Categories: Fără categorie

Parlamentul European cere UE să sprijine #Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a câştiga războiul contra Rusiei

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluţie în care solicită Uniunii Europene să sprijine Ucraina cu orice are nevoie pentru câştigarea războiului contra Rusiei.

Rezoluţia, adoptată cu 451 de voturi pentru, 46 de voturi şi 49 de abţineri, subliniază că, în vederea câştigării războiului de către Kiev, nu ar trebui să existe ”nicio restricţie autoimpusă asupra asistenţei militare pentru Ucraina” şi afirmă necesitatea furnizării de orice este nevoie pentru ca Ucraina să-şi recâştige controlul deplin asupra teritoriului său recunoscut internaţional, potrivit Agerpres.

Textul rezoluţiei evidenţiază că invazia pe scară largă lansată de Rusia a modificat fundamental situaţia geopolitică din Europa şi din afara acesteia. Eurodeputaţii susţin că principalul obiectiv pentru Ucraina este câştigarea războiului şi avertizează că în caz contrar consecinţele vor fi grave.

Rezoluţia PE, care remarcă faptul că există încă diferenţe uriaşe în ceea ce priveşte nivelul sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele membre ale UE, solicită realizarea investiţiilor necesare în baza industrială europeană de apărare. Acest lucru este esenţial pentru a răspunde nevoilor Ucrainei şi pentru a reface stocurile epuizate din UE.

Eurodeputaţii enumeră sisteme sofisticate de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acţiune, cum ar fi TAURUS, Storm Shadow/SCALP, diferite tipuri de artilerie şi muniţie (155 mm în special) şi drone şi arme pentru a le contracara, acestea fiind deosebit de importante pentru Ucraina.

Toţi aliaţii din UE şi NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai puţin de 0,25% din PIB-ul lor anual, susţin eurodeputaţii, care îndeamnă ţările UE să intre imediat în dialog cu companiile din domeniul apărării, pentru a asigura creşterea producţiei şi livrărilor de muniţie, obuze şi rachete către Ucraina, care ar trebui să aibă prioritate faţă de ordinele altor ţări terţe.

Membrii PE fac apel la Camera Reprezentanţilor a SUA să adopte fără întârziere pachetul său de asistenţă militară pentru Ucraina.

Rezoluţia PE subliniază necesitatea urgentă a unui regim juridic solid care să permită confiscarea şi utilizarea activelor de stat ruseşti îngheţate de UE pentru reconstrucţia Ucrainei şi compensarea victimelor războiului. Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile impuse pentru a asigura o contribuţie substanţială la reconstrucţia Ucrainei.

De asemenea, eurodeputaţii cer UE să menţină şi să extindă politica sa de sancţiuni împotriva Moscovei şi a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor ruseşti de uraniu şi metalurgice în UE, încetarea cooperării nucleare cu Rusia şi impunerea unui embargo deplin asupra importurilor în UE de produse agricole şi piscicole ruseşti, precum şi de combustibili fosili şi de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritimă prin conducte.

Parlamentul European condamnă, de asemenea, toate ţările, întreprinderile, asociaţiile şi persoanele care ajută Moscova să eludeze măsurile restrictive ale UE, afirmând că aceste practici ar trebui incriminate la nivelul Uniunii.

Articole recente

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

19 minute ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

55 de minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

57 de minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

o oră ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

o oră ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More