International

Păpușarul rus din spatele rețelei de spioni britanici, Jan Marsalek, fost director de operațiuni al Wirecard, „a plănuit să creeze o armată de 15.000 de mercenari privați pentru a controla migrația în Europa”

Păpușarul din spatele unei rețele de spioni cu sediul în Regatul Unit, care lucra pentru Putin, a plănuit să folosească o armată de mercenari pentru a controla fluxul de migranți în Europa, scrie Daily Mail, citând o anchetă The Telegraph.

Agentul rus fugar Jan Marsalek, în vârstă de 45 de ani, se află pe lista celor mai căutați infractori de Interpol de la prăbușirea firmei germane de procesare a plăților Wirecard, la care a fost director operațional.

Acum, o investigație realizată de The Telegraph a dezvăluit că omul de afaceri de origine austriacă a plănuit să creeze o armată de 15.000 de soldați pentru a controla granița Europei pe rutele cheie de migrație din Africa.

Potrivit investigației, în 2017, oficiali ai guvernului austriac au promis investiții de peste 120.000 de euro pentru a contribui la un plan de control al fluxului de migranți în Europa, despre care Marsalek a spus că ar ajuta la „rezolvarea crizei migrației”.

Rusia a fost acuzată că a transformat fluxul de migranți într-o armă, în cadrul celei mai recente tactici de război a președintelui Vladimir Putin împotriva Occidentului, prin creșterea instabilității și a violenței în unele părți ale Africii și prin sprijinirea traficanților.

Se crede că Marsalek, care deține opt pașapoarte, se ascunde în Rusia după ce și-a asumat identitatea unui preot ortodox. El a fost văzut ultima dată în noaptea de 19 iunie 2020, având saci cu bani pentru evadarea sa de pe un mic aerodrom din Australia.

Detalii din viața lui Marsalek au fost dezvăluite după ce s-a descoperit că acesta a condus activitățile unei rețele de spioni bulgari cu sediul în Marea Britanie care lucrau pentru Kremlin.

Cosmeticiana Vanya Gaberova, în vârstă de 30 de ani, decoratorul Tihomir Ivanchev, în vârstă de 39 de ani, și tehnicianul de laborator Katrin Ivanova, în vârstă de 33 de ani, toți din Bulgaria, au fost găsiți vinovați vineri, la Curtea Penală Centrală din Anglia și Țara Galilor (Old Bailey), în urma unui proces de trei luni, de conspirație pentru a spiona pentru Rusia.

Conducătorul lor, Orlin Roussev, locotenentul său, Biser Dzhambazov, 43 de ani, și Ivan Stoyanov, 32 de ani, pledaseră deja vinovați la acuzațiile formulate în temeiul Legii privind secretele oficiale.

Rețeaua de spionaj primea ordine direct de la Moscova și era condusă din casa de oaspeți Great Yarmouth, dotată cu tehnologie sofisticată de supraveghere.

Agenții au transmis secrete Rusiei timp de aproape trei ani, spionând o bază aeriană americană din Germania și urmărind opozanți ai statului – pe unii dintre aceștia plănuind să îi prindă în „comploturi capcană”, să îi răpească și chiar să îi ucidă.

Activitățile lor bine finanțate se întindeau la Londra, Viena, Valencia, Muntenegru și Stuttgart, cele două femei urmând să fie folosite într-o serie de comploturi de tip „capcană de miere”, se arată în procesul lor de la Old Bailey.

Cel puțin 200.000 de lire sterline au fost trimise de Marsalek, responsabilul grupului din Moscova, pentru a finanța operațiunile, care au fost planificate prin intermediul a 80.000 de mesaje schimbate cu Roussev pe Telegram.

Roussev s-a lăudat anterior că este ca „Q” al lui James Bond, datorită amplorii echipamentelor de supraveghere de la pensiunea Haydee.

La adresa respectivă a fost găsită o „Peșteră a lui Aladin” de tehnologie sofisticată, inclusiv pietre care conțineau camere ascunse, 11 drone, 221 de telefoane mobile și 75 de pașapoarte false.

Roussev își spunea „Q Branch”, după celebrul intendent al lui James Bond, și a construit el însuși multe dintre dispozitive – inclusiv o sticlă de Coca-Cola care conținea o cameră ascunsă.

Cele două femei din grup erau denumite „gemenele brunete” și aveau sarcina de a pune capcane pentru ținte, inclusiv pentru jurnalistul Christo Grozev, a cărui muncă de descoperire a oamenilor din spatele atacului cu agent neurotoxic de la Salisbury l-a făcut o țintă pentru Kremlin.

De asemenea, șefii spionajului au plănuit răpirea lui Grozev și ducerea sa în Rusia, însă acest plan nu a fost dus la îndeplinire.

Spionii au vizat, de asemenea, un disident rus stabilit în Regatul Unit, pe care au discutat să îl omoare cu o săgeată otrăvită trasă de o dronă, un fost politician kazah și un avocat rus pe care intenționau să îl aducă la Moscova „viu sau mort” pentru o sumă de 30.000 de lire sterline.

Agenții au folosit echipamente de înaltă tehnologie pentru a încerca să urmărească militarii ucraineni care se antrenau la baza aeriană americană Patch Barracks din Stuttgart, cu scopul de a determina unde erau trase rachete Patriot americane.
Ei au convenit asupra unui buget de 34.000 de lire sterline pe lună pentru operațiune, care a fost întreruptă atunci când spionii au fost arestați într-o serie de raiduri în zori de către poliția britanică în februarie 2023.

 

 

 

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

52 de minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

o oră ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

2 ore ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 ore ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More