Categories: Burse/Investitii

Piețele europene scad, urmând declinul global, pe măsură ce temerile legate de inflație cresc; Stoxx 600 în scădere cu 1%

Piețele europene au scăzut vineri, urmând pieţele americane şi asiatice, pe măsură ce acțiunile globale încep al patrulea trimestru în declin, potrivit CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 0,9% la începutul şedinţei, băncile scăzând cu 1,9% și conducând pierderile, în timp ce aproape toate sectoarele și bursele majore au alunecat în teritoriu negativ. Utilitățile au fost un sector pe verde, urcând cu 0,7%. Indicele european blue chip a închis luna septembrie în scădere cu 3,4%, încheind o serie de șapte luni de creșteri.

Acțiunile din Asia-Pacific au suferit, de asemenea, scăderi în timpul tranzacțiilor de vineri, indicele japonez Nikkei 225 scăzând cu peste 2,5%, în topul scăderilor. Piețele din China continentală și Hong Kong au fost închise pentru sărbători legale.

În SUA, contractele futures au indicat o deschidere a şedinţei pe Wall Street în scădere, în premarket, după ce S&P 500 a avut cea mai dificilă lună din martie 2020.

Piețele globale au fost afectate de temerile privind inflația persistentă ridicată, încetinirea creșterii economice și creșterea ratelor dobânzilor. Toți ochii vor fi ațintiți asupra datelor inflației care vor fi date publicităţii astăzi.

Estimarea inflației pentru zona euro apare la 10 dimineața, ora Londrei. Între timp, în SUA, se așteaptă ca inflația să fie de 0,2% în august și 3,5% anual.

Miniștrii de finanțe din zona euro se vor întâlni luni pentru a discuta despre consecințele economice din creșterea prețurilor la energie, pe fondul îngrijorării că ar putea avea un impact asupra redresării UE și ar putea afecta în mod disproporționat pe cei mai săraci.

În Germania, blocul conservator CDU-CSU urmează să poarte discuții de coaliție cu liberalii democrați (FDP) duminică, a informat Reuters citând surse CDU-CSU. Blocul conservator a pierdut în fața Partidului Social Democrat de centru-stânga (SDP) la alegerile federale din weekend-ul trecut, dar ambele părți caută alianțe cu alte partide în speranța formării unui guvern de coaliție.

În ceea ce privește datele, vânzările cu amănuntul din Germania au crescut cu 1,1% în luna august, ușor sub prognoza Reuters de 1,5%.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

4 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

4 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

4 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

5 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

5 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

5 ore ago