Prețurile futures ale petrolului au scăzut de la cele mai ridicate niveluri din ultimele săptămâni, comercianții fiind în așteptarea unei întâlniri a Rezervei Federale la sfârșitul acestei săptămâni pentru indicii privind noi reduceri ale ratelor, scrie Reuters.
Scăderile au fost limitate, totuși, de îngrijorările legate de întreruperile aprovizionării în cazul unor noi sancțiuni americane asupra principalilor furnizori Rusia și Iran.
Contractele futures la țițeiul Brent au scăzut cu 21 de cenți, sau 0,3%, la 74,28 dolari pe baril până la 0424 GMT, după ce vineri s-au stabilit la cel mai ridicat nivel din 22 noiembrie.
Țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 30 de cenți, sau 0,4%, la 70,99 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel de decontare din 7 noiembrie în sesiunea anterioară.
„După raliul de +6% de săptămâna trecută și cu țițeiul tranzacționându-se spre vârful maximelor recente ale intervalului, probabil asistăm la o ușoară preluare a profiturilor”, a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.
Prețurile petrolului au fost susținute de noile sancțiuni ale Uniunii Europene asupra petrolului rusesc săptămâna trecută și de așteptările privind înăsprirea sancțiunilor asupra ofertei iraniene, a adăugat el.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri pentru Reuters că SUA analizează sancțiuni suplimentare asupra petrolierelor din „flota întunecată” și nu va exclude sancțiuni asupra băncilor chineze, în încercarea de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei și accesul la aprovizionarea externă pentru a alimenta războiul din Ucraina.
Noile sancțiuni americane împotriva entităților care comercializează petrol iranian au dus deja prețurile țițeiului vândut Chinei la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani. Se așteaptă ca viitoarea administrație Trump să sporească presiunea asupra Iranului.
Prețurile petrolului au fost susținute și de reducerile ratelor dobânzilor băncilor centrale din Canada, Europa și Elveția săptămâna trecută și de așteptările ca Fed să reducă ratele săptămâna aceasta, a declarat Sycamore.
Este de așteptat ca Fed să reducă ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual la reuniunea sa din 17-18 decembrie, care va oferi, de asemenea, o imagine actualizată a modului în care oficialii Fed cred că vor reduce în continuare ratele în 2025 și poate în 2026.
Reducerea ratelor dobânzilor poate stimula creșterea economică și cererea de petrol.
Cu toate acestea, previziunile Agenției Internaționale pentru Energie cu privire la o ofertă amplă în 2025 și previziunile CNPC cu privire la scăderea cererii de petrol în China, al doilea mare consumator mondial, după ce consumul a atins un nivel maxim în 2023, sunt factori care vor continua să afecteze piețele petroliere globale.