Categories: Energie

PATRES cere autorităților să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene și să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% pentru 2030

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile  – PATRES a semnalat, în repetate rânduri, că România POATE ȘI TREBUIE să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% pentru 2030, având în vedere abundența resursei regenerabile, arata un comunicat.

Iată că, după evaluarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), în forma revizuită transmisă de MEEMA, Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică și să acționeze suplimentar față de angajamentele asumate. Ținta de regenerabile, stabilită  la 30,7% la nivelul anului 2030, este catalogată de Comisia Europeană ca fiind “slabă” (ca nivel al ambiției), în condițiile în care potențialul României este de 34%, scrie PATRES.

Printre alte măsuri transmise cu titlu de recomandări, Comisia Europeană “invită” România să acționeze pentru stimularea producției de energie din surse regenerabile.

În acest context, PATRES face un nou apel la autorități să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene, solicitând un angajament ferm și corect din partea acestora pentru viitorul verde al energiei în România.

“Comisia Europeană transmite un mesaj autorităților române, care să acționeze astfel ca energia regenerabilă să devină o prioritate pentru România, așa cum este pentru toate țările Uniunii Europene. Dat fiind potențialul țării noastre, recomandările Comisiei Europene nu ar trebui să ne ia prin suprindere. Noi susținem că România ar trebui să țintească o cotă de cel putin 35%, având în vedere abundența resursei regenerabile pe teritoriul țării noastre. Din păcate, asistăm de mulți ani la un blocaj, energia din surse regenerabile fiind tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Trebuie să ne schimbăm cu toții percepția și să înțelegem până nu este prea târziu, dar mai ales să acționăm în consecință, că energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”, declară domnul Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Organizația consideră că România are potențialul de a realiza tranziția energetică de la surse de energie poluante către regenerabile: “Sunt multe provocări și este nevoie de un angajament ferm din partea autorităților române, care să ia deciziile corecte pentru viitorul energiei în România.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o țintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 60%, până în 2030, în contextul în care se dorește să se ajungă la neutralitate climatică până în 2050. Este o țintă ambițioasă pe care și România ar trebui să o susțină. Asumarea acestei ținte de către România vine însă cu obligații și angajamente. Țara noastră trebuie să facă un mare pas înainte în tranziția energetică și să acționeze rapid și eficient pentru a beneficia de toate oportunitățile.”

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.

Comisia Europeană recomandă României finanțarea unor proiecte verzi din Fondul de redresare și reziliență

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

10 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

11 ore ago

Casa Albă spune că echipamentele de telecomunicații fabricate de furnizori precum Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat miercuri că echipamentele de telecomunicații fabricate…

11 ore ago

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică…

11 ore ago

Universitatea Tel Aviv: O vulnerabilitate în celulele canceroase, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători din Israel a identificat o…

11 ore ago

Maia Sandu a desemnat-o premier pe Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului condus de Maia Sandu, este premierul…

11 ore ago