Categories: Fără categorie

Parlamentul European cere baze legale comune împotriva violenţei de gen pentru statele UE

Parlamentul European a cerut joi ca UE să-şi creeze baze legale comune pentru a acţiona împotriva discriminării şi violenţei de gen suferite de femei sau de persoanele LGBT, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Într-un text de iniţiativă legislativă, eurodeputaţii au cerut, cu 427 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 140 de abţineri, ca violenţa bazată pe gen comisă online şi în lumea reală să fie tratată ca un domeniu de ”infracţionalitate deosebit de gravă care îmbracă o dimensiune transfrontalieră”.

Consiliul UE, unde sunt reprezentate cele 27 de state membre, poate, cu acordul Parlamentului European, să identifice noi domenii de infracţionalitate care necesită o acţiune pe baze comune, cum există deja în cazul traficului cu droguri sau cu fiinţe umane, cu criminalitatea informatică şi terorismul. Astfel, violenţa de gen ar urma să fie cuprinsă în codurile penale ale tuturor statelor UE pe baza unor standarde minime comune.

Parlamentul European consideră că directiva europeană pe care o doreşte ar trebui să fie elaborată ţinând cont de prevederile Convenţiei de la Istanbul, conform căreia, de exemplu, definiţia violului trebuie să se bazeze pe lipsa consimţământului.

Convenţia este contestată de statele conservatoare, precum Polonia, acestea considerând că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenţei împotriva femeilor, ea încurajează căsătoriile între homosexuali şi acceptarea unui al treilea gen. Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat Convenţia de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea.

Eurodeputaţii cer totodată o atenţie specială asupra disputelor privind custodia şi drepturile de a vizita minorii în cazurile unde există o situaţie de violenţă de gen, şi de asemenea ca respingerea unui avort sigur să fie inclusă în formele de violenţă de gen. Această ultimă solicitare a fost unul dintre punctele de fricţiune la întocmirea textului votat, nefiind agreată de unii eurodeputaţi de dreapta.

În discursul despre starea Uniunii susţinut miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va propune până la sfârşitul anului o directivă europeană împotriva violenţei de gen pentru a consolida legislaţia în materie a diferitelor state UE.

Ea a precizat că noua propunere legislativă se va axa pe prevenire şi pe crearea de norme penale eficiente, de asemenea pentru a combate abuzurile online, cu obiectivul de a asigura că ”oricine abuzează de femei este deferit justiţiei”.

Articole recente

Rusia, Portugalia şi Austria au detectat infectări cu subvarianta mai contagioasă a variantei Delta

Autorităţile sanitare ruse au anunţat joi descoperirea unor ''cazuri izolate'' de COVID-19 cu subvarianta variantei…

55 de minute ago

Ciolacu: Am luat decizia în cadrul Biroului Permanent Naţional să ne vedem cu prim-ministrul desemnat

PSD a decis, în cadrul Biroului Permanent Naţional, să aibă o întâlnire cu prim-ministrul desemnat,…

2 ore ago

Mandatele membrilor provizorii ai Directoratului Transelectrica, prelungite cu două luni

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica (TEL) a decis prelungirea cu o durată de 2 luni, începând…

3 ore ago

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel, din 2018

Preţurile petrolului au depăşit joi 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din…

3 ore ago

Compania poloneză PGNiG avertizează că Nord Stream 2 va spori riscurile privind aprovizionarea cu gaze a UE

Gazoductul Nord Stream 2 va creşte ameninţările la adresa securităţii livrărilor de gaze către Uniunea…

3 ore ago