OTP Asset Management se așteaptă la o încetinire economică pe scară largă, dar fără recesiune (încă)

  • Este de așteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piață emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit
  • Războiul comercial și derapajele populiste reprezintă principalele amenințări pentru piețele financiare pe parcursul anului 2019
  • În România, creșterea PIB poate încetini până la 3,5%;

OTP Asset Management se așteaptă ca, pe parcursul anului 2019, ritmul de creștere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an, reiese din analiza evoluției piețelor financiare, „Trenduri Primăvară-Vară 2019”, lansată astăzi.

Mai mult decât atât, analiștii citați cred că o viitoare recesiune ar putea fi mai puțin severă decât cea din 2008.

OTP Asset Management a transmis: “În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, credem că cererea internă puternică, alimentată de condițiile favorabile ale pieței muncii, precum și fondurile europene pot oferi suficient sprijin pentru o creștere robustă în acest an, însă o decelerare este de așteptat datorită economiei slabe a zonei Euro.

În privința României, ne așteptăm la o creștere a PIB-ului de 3,5% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populației ar putea fi principalul motor al creșterii economice.

Ne așteptăm ca în anul 2019 investițiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbției fondurilor europene și presiunea asupra companiilor de a îmbunătăți productivitatea ar putea fi compensate, parțial, de investiții mai reduse în sectorul energiei, telecomunicațiilor și financiar.

Nivelul actual al ratelor de referință BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităților, ar putea rămâne la același nivel în anul 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesară o creștere modestă a ratei dobânzii pentru a menține inflația bine ancorată de țintă.

Politicile fiscale pro-ciclice și neortodoxe, precum și deficitul de cont curent relativ ridicat și în creștere, semnalează acumularea de vulnerabilități. Prin urmare, este de așteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă.

În ceea ce privește evoluțiile piețelor financiare globale, considerăm că anul 2018 marchează intrarea în ultima fază a ciclului economic. Rămânem la opinia că la nivel global mai este loc de creștere economică pe actualul ciclu economic, însă limitat. Din acest motiv, preferăm obligațiunile suverane de calitate (investment grade), în pofida celor corporative.

În contextul actual, lichiditatea este extrem de importantă, astfel, recomandăm renunțarea la lichiditate selectiv, doar contra unor randamente extrem de atractive și în condiții de risc controlat.

Suntem optimiști în ceea ce privește evoluția fondurilor de obligațiuni în lei în perioada următoare, având în vedere oportunitățile oferite de swap-urile EURRON.

Evoluția acțiunilor globale pe parcursul anului 2019 pare să fie condusă de rezultatele războiului comercial dintre China și SUA. Volatilitatea credem că va rămâne la niveluri ridicate pe parcursul anului 2019, aceasta datorita faptului că SUA se află pe sfârșitul ciclului economic, riscul politic și cel macroeconomic planează la nivel global. Credem că în perioada următoare, acțiunile companiilor cu un bilanț puternic (de tip Value) vor supra-performa în detrimentrul companiilor de creștere.

Piața locală de capital va rămâne puternic influențată de doi factori extrem de importanți. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acționarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de altă parte, implicațiile modificării sistemului actual de funcționare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt și mediu. În aceste condiții, este de așteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piață emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit.  

Războiul comercial și derapajele populiste reprezintă principalele amenințări pentru piețele financiare pe parcursul anului 2019.”

VEZI AICI ANALIZA COMPLETĂ: Analiza Trenduri primavara vara 2019

  • 2018 în retrospectivă: de la creștere sincronizată, la creștere neechilibrată

Începând cu anul 2018, epoca condițiilor monetare ultra-relaxate se pare că a încetat, conform raportului citat: Ratele mai mari ale dobânzilor în SUA și aprecierea dolarului au condus la condiții financiare mai stricte în întreaga lume, generând efecte negative de contaminare, în special în cazul economiilor emergente cu baze economice mai slabe, cum ar fi Argentina sau Turcia.

Tensiunile comerciale între cele mai mari două economii ale lumii, SUA și China, au provocat dureri de cap investitorilor de pe piețele financiare și au început să atârne asupra creșterii economiei globale. Totodată, saga britanică privind Brexit-ul și problemele bugetului italian au creat îngrijorări suplimentare la nivelul Europei. Toți acești factori au alimentat temerile privind încetinirea globală a economiei mondiale.

Zona Euro a înregistrat la rândul ei o încetinire neașteptată pe fondul temerilor privind Brexitul, dar și datorită dificultăților de producție în industria auto sau protestelor masive din Franța a „vestelor galbene”.”

Articole recente

Explozii identificate de seismologi în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, potrivit televiziunii suedeze SVT

Gazul se revarsă în Marea Baltică prin trei scurgeri separate de pe conductele Nord Stream…

8 ore ago

Acuzată de corupţie, compania Oracle va plăti 23 de milioane de dolari Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare a SUA

Compania americană de software Oracle va plăti Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA…

8 ore ago

Vladimir Putin spune că amenințarea nucleară nu este un cacealma. Ar trebui să-l credem pe cuvânt (Washington Post)

Autor: Joseph Cirincione (Joseph Cirincione este autorul cărții „Coșmaruri nucleare: securizarea lumii înainte de a…

10 ore ago

Polonia a inaugurat un gazoduct strategic prin care va primi gaz natural norvegian

Oficiali din Polonia, Norvegia şi Danemarca au participat marţi la inaugurarea unui gazoduct strategic care…

11 ore ago

Grupul Purcari achiziționează pachetul majoritar într-o Cramă din Bulgaria

Purcari Wineries PLC („Grupul Purcari”) a anuntat astazi semnarea contractului de achizitie a pachetului majoritar…

12 ore ago