Update articol:

Patti Morrissey, fost expert Pentagon, după accederea lui Călin Georgescu în turul 2: 100% a existat asistență din partea adversarilor antidemocratici în promovarea candidatului

*”Cea mai mare îngrijorare a mea este că oamenii nu fac diferența între adevăr și povești inventate”

* Dezinformarea – cea mai alarmantă tendință globală

*Europa chiar trebuie să se unească și România trebuie să fie un partener puternic în acest sens”

* “Ceva distanță a Europei față de SUA nu strică”

Accelerarea dezinformării din ultimii ani și folosirea sa ca armă de influență politică reprezintă cea mai alarmantă tendință, ne-a declarat Patti Morrissey, fondator și CEO al Global Foresight Strategies și fost consultant pe război informațional la Pentagon.

Prezentă în România la Bucharest Security Conference, ea a vorbit cu Financial Intelligence despre trendurile actuale, după alegerile de pe glob, și despre folosirea social media în influențarea alegerilor și în contextul alegerilor din România.

La turul 1 al alegerilor prezidențiale din România, candidatul Călin Georgescu a trecut surprinzător în turul al doilea, după o campanie furibundă pe TikTok, fără să fie cotat cu șanse în sondajele de opinie.

Întrebată despre scenariul interferenței unui actor statal extern în această campanie, Patti Morrissey a spus: “Absolut! A existat 100% asistență din partea a ceea ce aș considera adversarii noștri antidemocratici în promovarea acestui candidat, China și Rusia. Referitor la rolul social media, în termeni miliari, este o platformă de livrare. La folosirea dezinformării ca armă, din studiile mele, rușii în special au fost incredibil de creativi, înșelători, manipulatori de-a lungul istoriei. Rețelele sociale tocmai și-au crescut exponențial capacitatea de a ajunge la un public țintă care este vulnerabil la asta, pentru că se bazează fie pe frică, fie pe furie.”

Rugată să ofere un mesaj pentru votanții români, ea a spus: “Există o mulțime de oameni mai în vârstă care știu ce înseamnă un stat satelit sub controlul autoritar sovietic. Generația mai în vârstă ar trebui să cunoască visceral contrastul.

Mesajul către români ar fi: fii foarte, foarte atent la ceea ce citești și crezi. Faceți apel la bunul simț. Puteți să vă întrebați dacă vă doriți un candidat care chiar crede că Putin este ok. Pentru că asta mi-ar spune despre el – fie că au prieteni foarte apropiați în oligarhia rusă, ceea ce ar fi foarte înfricoșător, fie că este pur și simplu naiv, pentru că este extrem de bine cunoscut ce este dispus să facă Putin pentru a rămâne la putere și, de asemenea, cum a ajuns la putere.

Acesta ar fi avertismentul meu –  să fie foarte atenți, în special la informațiile de ultim moment care tind să apară în ultimele zile, ca să nu mai fie timp de răspuns.

Faceți-vă cercetarea independentă! Aveți încredere în gândirea proprie. Dacă aveți un computer și puteți accesa internetul, puteți găsi multe informații. Cred că toți trebuie să fim vigilenți”.

*“A trebuit să-i spun unuia dintre frații mei că un telefon inteligent nu te face inteligent

Ea și-a exprimat îngrijorarea legată de faptul că, inclusiv în propria sa familie, a întâlnit o lipsă de respect, aparent bruscă, pentru expertiză și fapte. “A trebuit să-i spun unuia dintre frații mei că un telefon inteligent nu te face inteligent. Ceea ce te face inteligent este un doctorat sau să studiezi ceva ani de zile”, a spus ea, adăugând: “Ca să fiu sinceră,

pur și simplu, nu credeam că Trump va câștiga alegerile în SUA. Credeam că oamenii nu vor alege pe cineva cu antecedente penale, în condițiile în care majoritatea celor care comit infracțiuni nici măcar nu pot vota, darămite să candideze la ceva.

Impactul acestei dezinformări, drept instrument de targhetare, și posibilitatea ca anumite cercuri politice să inventeze lucruri și să nu respecte faptele, în secolul XXI, reprezintă ceva extrem de îngrijorător, ca să o spun la modul blând.

Este alarmant și cred că mulți oameni ar trebui să facă un pas înapoi și să recunoască faptul că nu au expertiza pentru a evalua anumite informații. Cea mai mare îngrijorare a mea este că oamenii nu fac diferența între adevăr și povești inventate.”

Ea a punctat ca există platforme social media care, în acest moment, sunt renumite pentru distribuirea de informații false: “Chiar în societățile democratice, dezbaterea cu privire la cine ar trebui, în principiu, să reglementeze informațiile din aceste rețele este aproape o sarcină imposibilă.

Inteligența artificială și filmulețele deepfake fac lucrurile și mai înfricoșătoare, iar populația trebuie educată despre cum să discearnă între ce este fals și fapte. Cetățenii trebuie să își pună pălăria de analist și să verifice informațiile pe cont propriu.”

Patti Morrissey ne-a spus că, în ultimele două săptămâni, a călătorit prin Europa, în Ucraina, Bruxelles, Berlin, Copenhaga, acum București, cu intenția de a dezvolta abordarea de a ajuta Ucraina.

“Aș spune că Europa chiar trebuie să se unească și că România trebuie să fie un partener puternic în acest sens”, a spus ea, adăugând: “Mișcarea către o oarecare autonomie pentru Europa cred că este sănătoasă atât economic, cât și militar. Ceva distanță față de SUA nu strică, deși nu îmi vine ușor să spun asta despre propria mea țară, care a fost piatra de temelie a cadrului transatlantic de securitate. Noua administrație sau cel puțin politicianul care a fost ales, adică Donald Trump, nu prea cred că apreciază pe deplin că rolul SUA este literalmente unul de viață sau de moarte pentru Europa, în acest moment.

Dar având în vedere relația de descurajare nucleară între aliații europeni ai SUA împotriva Rusiei, Chinei, Coreei de Nord, în acest moment, suntem indisolubil legați din punct de vedere al securității.

Știu că sunt oameni care înțeleg asta, care vin alături de Trump. Sperăm că vor reuși să clarifice asta, este critic. Între timp, europenii trebuie să rămână uniți, să-și construiască baza de cercetare și dezvoltare, așa cum am văzut în România și în Danemarca, unde tocmai am fost. Cred că multe țări din Europa încep să recunoască legătura dintre industriile care rezolvă problemele legate de securitate și consolidează acea infrastructură de securitate, și chiar trebuie să facă acest lucru, deoarece relația cu SUA se schimbă, din păcate.”

Legat de promisiunea lui Trump că va încheia războiul din Ucraina, Patty Morrissey a spus: “Este ușor să crezi poți să faci asta. Dar nu este! Un lucru de care trebuie să-ți dai seama este că Putin este extrem de inteligent în modul în care a promovat interesele rusești și cum a contracarat SUA ca lider al lumii democrate. Și uriașa amenințare pe care trebuie să o conștientizeze administrația viitoare este confruntarea dintre alianța Rusiei, Chinei, Coreei de Nord și Iranului împotriva țărilor democrate. Totuși, Trump a ajuns acolo, de două ori, prin alegeri. Alegerile sunt sacre. Rămâne de văzut dacă personalul său de securitate națională îl va face să înțeleagă ce este de fapt în joc în Ucraina, dacă oferi Rusiei avantajul strategic, prin teritoriu,  pentru pace. (…)

Jocul pe care îl joacă Putin este un război hibrid global împotriva Occidentului. Ceea ce îi face pe unii candidați prieteni cu Putin este că sunt dispuși să se supună retoricii sale, propagandei sale.”

Domnia sa apreciază că granițele Ucrainei, introduse în dreptul internațional, trebuie să fie respectate efectiv de întreaga comunitate internațională: “Este foarte naiv să spui că ne vom așeza la masa și totul va fi bine. Pentru cei care vor să creadă că Putin este un tip bun pentru că spune că este pentru valorile conservatoare, vă spun că el este un ucigaș. Își ucide adversarii politici. Dacă ești jurnalist care relatează adevărul și nu-i place asta, ai putea să fii împușcat

Acesta este sistemul pe care vrea să-l răspândească. Asta este anti-democratic.

Da, avem niște lupte electorale urâte (n.n. în SUA), dar suntem încă o democrație.

Cea mai mare îngrijorare a mea este că alegerile democratice ar trebui să se bazeze pe informații veridice. Ne otrăvim propriile democrații dacă lăsăm ca informațiile în baza cărora decidem pe cine alegem să fie absolut denaturate.”

***

Patti Morrissey a fondat Global Foresight Strategies în toamna anului 2022, o firma de consultanță specializată pe planificare strategică și analiză. Patti are 36 de ani de experiență în politica și strategia de securitate guvernamentală, națională și internațională, lucrând pentru Congresul SUA, Departamentul de Apărare (Pentagon), Departamentul de Stat și Biroul Directorului de Informații Naționale.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025