Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPetrolul va crește probabil cu 3-5 dolari pe baril când tranzacționarea va fi reluată duminică seara, după ce SUA au atacat Iranul în weekend, au declarat analiștii, iar creșterile se vor accelera doar dacă Iranul va riposta cu forță și va provoca o întrerupere majoră a aprovizionării cu petrol, scrie Reuters.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că a „distrus” principalele instalații nucleare ale Iranului în atacuri nocturne, alăturându-se unui atac israelian în escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, în timp ce Teheranul a promis că se va apăra. Iranul este al treilea producător de țiței din OPEC.
„Se așteaptă o creștere a prețului petrolului”, a declarat Jorge Leon, șef al departamentului de analiză geopolitică la Rystad și fost oficial OPEC. „Chiar și în absența unor represalii imediate, piețele vor integra probabil o primă de risc geopolitic mai mare.”
Petrolul Brent, referința mondială pentru petrol, ar putea câștiga între 3 și 5 dolari pe baril la deschiderea piețelor, a declarat analistul SEB Ole Hvalbye într-o notă. Vineri, Brent s-a stabilit la 77,01 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate din SUA la 73,84 dolari.
Ole Hansen, analist la Saxo Bank, a declarat că petrolul ar putea deschide cu 4-5 dolari mai mult, existând posibilitatea ca unele poziții lungi să fie lichidate.
Petrolul s-a stabilizat vineri, după ce SUA au impus noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva a două entități cu sediul în Hong Kong, și sancțiuni legate de combaterea terorismului, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Departamentului Trezoreriei SUA.
Petrolul Brent a crescut cu 11%, în timp ce WTI a câștigat aproximativ 10% de la începutul conflictului, pe 13 iunie, când Israelul a vizat instalațiile nucleare iraniene, iar rachetele iraniene au lovit clădiri din Tel Aviv.
Condițiile actuale stabile de aprovizionare și disponibilitatea capacității de producție de rezervă în rândul altor membri OPEC au limitat creșterea prețului petrolului. Primele de risc au dispărut, de obicei, atunci când nu au existat întreruperi în aprovizionare, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.
„Direcția prețurilor petrolului de aici va depinde de existența unor întreruperi în aprovizionare – care ar duce probabil la creșterea prețurilor – sau de o detensionare a conflictului, care ar duce la dispariția primelor de risc”, a spus el.
Un înalt parlamentar iranian a declarat pe 19 iunie că țara ar putea închide Strâmtoarea Hormuz ca măsură de represalii împotriva dușmanilor săi, deși un al doilea membru al parlamentului a afirmat că acest lucru s-ar întâmpla numai dacă interesele vitale ale Teheranului ar fi puse în pericol.
Aproximativ o cincime din consumul mondial de petrol trece prin această strâmtoare.
SEB a declarat că orice închidere a strâmtorii sau extinderea conflictului la alți producători regionali ar „crește semnificativ” prețurile petrolului, dar consideră acest scenariu mai degrabă un risc marginal decât un scenariu de bază, având în vedere dependența Chinei de țițeiul din Golf.
Ajay Parmar, director de analiză în domeniul petrolului și tranziției energetice la firma de consultanță ICIS, a declarat că este puțin probabil ca Iranul să poată impune blocarea strâmtorii pentru o perioadă prea lungă.
„Majoritatea exporturilor de petrol ale Iranului către China trec prin această strâmtoare și este puțin probabil ca Trump să tolereze prea mult timp inevitabila creștere a prețului petrolului – presiunea diplomatică din partea celor două cele mai mari economii ale lumii ar fi, de asemenea, semnificativă”, a afirmat el.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
This website uses cookies.
Read More