Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzExporturile în scădere din Germania au generat temeri că forța economică a Europei va intra în curând în recesiune – și va lua restul Eurozonei cu ea. Dar această analiză este deficitară, iar datele noastre arată că riscul pentru lunile ce urmează este, practic, zero.
S-a vorbit mult despre riscul recesiunii în Eurozonă. Mulți investitori se tem că economia Germaniei va fi în recesiune până la finalul anului și că Eurozona va urma aceeași cale. Un articol al economistului italian Lucrezia Reichlin, publicat de către Project Syndicate, care luase în discuție acest scenariu, a generat o amplă acoperire a subiectului. Însă, deși punctează pe bună dreptate scăderea actuală din Eurozonă, ratează un punct esențial: condițiile financiare locale rămân flexibile în mare măsură.
Pe baza istoricului, o recesiune în zona euro necesită combinația dintre reducerea exporturilor și înăsprirea condițiilor financiare. În prezent avem date negative în industria de export, mai ales în Germania, care este de departe vânzătorul de top al produselor exportate din UE, reprezentând în jur de 24% din exporturile totale. Țara se confruntă cu o contracție a creșterii de export către China și Turcia. Partea bună este că ultimele date tind să confirme o stabilizare lentă în desfășurare ce rezultă în urma stimulentelor din China și a fluxului mai mare de creditare din Turcia.
Însă pierdem din vedere un al doilea punct. Din perspectiva noastră, condițiile financiare locale încă susțin creșterea. Vedem cel puțin patru motive care tind să indice faptul că riscul de recesiune este aproape de zero anul acesta:
În general, tendința este pozitivă, însă încă există diferența de flux de credite dintre periferia și centrul zonei euro pe care am evidențiat-o în Perspectiva Saxo 1. În Portugalia, Spania, Italia, impulsul de creditare este aproape de zero sau în contracție în timp ce este încă bine orientat în Franța sau Germania. Pe termen lung, ar trebui să accentueze diferențialele de creștere din cele două regiuni pe măsură ce fluxul de creditare nu este adus în cele mai necesare economii.
Uitându-ne la primul estimat al creșterii PIB pentru T1 în Eurozonă, publicat zilele acestea, performanța nu este rea luând în considerare că potențialul de creștere este mult mai mic în zona euro față de SUA. Creșterea T1 a atins 0,4%, depășind așteptările cu 0,1%. Creșterea de la an la an este, de asemenea, mai rapidă decât era estimat, la 1,2%.
Ne așteptăm ca PIB-ul german pe T1, ce va fi publicat pe 15 mai, să fie dezamăgitor, la 0,1 %. Pe baza datelor disponibile și a datelor lunare germane, nu putem exclude că prognoza de creștere pe 2019, în prezent la 0,5%, să fie revizuită ușor în scădere.
Cu toate acestea, nu vedem un risc de recesiune în zona euro în trimestrele următoare, deoarece creșterea rămâne susținută de cererea locală, care reflectă, de asemenea, tendința pozitivă a impulsului de creditare. Ar trebui să ne confruntăm, încă, cu o performanță divergentă dintre sectorul de servicii și cel de producție, deoarece cel din urmă este expus exporturilor, mai ales în Germania. În cele din urmă, va accentua presiunea pe Banca Centrală Europeană sau pe guverne pentru a stimula și mai mult economia. Înainte ca BCE să facă vreo mișcare, ceea ce e destul de complicat dată fiind agenda politică și faptul că președintele său, Mario Draghi, își va termina mandatul curând, am putea observa un consens politic în Germania în favoarea mai multor stimulente ale politicii fiscale și a proiectelor de infrastructură.
Autor: Christopher Dembik, șef analiză macro Saxo Bank
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…
This website uses cookies.
Read More