Marfuri

Petrolul la 100 de dolari barilul? Rolul SUA în conflictul dintre Iran și Israel alimentează nervozitatea piețelor – CNBC

  • Piața petrolului intră într-o nouă fază de incertitudine după ce SUA s-a implicat în conflictul dintre Iran și Israel, au declarat analiștii din domeniu, care prevăd că prețul petrolului va ajunge la 100 de dolari pe baril dacă Strâmtoarea Hormuz va fi închisă.

  • Saul Kavonic, de la MST Marquee, previzionează un „șoc al prețului petrolului” similar cu cel înregistrat în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

  • Prețurile petrolului au crescut cu peste 7% vineri, atingând cel mai înalt nivel din ultimele luni, după ce Israelul a declarat că a lovit Iranul, escaladând dramatic tensiunile din Orientul Mijlociu și sporind îngrijorările cu privire la întreruperea aprovizionării cu petrol.

Piețele petrolului intră într-o nouă fază de incertitudine după ce SUA s-au alăturat războiului dintre Iran și Israel, experții avertizând că prețurile ar putea ajunge la trei cifre.

Investitorii urmăresc cu atenție reacția Teheranului după atacurile SUA asupra instalațiilor sale nucleare, ministrul de externe al Iranului avertizând că țara sa își rezervă „toate opțiunile” pentru a-și apăra suveranitatea.

Contractele futures pe petrol au crescut cu peste 2% la începutul ședinței de tranzacționare din Asia. Petrolul brut WTI din SUA a crescut cu peste 2%, la 75,22 dolari pe baril, în timp ce Brent, referința mondială, a crescut cu aproape 2%, la 78,53 dolari pe baril.

„Există un risc real ca piața să se confrunte în următoarele săptămâni cu întreruperi fără precedent ale aprovizionării, de o natură mult mai gravă decât șocul prețurilor petrolului din 2022, în urma războiului din Ucraina”, a declarat Saul Kavonic, analist senior în domeniul energiei la MST Marquee.

Deși reacția pieței după atacurile SUA a fost mai puțin agresivă în comparație cu cea de acum o săptămână, când Israelul a lansat atacuri aeriene împotriva Iranului, observatorii din industrie consideră că ultimele evoluții marchează începutul unei noi ere de volatilitate pentru piețele petroliere, mai ales în contextul în care se așteaptă posibile contramăsuri din partea Iranului.

Amenințările de blocare a Strâmtorii Hormuz, după ce parlamentul iranian a aprobat închiderea acesteia, conform presei de stat, au sporit nervozitatea piețelor.

Strâmtoarea, care leagă Golful Persic de Marea Arabiei, este o arteră vitală pentru comerțul mondial cu petrol, prin ea trecând zilnic aproximativ 20 de milioane de barili de petrol și produse petroliere. Aceasta reprezintă aproape o cincime din transporturile mondiale de petrol.

Dacă Iranul închide strâmtoarea Hormuz, forțele occidentale vor intra probabil „direct în luptă” și vor încerca să o redeschidă, a declarat Kavonic pentru CNBC, adăugând că prețurile petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril și ar putea atinge din nou maximele înregistrate în 2022, dacă închiderea durează mai mult de câteva săptămâni.

„Chiar și un grad de presiune a trecerii prin strâmtoare, fără a se ajunge la o închidere completă, ar putea duce la o creștere semnificativă a prețurilor petrolului”, a spus analistul senior în domeniul energiei.

Opinia lui Kavonic este împărtășită și de alți experți din industrie.

Statele Unite și aliații lor militari vor redeschide în cele din urmă strâmtoarea, dar dacă Iranul va folosi toate mijloacele militare, conflictul ar putea „dura mai mult decât ultimele două războaie din Golf”, a declarat Bob McNally, președintele Rapidan Energy Group. Și dacă Iranul va decide să atace producția sau fluxurile de energie din Golf, are capacitatea de a perturba transportul de petrol și GNL, ceea ce ar duce la o creștere bruscă a prețurilor.

„O închidere prelungită sau distrugerea infrastructurii energetice cheie din Golf ar putea propulsa prețurile petrolului brut peste 100 de dolari”, a spus el.

Indicele de volatilitate a petrolului brut CBOE, care măsoară așteptările pieței privind volatilitatea prețurilor petrolului brut pe 30 de zile, se află la nivelurile din martie 2022, atinse la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Deși există un anumit nivel de incertitudine cu privire la modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu ar putea afecta aprovizionarea cu petrol, Andy Lipow, de la Lipow Associates, a remarcat că evoluțiile actuale au o pondere diferită.

„De data aceasta, situația pare diferită, având în vedere barajul de rachete lansate de peste o săptămână și implicarea directă a SUA”, a afirmat el, adăugând că petrolul ar putea atinge 100 USD pe baril în cazul în care exporturile prin Strâmtoarea Hormuz ar fi afectate.

Deși o încercare de a bloca calea navigabilă Hormuz între Iran și Oman ar putea avea consecințe profunde pentru economia în ansamblu, amenințările de blocare a strâmtorii au fost în mare parte retorice, experții afirmând că este fizic imposibil să se facă acest lucru.

„Așadar, imaginea este puțin confuză și cred că traderii vor fi precauți și nu vor intra în panică, cu excepția cazului în care vor exista dovezi concrete”, a declarat Vandana Hari, fondatoare și CEO al Vanda Insights.

În 2018, Iranul a amenințat că va închide strâmtoarea Hormuz pe fondul tensiunilor crescute după ce SUA s-au retras din acordul nuclear și au reinstituit sancțiunile. Amenințări similare au fost lansate în 2011 și 2012, când înalți oficiali iranieni – printre care și vicepreședintele de atunci, Mohammad-Reza Rahimi – au avertizat că este posibilă închiderea strâmtorii dacă țările occidentale vor impune sancțiuni suplimentare asupra exporturilor de petrol ale Iranului din cauza activităților sale nucleare.

 

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

25 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

2 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

3 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

3 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

6 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More