Citiţi, mai jos, declaraţia lui Kathleen Kavalec, nominalizată în funcția de ambasador al SUA în România, Comisia de Relații Externe a Senatului, 29 noiembrie 2022
Permiteți-mi mai întâi să vi-l prezint pe soțul meu, Mark Taplin, un FSO pensionar, și pe cei trei copii ai mei, Ben, Sam și Gwen. Vreau să le mulțumesc din suflet pentru tot sprijinul extraordinar pe care mi l-au acordat în cariera mea.
Am avut plăcerea de a servi în România înainte, ca ofițer cu afaceri culturale la Ambasada din Bucureşti. În acel rol, am călătorit în toată țara pentru a ne îndeplini programele de diplomație publică și a extinde rețeaua noastră de „Colțuri americane” – centre unde românii pot afla mai multe despre cultura, istoria și guvernul american.
Am primit aprecieri pentru schimbul cultural de la regretatul meu tată, un instructor spaniol, Beneficiar Fulbright și susținătorul unor bune abilități de ascultare, care sunt esențiale pentru eficientizare în diplomaţie. În cariera mea diplomatică, m-am concentrat pe construirea de coaliții şi relații, dar și pe ascultare. Dacă sunt confirmată, aștept cu nerăbdare să aplic aceste principii diplomatice de bază pentru relația vitală a Americii cu România.
În acest scop, vă rog să-mi permiteți să-mi subliniez prioritățile politice care îmi vor ghida activitatea ca ambasador al SUA în România, dacă sunt confirmată. În primul rând, mă voi angaja pentru siguranța și securitatea echipei Misiunii noastre și a cetățenilor americani care trăiesc, lucrează și călătoresc în România.
În al doilea rând, dacă voi fi confirmată, voi promova cooperarea noastră cu România în chestiuni vitale de securitate. De la sfârșitul dictaturii comuniste în 1989, România a făcut progrese remarcabile în construirea unei veritabile democrații și economii de piață. România a clarificat, de la început, că scopul său este aderarea la NATO și Uniunea Europeană, iar prin muncă asiduă și determinare, țara și oamenii ei au reușit. Am fost prezentă în 2008 când România a găzduit Summitul NATO de la București, o sursă de mândrie pentru întreaga țară. Eu și familia mea ne-am alăturat sărbătorilor la Sibiu de Revelion în 2007 – condus de primarul de atunci, actualul președinte Klaus Iohannis – care a salutat aderarea oficială a României la UE.
Astăzi, România este un model pentru alți membri NATO. A bugetat 2% din PIB pentru apărare – și, cel mai recent, s-a angajat să crească bugetul pentru apărare la 2,5%, în mare parte fiind alocat pentru achiziționarea de echipamente din SUA în efortul său puternic de modernizare.
România găzduiește forţele multinaționale NATO și este un contribuitor de lungă durată la misiunile și operațiunile NATO din întreaga lume. Dacă voi fi confirmată, voi continua să consolidez această cooperare în materie de securitate.
Sunt hotărâtă să lucrez îndeaproape cu România, în timp ce suntem uniți împotriva războiului neprovocat, nejustificat și îngrozitor al Kremlinului împotriva Ucrainei.
Hotărârea fermă a României fost deosebit de lăudabilă în această criză. Țara și oamenii ei au primit, cu braţele şi inimile deschise, peste două milioane și jumătate de refugiați ucraineni, dintre care peste 85.000 au rămas în țară și i-au sprijinit cu generozitate pe acești refugiați cu asistență critică și servicii esentiale. În plus, România a sprijinit prin sancţiuni fără precedent slăbirea maşinii de război a lui Putin și a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte activități umanitare și eforturi de securitate.
România nu s-a ferit să respingă încercările Republicii Populare Chineze de a impune aranjamente economice coercitive țărilor din Europa Centrală. România a aprobat legislaţia 5G care exclude de la licitaţia 5G furnizorii care nu sunt de încredere, a blocat o mai mare implicare a Republicii Populare Chineze în industria nucleară civilă din România și a instituit o legislație solidă de verificare a investițiilor pentru a proteja infrastructura sa critică.
Dacă sunt confirmată, mă voi coordona îndeaproape cu autoritățile române pentru a contracara eforturile guvernului RPC de a lua măsuri care ar slăbi securitatea națională sau situația economică a României.
De asemenea, mă angajez să lucrez la aprofundarea și extinderea cooperării noastre economice cu România. Voi încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investițiile din SUA. Eforturile țării de a promova tehnologiile de energie curată, inclusiv în domeniul nuclear și alte
surse regenerabile, sunt deja un model pentru regiune.
Sunt pregătită să susțin eforturile României de a lupta împotriva corupției și de a consolida instituțiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere și independente.
În concluzie, mă voi angaja să extind parteneriatul de lungă durată SUA-România. Anul acesta, Statele Unite și România sărbătoresc 25 de ani de la Parteneriatul strategic bilateral. Aștept cu nerăbdare să fac următorii pași pentru a construi pe baza acestei fundații puternice.