Energie

Piețele de mărfuri din China au scăzut miercuri, fiind conduse de scăderile abrupte ale prețurilor cărbunelui; declin generalizat şi al cotaţiilor mărfurilor la nivel global

Piețele de mărfuri din China au scăzut miercuri, fiind conduse de scăderile abrupte ale prețurilor cărbunelui, după ce planificatorul de stat a declarat că are în vedere intervenția pentru a reduce prețurile record ale combustibilului, care este vital pentru a alimenta cea de-a doua cea mai mare economie din lume, potrivit Reuters.

Scăderea din China a avut un efect secundar pe piețele globale, unde prețurile metalelor de bază utilizate în producție și construcții, cum ar fi cuprul, aluminiul și zincul, au scăzut și ele. Prețul de referință al petrolului a fost, de asemenea, mai mic.

Dar prețurile globale ale mărfurilor rămân ridicate, așa că orice relaxare poate oferi doar un răgaz temporar băncilor centrale îngrijorate de inflație, deoarece China și alte economii majore absorb combustibil și alte mărfuri pe fondul unei reveniri de la criza indusă de pandemie.

Planificatorul de stat al Chinei, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC), a declarat marți că studiază modalitățile de a interveni pentru a stopa creşterile de preţuri ale cărbunelui și va lua toate măsurile necesare pentru a le aduce într-un interval rezonabil, după ce a convocat o reuniune a companiilor cheie de cărbune și asociaţia industriei.

Cărbunele este un indicator principal al activității economice chineze, deoarece este folosit pentru a alimenta aproximativ 60% din centralele electrice din China, care s-au străduit să țină pasul cu cererea de energie electrică. Unele locuinţe şi fabrici au fost alimentate cu electricitate cu intermitenţe.

Contractele futures pentru cărbune ale Chinei au scăzut miercuri de la nivelurile record atinse marţi, atingând un declin maxim permis de 8%, la 274,71 dolari pe tonă. Contractele  pentru cărbunele cocsificabil şi cocs au scăzut cu 9%, de asemenea, declinul maxim admis.

În cazul contractelor futures ale aluminiului şi zincului declinul a fost de peste 6%, în timp ce contractractele pentru unele produse petrochimice, cum ar fi methanolul şi ureea, au coborât cu 8%-9%.

Legislaţia chineză permite Consilului de Stat şi guvernelor regionale să limiteze ratele de profit şi să stabilească limite de preţ pentru bunuri şi servicii vitale, în cazul unor creşteri puternice, potrivit NDRC. NDRC a mai anunţat că se va asigura că minele de cărbune vor opera la capacitate maximă, pentru a produce cel puţin 12 milioane de tone pe zi.

Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat uşor miercuri, la 83,05 dolari pe baril, recuperând din pierderile iniţiale, după informaţii privind declinul stocurilor din SUA. Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 3 cenţi, la 85,05 dolari pe baril.

 

Articole recente

Virgil Popescu: Se fac noi investiţii în infrastructura energetică din ţara noastră – beneficiarul fiind Distribuţie Energie Electrică România

Trei contracte au fost semnate marţi pentru realizarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei…

7 minute ago

Deca: Suntem încă în situaţia în care nu este nevoie de o amânare a examenelor naţionale

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi că încă nu este nevoie de o amânare…

8 minute ago

Dărăban (ACUE): Ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili

Trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face…

13 minute ago

Ungaria spune că a cheltuit 1,8 miliarde de euro pentru a-şi proteja graniţa sudică de venirea migranţilor

Guvernul ungar a declarat că, începând din 2015, a cheltuit 1,8 miliarde de euro pentru…

15 minute ago

Dărăban (ACUE): Ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili

Trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face…

16 minute ago

DNA: Doi notari publici – trimişi în judecată după ce ar fi eliberat certificate false de moştenitor

Doi notari publici au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar…

17 minute ago