Gaze naturale

Péter Szijjártó la Moscova: Acordul dintre SUA şi Rusia interzice atacurile asupra infrastructurii energetice care alimentează Ungaria; MOL din Ungaria este interesată de proiecte de petrol și gaze din Rusia

Acordul dintre SUA şi Rusia interzice în mod clar atacurile asupra infrastructurii energetice care alimentează Ungaria, ceea ce este în concordanţă totală cu interesele naţionale ale Ungariei, întrucât astfel au fost reduse semnificativ riscurile privind securitatea aprovizionării, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Moscova.

Şeful diplomaţiei ungare a purtat discuţii cu vice-premierii ruşi Alexander Novak şi Denis Manturov, consilierul prezidenţial Iuri Uşakov şi ministrul rus al sportului, Mihail Degtyarev, iar apoi a relatat că din perspectiva maghiară, acum cea mai importantă întrebare este când se va termina războiul din Ucraina şi când va reveni pacea în Europa Centrală, scrie MTI.

„Din această perspectivă, vă pot împărtăşi o veste bună, întrucât negocierile de pace dintre SUA şi Rusia merg bine; atât partea americană, cât şi cea rusă abordează negocierile cu bunăvoinţă şi bune intenţii. Este clar că atât ruşii, cât şi americanii sunt interesaţi ca negocierile de pace să aibă un rezultat, cât mai curând posibil”, a spus Szijjártó.

„În plus, negocierile de pace sunt pe deplin aliniate cu interesele naţiunii maghiare – în sensul că s-a ajuns la un acord şi cu privire la a nu ataca infrastructura energetică a celeilalte ţări, ceea ce este foarte important, deoarece Ungaria cumpără atât petrol, cât şi gaze naturale din Rusia, iar în ultima vreme, din păcate, ucrainenii au atacat de mai multe ori această infrastructură energetică, ceea ce a dus la oprirea transporturilor de petrol pentru câte o zi”, a adăugat ministrul ungar de externe.

Şeful diplomaţiei ungare a spus că acordul privind o interdicţie de 30 de zile a atacurilor asupra infrastructurii energetice, care ulterior ar putea fi prelungit, reprezintă o veste bună. În acelaşi timp, oficialul maghiar a salutat realizarea unei liste formate din cinci puncte care să includă infrastructura care acum nu va fi atacată, pe care se regăsesc şi conductele de petrol şi gaze care leagă Rusia de Ungaria.

„Aşadar, acest acord parţial ruso-american ne-a adus vestea bună că s-au pronunţat pentru interzicerea atacurilor asupra infrastructurii energetice care vizează Ungaria, ceea ce reduce în mod semnificativ ameninţarea la adresa securităţii energetice a Ungariei”, a subliniat ministrul de externe.

Péter Szijjártó a menţionat, de asemenea, că s-a ajuns la un acord şi asupra cooperării maghiaro-ruse, ceea ce este în mod clar în interesul Ungariei, deoarece securitatea energetică a ţării depinde în mare măsură de Moscova.

Politicianul maghiar a relatat, de asemenea, că partenerii săi de negocieri l-au asigurat că Rusia va continua să îşi îndeplinească toate obligaţiile privind aprovizionarea Ungariei, astfel că aprovizionarea cu energie este în continuare sigură.

În cele din urmă, ministrul a subliniat că cele două ţări îşi vor consolida şi cooperarea economică în domenii care nu sunt afectate de sancţiuni, precum agricultura şi industria farmaceutică, unde companiile maghiare vor putea juca pe piaţa rusă un rol şi mai mare decât până acum.

„Am salutat, de asemenea, faptul că MOL desfăşoară o activitate de extracţie de mare succes în Rusia, ceea ce oferă o bază bună pentru ca MOL să îşi crească prezenţa pe piaţă, în viitor”, a spus Péter Szijjártó.

  • MOL din Ungaria este interesată de proiecte de petrol și gaze din Rusia
    — Novak

Rusia și Ungaria nu au definit încă proiecte comune în sectorul energetic, dar partea maghiară, respectiv compania de petrol și gaze Mol, este interesată de proiecte de petrol și gaze în Rusia, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit TASS.

„Noi proiecte nu au fost definite, dar, în general, luăm în considerare și extinderea cooperării dintre țările noastre în sectorul energetic”, a spus el.

„Vom lucra la diferite opțiuni. Ne menținem o perspectivă pozitivă cu privire la extinderea cooperării cu colegii noștri. <…> Mol este o companie de petrol și gaze și este interesată să lucreze în ambele sectoare. Compania este interesată de proiecte care au fost abandonate de alte companii străine”, a adăugat Novak.

 

 

 

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

57 de minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

5 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More