Agricultură

Peste 80% din cantitatea de grâu exportată are origine națională (INS)

Peste 80% din cantitatea de grâu exportată are origine națională, transmite INS.

Pentru a clarifica unele aspecte apărute în presă privind producția, exportul și importul de cereale, INS face următoarele precizări:

–    Metodologia de realizare a statisticilor de comerț internațional cu bunuri este în totalitate armonizată și respectă regulamentele UE în vigoare, precum și recomandările internaționale ale ONU.

–    După cum se constată în REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1197 AL COMISIEI din 30 iulie 2020 de stabilire a specificațiilor tehnice și a modalităților în temeiul Regulamentului (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene de întreprindere și de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere, în Anexa V, Capitolul 1, Secțiunea 3 – Domeniu de aplicare, se precizează în mod expres că sfera de cuprindere a exportului exclude tranzitul tuturor bunurilor  (înțelegându-se că, implicit, și al cerealelor). Această prevedere este însușită și aplicată obligatoriu de către toate statele membre, inclusiv de către România;

–    Mai mult, ținem să precizăm faptul că ponderea exportului de grâu și secară în resursele totale (producție utilizabilă + import de grâu și secară) a fost de 53,9% în 2019 și de 53,0% în 2020. În cazul porumbului, exportul reprezenta 37,6% din resursele totale de porumb în 2019, respectiv 46,6% în 2020. Disponibilul pentru consumul uman intern la grâu și secară a reprezentat 26,9% în 2019, respectiv 37,3% în 2020, din resursele totale. La porumb, 4,1% în 2019, respectiv 6,0% în 2020 din resursele totale reprezentau disponibilul pentru consumul uman intern.  Aceste date sunt disponibile în publicația Bilanțuri alimentare, în anul 2020.

–     În ceea ce privește importul de grâu și secară, conform publicației menționate mai sus, acesta a reprezentat numai 10,6% în 2019, respectiv 18,1% în 2020 din resursele totale, firește, excluzând orice cantitate din aceste produse care a făcut obiectul tranzitului. Importul de porumb a reprezentat numai 4,0% în 2019, respectiv 11,8% în 2020 din resursele totale.

În plus, conform ultimelor date anuale disponibile de comerț internațional cu bunuri, în anul 2021, 82,6% din cantitatea de grâu și 82,9% din cantitatea de porumb exportate de România au avut origine națională.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More