instituţionali sunt excluse din schema de garantare a depozitelor care protejează persoanele fizice.

Municipalitatea din Monheim am Rhein, una dintre comunităţile cel mai grav afectate, a anunţat iniţiativa de coordonare a eforturilor. “Reprezentanţii oraşelor au convenit luni asupra unei abordări juridice coordonate şi pregătesc o reprezentare comună a intereselor lor”, au informat autorităţile din Monheim am Rhein.

Oraşele germane s-au îndreptat spre investiţiile alternative, precum cele oferite de Greensill, după ce programele de sprijinire a economiei adoptate de Banca Centrală Europeană au creat aşa-numitele dobânzi negative, acea situaţie în care deponenţii plătesc băncile pentru a-şi păstra economiile. Multe dintre oraşele germane au optat pentru investiţiile oferite de Greensill tocmai pentru a evita dobânzile negative şi au fost încurajate de scorul său de credit sănătos.

Greensill Bank are drept firmă mamă fondul britanic Greensill, care a depus deja bilanţul în Marea Britanie în data de 8 martie, după ce a fost abandonat de mai multe mari instituţii financiare, precum Credit Suisse.

Greensill Capital este unul dintre principalii creditori ai conglomeratului GFG Alliance, un grup controlat de magnatul britanic Sanjeev Gupta. Una dintre companiile din cadrul GFG este Liberty Steel, care deţine în România combinatul siderurgic de la Galaţi.

Articole recente

Preşedintele chinez promite în Arabia Saudită consolidarea legăturilor cu ţările din Golf

Preşedintele chinez Xi Jinping a asigurat vineri în Arabia Saudită că ţara sa doreşte să-şi…

2 ore ago

Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia…

2 ore ago

Mediul de afaceri din România este consternat de rezultatul votului din 8 decembrie în ce privește aderarea României la Schengen (CDR)

Mediul de afaceri din România reprezentat de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este consternat de…

2 ore ago

Economistul Ciprian Dascălu: Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%

Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%, iar inflaţia s-ar putea situa la…

2 ore ago

Bittnet Group preia 70% din pachetul de acțiuni al Dataware Consulting SRL (Dataware)

Bittnet (BNET), un grup de companii IT listate pe Piața Principală a Bursei de Valori…

2 ore ago

CE: Obiectivele pentru 2030 privind reducerea la zero a poluării sunt realizabile, dar necesită acţiuni mai ferme

Politicile Uniunii Europene au contribuit la reducerea poluării aerului, precum şi a poluării cu pesticide,…

2 ore ago