Burse/Investitii

Participarea investitorilor cu mandate ESG la emisiunea de obligațiuni verzi de 500 de milioane de euro a Electrica a fost semnificativă; cea mai mare parte a alocărilor a revenit investitorilor din Marea Britanie și Irlanda (41% din total)

Participarea investitorilor cu mandate ESG la emisiunea de obligațiuni verzi de 500 de milioane de euro a fost semnificativă, ne-au transmis reprezentanții companiei.

În data de 14 iulie 2025, Electrica a anunțat finalizarea cu succes a emisiunii de obligațiuni verzi, iar acestea au fost admise la tranzacționare pe bursa de valori din Luxemburg.

Emisiunea de obligațiuni verzi, cu o maturitate de 5 ani, beneficiază de o dobândă competitivă de 4,566% și a fost evaluată cu rating BBB- de către agenția Fitch Ratings. Titlurile urmează să se listeze și la Bursa de Valori București.

Alexandru Chiriță, CEO Electrica, și Ștefan Frangulea, CFO Electrica, ne-au oferit câteva detalii despre finanțarea pe extern.

Succesul acestei emisiuni s-a bazat pe patru factori-cheie: echipa internă, partenerii externi, calitatea creditului prezentat și alegerea momentului potrivit.

Alexandru Chiriță, CEO Electrica a declarat: “Am avut alături o echipă excepțională, atât la nivelul companiei-mamă, cât și în filialele operaționale. Toți colegii s-au mobilizat rapid, înțelegând procesul și contribuind la elaborarea, în timp record, a documentației necesare: prospectul de emisiune, materialele pentru investitori și fluxurile paralele cu agenția internațională de rating Fitch Ratings și auditorul financiar. Mulțumiri tuturor pentru implicare, entuziasm și energie!”

Ștefan Frangulea, CFO Electrica: “Investitorii au reacționat pozitiv la profilul de credit prezentat, apreciind soliditatea Grupului, reziliența în creștere demonstrată în ultimii trei ani, precum și deschiderea și transparența în comunicare. De asemenea, au fost convinși de calitatea proiectelor propuse spre finanțare în zona de energie regenerabilă – proiecte bine conturate, cu informații clare, aflate într-un stadiu avansat din punct de vedere al autorizărilor și al procedurilor de selecție pentru EPC. Iar pentru asta le mulțumesc colegilor din zona de dezvoltare a producției de energie electrică.”

Întregul proces de pregătire și lansare a emisiunii de obligațiuni s-a desfășurat într-un timp record de doar 6 săptămâni, între 19 mai și 1 iulie. Munca efectivă de structurare, pregătire a documentației și coordonare a tuturor actorilor implicați s-a realizat într-un ritm accelerat. Este una dintre cele mai rapide execuții de acest tip din piață.

Emisiunea de obligațiuni a reprezentat etapa finală a unei strategii începute în 2018, prin care compania și-a propus să diversifice sursele de finanțare ale Grupului Electrica.

Finanțarea prin obligațiuni oferă avantaje importante: nu presupune un grafic de rambursare etapizat și nu implică angajamente financiare de tip covenant, ceea ce conferă o flexibilitate sporită în gestionarea resurselor. Este un instrument eficient pentru susținerea planurilor de investiții pe termen lung.

  • Cea mai mare parte a alocărilor a revenit investitorilor din Marea Britanie și Irlanda

Din punct de vedere geografic, cea mai mare parte a alocărilor a revenit investitorilor din Marea Britanie și Irlanda, care au reprezentat 41% din total. Au fost urmați de investitori din regiunea DACH (Germania, Austria, Elveția) și din zona BeNeLux (Belgia, Olanda, Luxemburg), fiecare cu câte 11%.

În funcție de tipologie, investitorii au fost în principal manageri de active (53%), fonduri de tip hedge (26%) și, în proporție de 18%, alte categorii, precum companii de asigurări și fonduri de pensii.

Au participat și fonduri de pensii din România, alături de bănci și fonduri locale de asset management. Investitorii români au reprezentat, în total, 8% din alocări.

Participarea investitorilor cu mandate ESG a fost semnificativă. Din totalul alocării de 500 de milioane de euro, 40% a revenit fondurilor clasificate drept dark green, iar 13% fondurilor medium green.

Fondurile dark green sunt cele clasificate ca „Articolul 9” conform Regulamentului UE privind publicarea informațiilor legate de durabilitate în sectorul serviciilor financiare (SFDR – Sustainable Finance Disclosure Regulation). Acestea sunt fonduri cu obiective explicite de investiții durabile, care nu doar că iau în considerare criterii de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), ci urmăresc în mod activ să genereze un impact pozitiv concret asupra mediului sau societății.

Prezența acestor fonduri în structura de investitori validează caracterul sustenabil și credibilitatea emisiunii de obligațiuni verzi.

  • Listare la Luxemburg și la Bursa de Valori București

Decizia de listare a emisiunii la Bursa din Luxemburg și la BVB a fost influențată, în primul rând, de dimensiunea ofertei. În al doilea rând, a contat nevoia de a diversifica sursele de finanțare, dincolo de investitorii locali.

Un precedent relevant l-a reprezentat emisiunea de eurobonduri a Romgaz din 2023, listată la Luxemburg și pașaportată la BVB, care a demonstrat apetitul investitorilor internaționali pentru astfel de instrumente emise de companii românești. Spre deosebire de acea tranzacție, Electrica a adăugat și componenta verde („green bonds”) care a sporit semnificativ atractivitatea emisiunii în rândul investitorilor cu mandate ESG.

  • Contextul macroeconomic și politic

Principala provocare a fost legată de incertitudinea privind contextul macroeconomic și politic. Compania a ales să aștepte clarificarea rezultatului alegerilor prezidențiale, formarea noului Guvern și conturarea pachetului de măsuri de consolidare fiscală, factori care puteau influența percepția investitorilor și, implicit, succesul emisiunii.

Chiar dacă agenția de Fitch Ratings evaluează Electrica independent de rating-ul suveran (reflectat în ratingul nostru corporativ de BBB- cu perspectivă stabilă, în timp ce ratingul României este BBB- cu perspectivă negativă) era importantă asigurarea unui cadru de stabilitate și predictibilitate în momentul lansării. Faptul tranzacția s-a închis cu un randament sub cel al obligațiunilor suverane cu maturități similare, la data pricing-ului, confirmă încrederea investitorilor în soliditatea companiei.

Articole recente

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

16 minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

32 de minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

2 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More