Afaceri

Otilia CĂTĂNESCU, CEC Bank: Un proces de restructurare implică întotdeauna și o nevoie de fresh money, care poate fi și sub forma unei finanțări bancare

Un proces de restructurare implică întotdeauna și o nevoie de finanțare, fie că vorbim de o finanțare prin credit furnizor, fie că vorbim de un împrumut acordat de asociați, a spus Otilia CĂTĂNESCU, Director Direcția Arierate și Valorificare Active, CEC Bank, la Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI, organizată de Financial Intelligence, pe 9 mai.

Ea a continuat: “Bineînțeles că, de multe ori, e nevoie chiar și de o finanțare bancară.  Dar, într-adevăr, când se întrunesc toate elementele necesare unei restructurări de succes, reușita nu ar fi sigură dacă nu vorbim și de fresh money.

Din punct de vedere al sistemului bancar, o finanțare ar putea îmbrăca forma unei măsuri de remediere pentru clienții existenți. Băncile își poți salva propriii clienți, e mai greu să finanțezi un client aflat în dificultate care nu are expunere la tine. Această finanțare trebuie să aibă foarte mult sens și sa asigure un control al sumelor recuperate, în urma unei analize extrem de rigide și prudente.”

In opinia sa, au o șansă reală să încheie cu succes un plan de restructurare cei care întâmpină dificultăți temporare, dar care ar putea fi încă viabili: “Aș dori să scot în evidență importanța schimbării de mentalitate a antreprenorilor. Este importanta conduita și disciplina antreprenorului în ceea ce privește transparența și comunicarea directă și onestă cu banca. Noi cred că avem un rol deosebit în a educa antreprenorii și ne dorim să facem lucrul acesta.  Clienții învață din mers în relația cu banca.

Cred cu tărie că antreprenorii nu au cum să nu vadă niște semnale de alarmă anterior ca acestea să fie vizibile în situațiile lor financiare. De multe ori, vin târziu la bancă și e tardiv să acționeze prudent și proactiv. De asta este nevoie de foarte multă educație și schimbare de mentalitate la antreprenori, astfel încât ei să poată acționa din timp și să ia măsurile necesare. Acum, au cadrele adecvate pentru a salva business-ul.”

Ce face diferența între a aproba sau a nu a aproba o propunere de restructurare este încrederea pe care o creează antreprenorii băncilor și modul în care aceștia cred in redresare, a mai spus Otilia CĂTĂNESCU.

View Comments

  • Sunt șanse mici sau foarte mici de redresare.
    Restructuarea unei afaceri nu rezolva problema insolvenței prin vorbe sau finantare.
    Vedeti o tara, Grecia, care a traversat o lunga perioada pana la redresare.
    Asa ca restructurarea nu revolva problema unor portofolii putrede.

Articole recente

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

17 minute ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

48 de minute ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

48 de minute ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

50 de minute ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

52 de minute ago

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More