Chiar dacă în piața românească, opțiunile sunt destul de limitate, pentru dezvoltarea companiei, Grupul DN Agrar este deschis către noi oportunități, prin achiziții de noi ferme de animale și/sau vegetale, care pot fi ușor integrate în modelul de business, potrivit lui Peter de Boer, Membru al Consiliului de Administrație și Manager Relația cu Investitorii DN AGRAR Group.
Acesta ne-a vorbit, într-un interviu, despre cum a fost 2022 pentru companie și cum vede 2023.
“Lucrăm la un plan strategic pentru următorii 7 ani, care va include majorarea capacităţii fermei Apold şi, pe termen lung, proiectul Straja, pentru care deținem deja autorizația de construire. Este vorba despre o fermă cu aproximativ 5.000 de capete de vaci, dintre acestea 3.000 fiind vaci de muls și restul tineret bovin”, ne-a spus Peter de Boer.
***
Ce a însemnat anul 2022 pentru DN AGRAR?
Peter de Boer: Anul 2022 a însemnat pentru DN AGRAR listarea la bursă, în piața AeRO, consolidarea activității grupului și noi investiții. Este anul în care am făcut cele mai mari progrese în sensul poziţionării ca lider de piaţă, în prezent având peste 10.000 de capete de vaci și o suprafață cultivată de peste 7.000 de ha, în paralel cu o bună gestiune a afacerilor, și continuarea programul de investiţii. Am devenit cel mai mare producător de lapte de vacă din România, în urma a două fuziuni și achiziții pe orizontală, cu o creștere de peste 50% a activelor totale, investiții susținute de finanțarea prin bursă și finanțare bancară. Totodată, am realizat investiții semnificative la nivelul companiilor din Grup. Întrucât practicăm o agricultură circulară, necesarul de utilaje este unul ridicat, atât pentru producția de furaje, cât pentru transportul laptelui, dar și pentru eficienta administrare a gunoiului de grajd semilichid și solid.
În prezent, avem în portofoliu 15 societăți și 260 angajați. Din cele 15 societăţi care fac parte din portofoliul grupului 4 sunt ferme. Activitatea principală a acestora o reprezintă, atât creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), cât şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold). Producția zilnică de lapte este de aproximativ 140.000 litri, iar cea anuală este de aproape 50 de milioane de litri. Pe lângă activitatea de producție a laptelui, DN AGRAR desfășoară în plan secundar activitatea de producție a cerealelor, parte a economiei circulare. Astfel, un avantaj major al nostru îl reprezintă faptul că producem intern hrana pentru consumul animalelor. Rezultatele în creștere înregistrate în primele 9 luni ne dau încredere că vom atinge obiectivele financiare stabilite pentru 2022.
Care au fost principalele provocări ale anului 2022?
Peter de Boer: Evenimentele din anul 2022 ne-au oferit încredere cu privire la potențialul suplimentar de creștere al afacerii, însă ne-au adus și îngrijorări, în special prima parte a anului. Contextul geopolitic a creat un risc în controlul costurilor pe care DN AGRAR a reușit să-l gestioneze într-un mod eficient și previzibil. Prețurile motorinei, prețurile îngrășămintelor, prețurile pieselor de schimb, precum și prețurile alimentelor au crescut semnificativ, acestea având consecințe cu propagare directă asupra costurilor cu hrănirea animalelor și pentru utilizarea mașinilor și a utilajelor. Totodată, în ceea ce privește seceta nu am fost izolați de restul Europei, dar nu ne-a afectat la fel de mult ca în alte zone ale țării. Atunci când am decis să investim, alegerea județelor Alba, Sibiu și Hunedoara nu a fost întâmplătoare, am ținut cont de faptul că clima temperată de aici favorizează culturile agricole.
Suntem mereu în căutarea de oportunități prin care să îmbunătățim și să eficientizăm activitățile companiilor din cadrul Grupului. În acest sens, pentru ferma Apold, am investit într-un utilaj pe care îl utilizăm pentru transportul gunoiului de grajd, direct pe câmp. Utilizarea acestui echipament permite tractoarelor să staționeze o perioadă mai mare de timp în câmp, ceea ce se traduce în creșterea numărului de hectare fertilizate în mod natural, folosind gunoiul de grajd propriu. Dacă înainte de utilizarea acestei mașinării, reușeam să fertilizăm, zilnic, o suprafață de 15 hectare, acum am reușit să atingem performanța de a acoperi o suprafață de 50 de hectare de teren, zilnic, de 3 ori mai mult. La nivel de costuri cu combustibilul, datorită acestei investiții, ne așteptăm la o reducere a acestora cu până la 200.000 euro pe an. Totodată, pentru a crește eficiența, în prezent căutăm soluții prin care să implementăm acest sistem și în celelalte ferme ale noastre.
Ce perspective vedeți pentru 2023?
Peter de Boer: Planurile pentru 2023 rămân ambițioase, cu proiecte de modernizare și integrare a companiilor din Grup. Listarea la BVB ne-a făcut să ne adaptăm strategia, să fim mai vizibili, să implementăm instrumente digitale precum SAP (ERP – Enterprise Resource Planning) pentru gestiunea și raportare mai eficientă a activității companiei. Lucrăm deja la implementarea propriu-zisă a sistemului SAP pentru toate companiile noastre, ceea ce înseamnă procese de business consolidate,operațiuni zilnice automatizate și funcționalități avansate de gestiune și raportare, un proces care se va întinde pe aproximativ 2 ani.
Pentru a crește și mai mult eficiența fermei Apold, am semnat un parteneriat pentru instalarea de panouri solare, parteneriat în urma căruia vom beneficia de o primă de pornire, de o primă anuală și de electricitate gratuită pentru întreaga fermă Apold, și care va contribui la profitabilitatea companiei DN AGRAR. De asemenea, pentru a reduce costurile cu transportul apei către lagunele de gunoi și cele cu resturile vegetale de pe câmpuri, în 2023, vom construi, lângă ferma Apold, o fabrică de compost care va duce și la înființarea unei linii alternative de afaceri. Vedem că preţurile îngrăşămintelor chimice continuă să crească și ne aşteptăm la creşteri şi în 2023. Vom putea vinde acest compost cramelor, producătorilor de legume, atât din România, cât şi din afară. Ne aşteptăm ca fabrica să devină operațională în al treilea trimestru al anului 2023. De asemenea, de succesul acestei fabrici depinde dezvoltarea și în celelalte ferme ale noastre. Lucrăm la un plan strategic pentru următorii 7 ani, care va include majorarea capacităţii fermei Apold şi, pe termen lung, proiectul Straja, pentru care deținem deja autorizația de construire. Este vorba despre o fermă cu aproximativ 5.000 de capete de vaci, dintre acestea 3.000 fiind vaci de muls și restul tineret bovin.
Chiar dacă în piața românească, opțiunile sunt destul de limitate, pentru dezvoltarea companiei, suntem deschiși către noi oportunități, prin achiziții de noi ferme de animale și/sau vegetale, care pot fi ușor integrate în modelul nostru de business.
În ce orizont de timp vedeți accesarea pieței principale a BVB?
Peter de Boer: Dezvoltarea companiei prin achiziţii a fost susţinută de listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi are ca scop integrarea cât mai eficientă a activităţilor grupului, parte a unei economii circulare. Listarea în piața AeRO ne-a făcut să ne adaptăm strategia, să fim mai vizibili, și rezultatele acțiunilor noastre s-au văzut, inclusiv prin includerea acțiunii DN în indicele BETAeRO.
DN AGRAR și-a propus trecerea la piața reglementată a Bursei de Valori București în 2024, în funcție de condițiile din piață, permițând investitorilor să obțină expunerea la agricultură într-un mod foarte profesionist și durabil. În susținerea trecerii la piața reglementată, suntem de asemenea în curs de implementare a standardelor IFRS, pe lângăimplementarea sistemului ERP (planificarea resurselor) care ne ajută să optimizăm procesele de business şi să luăm decizii mai bune de management.
Cum caracterizați relația cu investitorii, după listarea la bursă?
Peter de Boer: Am fost foarte bine primiți de piața bursieră la începutul lunii februarie 2022 și suntem mulțumiți de relația cu noii noștri acționari. Suntem pe deplin conștienți că trebuie să lucrăm la vizibilitatea noastră în piața din România. Până anul trecut, DN AGRAR avea doar acționari olandezi, așadar vizibilitatea în piața din România nu era o de o importanță majoră, raportările fiind făcute direct către partenerii noștri olandezi. Listarea în România a impus schimbarea acestei strategii și lucrăm la creșterea vizibilității DN AGRAR în rândul acționarilor și al potențialilor investitori. Acest lucru începe cu apariția mai mult în mass-media, acceptarea cererilor de interviu, prezența la evenimente, în curând un nou site – cu integrarea instrumentelor de analiză, newsletter, implementarea SAP, ERP pentru raportarea mai rapidă a rezultatelor financiare. Vom implementa toate acțiunile enumerate în colaborare cu consultantul nostru VERTIK și suntem determinați să adoptăm cele mai bune practici în comunicare cu investitorii și să fim proactivi. Am organizat deja 2 call-uri de prezentarea a rezultatelor trimestriale și ne-am bucurat să vedem interesul tot mai mare din partea investitorilor pentru sector și companie.
Pe termen lung, suntem convinși că vom atinge obiectivul propus de a accede la piața reglementată, permițând investitorilor să obțină expunerea la agricultură într-un mod profesionist și durabil.
Poziția solidă a Grupului și calitatea managementului acestuia s-au reflectat în rezultatele pe primele 9 luni ale anului 2022, așa că rămânem încrezători că vom atinge și obiectivele financiare stabilite pentru 2022. În numele companiei DN AGRAR, le mulțumesc acționarilor pentru încrederea acordată atât întregii echipe, pentru că ne sunt alături și îi asigur că vom continua să comunicăm deschis cu privire la strategia de dezvoltare a companiei.
Care sunt țintele DN AGRAR pentru următorul an?
Peter de Boer: Strategia de dezvoltare a afacerii se bazează pe o dezvoltare durabilă pe termen lung, investind constant în modernizarea instalațiilor și echipamentelor specifice activităților zootehnice și nu numai. Considerăm că DN AGRAR are un viitor promițător în România, în principal datorită climatului propice pentru creșterea bovinelor de lapte și calității solului terenurilor agricole. La acestea se adaugă cererea în creștere pentru cantitatea de lapte folosită ca materie primă pentru produsele lactate. O dată cu integrarea fermelor Lacto Agrar și Apold (finalizată în aprilie 2022), DN AGRAR a devenit cea mai mare fermă zootehnică cu producție de lapte de vacă din România.
Din perspectivă operațională anul acesta vrem să creștem capacitatea fermelor până la 12.500 de vaci și tineret bovin, având în vedere și investițiile deja făcute în acest sens. Ajustăm cu atenție numărul de animale la numărul de hectare, lucru care contribuie, de asemenea, la agricultura circulară. Acordăm o mare importanță biodiversității. Cu fiecare investiție și decizie, luăm în considerare efectul asupra biodiversității. În prezent, aproape 60% din laptele din România este importat din Ungaria și Polonia, în principal. Scopul nostru este de a permite consumatorilor români să se bucure de cel mai înalt nivel de calitate al laptelui produs în România.
Ce plănuiți legat de politica de dividende?
Peter de Boer: În stabilirea politicii de dividend, DN AGRAR ține cont de nevoile de finanțare ale companiei, de implicarea acesteia în noi proiecte sau de posibile achiziții, urmărindu-se un echilibru între politica de investiții și cea de dividend, dar și de așteptările investitorilor.
Intentionați să mai faceti investiții? Cum le veți finanța?
Peter de Boer: Cu siguranță vom continua proiectele de investiții anunțate privind digitalizarea, modernizarea și integrarea companiilor în grup. Totodată, analizăm mai multe soluţii pentru proiectul Straja, precum finanţarea bancară sau majorarea de capital, cât şi o soluție de investiţii din fonduri proprii, dar aceasta ar însemna să creştem într-un ritm mai lent. Proiectul ne oferă oportunităţi întrucât vorbim de o fermă cu 3.000-3.500 de vaci de lapte și îl putem realiza în două etape.
Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…
Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…
Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…
Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…
Belarus a declarat marţi că a decis să găzduiască arme nucleare tactice ruse după ani…