Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPeter Szijjarto
Presiunea pusă pe noi să renunţăm la gazul rusesc înseamnă, pur şi simplu, să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze, a declarat, astăzi, Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, în cadrul panelului dedicat securității energetice regionale, unde au mai participat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Samir Valiyev, ministrul adjunct al energiei din Azerbaidjan, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei din Republica Moldova.
Oficialul maghiar a explicat: “Noi, ca ţară, depindem de alţii, depindem de ţările care sunt furnizoare de gaze şi ţările unde gazul tranzitează. Şi atunci soluţia este să te interconectezi cu toţi ceilalţi.
Avem interconectori cu şase dintre cele şapte ţări vecine.
În ceea ce priveşte România, tocmai am crescut capacitatea la 2,5 miliarde metri cubi, reciproc, ceea ce înseamnă că tranzitul dinspre România poate să contribuie la securitatea noastră în alimentare cu aproximativ un sfert anual.
Aş vrea să mai profit de ocazia aceasta să vă spun un lucru: în prezent, din cauza infrastructurii, nu putem să evităm folosirea gazului rusesc. Dacă renunţăm la gazul rusesc, dacă renunţăm la livrările lor, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara. Producţia noastră nu depăşeşte 1,5 miliarde. Deci, trebuie să importăm 1,8 miliarde mc, anual. Şi în ciuda faptului că am investit foarte mult în capacitatea noastră de a putea să importăm cantităţi mari de gaz în cazul în care capacitatea ţărilor vecine nu e suficient de mare, tot nu merge. Cu România avem capacitate de intrare şi de ieşire echivalentă şi este foarte bine. Aşa ar trebui să fie situaţia în toate cazurile. Aşadar, presiunea pusă pe noi să renunţăm la gazul rusesc înseamnă pur şi simplu să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze. Asta e realitatea. Având în vedere că noi suntem responsabili de aprovizionarea în siguranţă a ţării, trebuie să menţinem relaţia”.
Szijjarto a mai spus că impunerea de către Bulgaria a unei taxe pe gazul din Rusia poate fi un pericol pentru siguranţa aprovizionării atât a Ungariei, cât a Serbiei: “Noua lege din Bulgaria impune o taxă suplimentară de 10 euro pe gazul care vine din Rusia, pe fiecare megawatt-oră, ceea ce poate fi un pericol pentru siguranţa aprovizionării în cazul nostru şi al Serbiei, pentru că gazul vine prin Turcia, prin Bulgaria, prin Ungaria. Noi, ca ţară fără ieşire la mare, suntem dependenţi de ţările-surse şi de ţările de tranzit.
Iată de ce cuvântul acesta, solidaritate, pe care îl tot folosim în Uniunea Europeană, chiar trebuie luat în serios. Niciun stat membru al Uniunii Europene nu ar trebui să pună în pericol securitatea aprovizionării unei alte ţări. Am văzut cum a fost colaborarea cu România. Am avut nevoie de ajutorul altor ţări şi trebuie să fim siguri că cealaltă ţară ne va ajuta”.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, a organizat, în perioada 7 – 8 noiembrie, cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More