Update articol:

Orban: M-aş feri, în locul domnului Boc, să dau lecţii politice despre managementul partidului; Boc: “Orban -produsul unei liste sau unei numiri în politică”

PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu ar trebui să dea lecţii de management politic, în contextul în care atunci când a fost preşedinte de partid şi premier, formaţiunea sa a scăzut foarte mult în opţiunile electoratului.

“M-aş feri, în locul domnului Boc, să dau lecţii politice despre managementul partidului şi să fac aprecieri legate de scorul politic, pentru că Emil Boc a fost preşedintele PDL şi premier, care a luat partidul după alegerile prezidenţiale, era în jur de vreo 40-41%, alegerile prezidenţiale din 2009, şi din câte îmi aduc aminte, în 2012, scorul PDL într-o alianţă, ARD, a fost în jur de 18% ca reprezentare parlamentară, aşa că în materie de învăţăminte şi de învăţăminte de leadership politic caut întotdeauna să învăţ de la cei care, în exercitarea mandatului de preşedinte, chiar au avut rezultate”, a afirmat Orban la B1 TV.

Liderul PNL a adăugat că a preluat partidul de la un dezastru electoral, la alegerile din 2016, pentru ca la alegerile din 2020 să câştige alegerile parlamentare şi să devină principalul partid de guvernare.

În replică, Emil Boc, primarul Clujului, s-a arătat profund revoltat de atacul venit din partea președintelui PNL, Ludovic Orban. El a avut o intervenție la postul Digi24: „Nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câștigat o competiție directă încât să primesc lecții de la domnia sa. Dimpotrivă: totdeauna a fost produsul unei liste sau unei numiri în politică”.

„Ce se întâmplă azi în PNL e departe de orice competiție loială și corectă între colegi. Sper ca domnul președinte Orban, dacă mai ține la acest partid, să înțeleagă că fiecare rafală zilnică de atacuri nu sunt nici la adresa lui Boc, nici a lui Cîțu, sunt la adresa fundamentelor acestui partid. (…) Sper ca mesajul meu să fie un apel în ceasul al doisprezecelea și pur și simplu să ne concentrăm pe ce suntem noi, pe ce oferim noi românilor, de ce este mai bun proiectul domnului Orban decât al domnului Cîțu și nu pe atacuri și jigniri, lucruri care poate dau o emisiune, o știre, un breaking news, dar lasă urme adânci în PNL și pierdere. În primul rând vreau să spun pentru corectitudinea istorică. Am preluat președinția Partidului Democrat nu în 2008/2009, ci în 2005. Avea 16% când avea PD-ul în alianță, iar în 2008 la alegerile parlamentare în urma parteneriatului cu președintele României Traian Băsescu Partidul Democrat Liberal a fost singurul partid din România care a reușit singur să învingă PSD-ul. În calitate de președinte de partid, cu tot respectul pentru domnul Orban, eu n-am pierdut. A pierdut domnia sa din nefericire în 2020 în fața PSD-ului. Eu am câștigat împreună cu colegii mei și în parteneriat cu președintele României această competiție politică.
În al doilea rând: în 2012 eram președinte de partid și veneam după o criză economică globală, combinată cu o criză financiară. Nu m-am ascuns în spatele geamurilor din Modrogan, ci m-am dus pe câmpul de bătălie ca președinte de partid… Dacă pierd, să pierd pe câmpul de luptă ca președinte de partid. Domnul Orban s-a ascuns în spatele geamurilor preferând să nu candideze la alegerile pentru Primăria Capitalei și să dea primăria unui alt partid. PNL-ul a ieșit pe locul trei.

După aceea am câștigat și deși am obținut la locale undeva la 16% dacă nu greșesc am considerat că nu mai reprezint un motor pentru PDL și mi-am dat demisia. Singur, deși câștigasem alegerile locale. Am lăsat partidul să-și găsească soluții și să meargă mai departe.

Am câștigat cinci alegeri directe. Nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câștigat o competiție directă încât să primesc lecții de la domnia sa. Dimpotrivă: totdeauna a fost produsul unei liste sau unei numiri în politică. E greu să dai lecții.

Eu aș fi răspuns la aceste întrebări dacă m-ar fi sunat  și îl invitam la o cafea și discutam aceste lucruri și nu prin intermediul public.

Mă așteptam ca un președinte de partid să nu dea trei portofolii (Fonduri Europene, Dezvoltare și Transporturi) pentru a-și păstra propria poziție de președinte al Camerei Deputaților. E o realitate care doare în PNL. Am dat trei poziții importante. Pe de altă parte era bine dacă aveam un procent în urma alegerilor astfel încât să fim noi primul partid cu un procent mult mai mare față de ce am obținut astfel încât să guvernăm singuri. Nu a fost așa.  Cam așa stau lucrurile în realitate”.

„Nu voi candida la nicio funcție în partid sau să candidez la funcția de președinte”, a mai spus Emil Boc.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025