Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Piețele bursiere globale scad brusc, după ce anunţul inflației din SUA din mai a reaprins temerile că băncile centrale vor fi forțate să înăsprească politica monetară agresivă, potrivit CNBC.
Indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA a crescut cu 1% în mai, după ce în aprilie a fost de 0,3%. Iar de la un an la altul, inflația a crescut la 8,6%, de la 8,3% în luna precedentă. Acesta este cel mai ridicat nivel de creștere a prețurilor din 1981 încoace.
Anunţul acestui indicator alimentează temerile investitorilor că decizia Rezervei Federale și a altor bănci centrale de a creşte ratele dobânzilor ar putea duce economia în recesiune.
Bursa de la New York a căzut puternic vineri, în condiţiile în care inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani în SUA.
Acțiunile din Asia-Pacific au scăzut luni, indicele Hang Seng din Hong Kong, Nikkei 225 din Japonia și Kospi din Coreea de Sud scăzând toate cu peste 3%. Acțiunile europene au scăzut, de asemenea, la începutul tranzacțiilor de luni, cu Stoxx 600 paneuropean scăzând cu 2%. Inclusiv activele globale de risc au înregistrat scăderi.
Între timp, randamentul obligaţiunilor Trezoreriei SUA la 2 ani a atins luni dimineața cel mai ridicat nivel din 2007 și a depășit rata de 10 ani pentru prima dată din aprilie, o inversare considerată adesea ca indicând o recesiune iminentă.
În centrul reacției pieței la anunţul IPC de vineri este teama că așteptările inflaționiste s-au extins și s-au înrădăcinat, dincolo de blocajele lanțului de aprovizionare și șocurile energetice.
„Cred că probabilitatea de intra pe o piață în scădere și într-adevăr o recesiune a crescut incontestabil ca urmare a loviturii de vineri în intestine (n.r. anunţul inflaţiei)”, a declarat Fahad Kamal, director de investiții la Kleinwort Hambros, pentru CNBC.
Richard Kelly, șeful de strategie globală la TD Securities, a declarat luni pentru CNBC că atât piețele de obligațiuni, cât și piețele de valori semnalau acum că o recesiune va apărea cel mai probabil în al patrulea trimestru din 2022 și primul trimestru din 2023.
Săptămâna aceasta va fi esențială în lupta împotriva inflației în creștere pentru băncile centrale și piețele globale. Oficialii Rezervei Federale se vor întâlni marți și miercuri pentru a discuta următoarea lor mișcare de politică monetară. Se așteaptă ca membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă să anunțe o creștere de cel puțin 50 de puncte de bază miercuri, după ce a majorat deja dobânzile de două ori în acest an, deși pariurile pe piață pentru o creștere de 75 de puncte de bază au crescut în lumina anunţului IPC de vineri.
Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei va anunța cea mai recentă decizie privind rata dobânzii joi, în timp ce Banca Japoniei, Banca Națională Elvețiană și BCB din Brazilia se reunesc săptămâna aceasta.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More