Afaceri

Paraschiv (ANCMMR): Am propus Guvernului reducerea impozitului de la 1% la 0,5% la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro

Guvernul va analiza propunerea venită din partea Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România de reducere a impozitului la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro de la 1% la 0,5%, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele ANCMMR.

Acesta a participat marţi, la Palatul Victoria, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu şi mai mulţi reprezentanţi ai guvernului, potrivit Agerpres.

“Domnul prim-ministru ne-a chemat pentru a propune nişte măsuri pentru creşterea comerţului românesc, pe noi, Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, şi pe distribuitori, Asociaţia Distribuitorilor, să găsim soluţii pentru creşterea comerţului românesc, creşterea producţiei în România şi scăderea preţului şi a inflaţiei. Am propus reducerea impozitului la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, acel 1%. Noi am vrut să creştem, iniţial, cifra, de la 50 de milioane la 500 de milioane, dar, am agreat cumva, dacă se poate, să scădem de la 1% la 0,5%. În principiu, au zis că studiază problema şi e posibil să se întâmple lucrul acesta. Nu se ştie încă de când, vor face întâi nişte calcule “, a declarat Feliciu Paraschiv.

El a precizat că în cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre prelungirea măsurii plafonării adaosului la alimentele de bază.

“Nu am discutat despre plafonare. Plafonarea a fost prelungită, noi retailerii nu am fost de acord cu plafonarea. Pe înţelesul tuturor, înseamnă că în momentul în care plafonezi nişte preţuri la anumite produse e posibil să crească preţurile la alte produse din alte zone, şi aici mă refer la cosmetice, la detergenţi, la produse industriale”, a declarat Paraschiv.

Acesta a mai precizat că în cadrul consultărilor un alt subiect a fost cel legat de propunerea privind închiderea hipermarketurilor în weekend.

“Am discutat despre închiderea hipermarketurilor în weekend, care ar fi adus cumva clienţii din zonele de hipermarket către retalierii mici. Am convenit, totuşi, că nu e o soluţie care ar fi pe placul tuturor şi am propus închiderea magazinelor sâmbătă de la ora 13.00 şi duminică de la ora 13.00, pentru că dăm şi noi o gură de oxigen angajaţilor (…) Premierul a fost deschis, prima dată a fost surprins, după care a spus că a înţeles mesajul nostru şi a spus că analizează lucrurile. (…) Dacă ne uităm în toată Europa, undeva sâmbătă la ora 13.00 se închid toate magazinele. Închiderea la ora 13.00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienţi în magazinele mici tradiţionale. Nu e un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanţă (…) Alternativa ar fi să închidem toţi sâmbătă la ora 13.00 şi duminică la ora 13.00, şi magazinele mari şi magazinele mici, să avem un program de 8 ore sâmbăta şi un program de 8 ore duminica”, a declarat Paraschiv.

El a explicat că în mediul de afaceri, fiind unul extrem de concurenţial, nu s-ar putea lua o astfel de decizie individual.

” O să o ia unul sau doi retaileri şi restul nu. Şi atunci el pierde. Dacă vine Guvernul cu o lege şi spune: toată lumea închide la ora 12.00 sau la ora 13.00, sâmbăta, şi duminica la ora 13.00, toată lumea vom lucra la fel. (…) Nu există nicio pierdere, pentru că se vor muta vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă şi după-amiaza zilei de duminică, se vor muta în timpul săptămânii. Au spus că o să se gândească la asta “, a declarat Paraschiv.

El a mai precizat că în zilele următoare vor prezenta reprezentanţilor Guvernului o listă finală cu doleanţele lor, iar după o analiză a acestora săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o nouă întâlnire la Guvern pentru a discuta concret măsurile care se preconizează a fi adoptate.

La rândul său, Daniel Trandafir, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Distribuitorilor, a declarat că în cadrul discuţiilor au prezentat părţii guvernamentale problemele cu care s-au confruntat în ultima perioadă, menţionând, între acestea: impactul impozitului pe cifra de afaceri, lipsa fondurilor europene pentru partea de comerţ şi distribuţie.

“S-au găsit soluţii, acestea vor veni către presă şi în zilele următoare. Toată lumea va analiza şi în următoarele zile veţi primi un comunicat de presă cu ce s-a rezolvat”, a declarat Trandafir.

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

23 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More