Piețele de mărfuri din China au scăzut miercuri, fiind conduse de scăderile abrupte ale prețurilor cărbunelui; declin generalizat şi al cotaţiilor mărfurilor la nivel global

Piețele de mărfuri din China au scăzut miercuri, fiind conduse de scăderile abrupte ale prețurilor cărbunelui, după ce planificatorul de stat a declarat că are în vedere intervenția pentru a reduce prețurile record ale combustibilului, care este vital pentru a alimenta cea de-a doua cea mai mare economie din lume, potrivit Reuters.

Scăderea din China a avut un efect secundar pe piețele globale, unde prețurile metalelor de bază utilizate în producție și construcții, cum ar fi cuprul, aluminiul și zincul, au scăzut și ele. Prețul de referință al petrolului a fost, de asemenea, mai mic.

Dar prețurile globale ale mărfurilor rămân ridicate, așa că orice relaxare poate oferi doar un răgaz temporar băncilor centrale îngrijorate de inflație, deoarece China și alte economii majore absorb combustibil și alte mărfuri pe fondul unei reveniri de la criza indusă de pandemie.

Planificatorul de stat al Chinei, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC), a declarat marți că studiază modalitățile de a interveni pentru a stopa creşterile de preţuri ale cărbunelui și va lua toate măsurile necesare pentru a le aduce într-un interval rezonabil, după ce a convocat o reuniune a companiilor cheie de cărbune și asociaţia industriei.

Cărbunele este un indicator principal al activității economice chineze, deoarece este folosit pentru a alimenta aproximativ 60% din centralele electrice din China, care s-au străduit să țină pasul cu cererea de energie electrică. Unele locuinţe şi fabrici au fost alimentate cu electricitate cu intermitenţe.

Contractele futures pentru cărbune ale Chinei au scăzut miercuri de la nivelurile record atinse marţi, atingând un declin maxim permis de 8%, la 274,71 dolari pe tonă. Contractele  pentru cărbunele cocsificabil şi cocs au scăzut cu 9%, de asemenea, declinul maxim admis.

În cazul contractelor futures ale aluminiului şi zincului declinul a fost de peste 6%, în timp ce contractractele pentru unele produse petrochimice, cum ar fi methanolul şi ureea, au coborât cu 8%-9%.

Legislaţia chineză permite Consilului de Stat şi guvernelor regionale să limiteze ratele de profit şi să stabilească limite de preţ pentru bunuri şi servicii vitale, în cazul unor creşteri puternice, potrivit NDRC. NDRC a mai anunţat că se va asigura că minele de cărbune vor opera la capacitate maximă, pentru a produce cel puţin 12 milioane de tone pe zi.

Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat uşor miercuri, la 83,05 dolari pe baril, recuperând din pierderile iniţiale, după informaţii privind declinul stocurilor din SUA. Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 3 cenţi, la 85,05 dolari pe baril.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

3 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

3 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

3 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

4 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

4 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

4 ore ago