Politica

Daniel Zamfir: PNL sesizează la Curtea Constituţională Legea privind plafonarea dobânzilor

Grupul Parlamentar PNL a transmis Camerei Depuţilor sesizarea la Curtea Constituţionale referitoare la Legea privind Protecţia Consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. 

Senatorul PSD Daniel Zamfir a scris acum câteva minute: “Deși mulți au sperat că PNL-iştii nu vor ataca la CCR Legea plafonării dobânzilor, s-au înșelat. Eu știam că o vor face pentru că e limpede că au mari interese să protejeze profiturile băncilor și IFN-urilor. Legea plafonarii dobânzilor ar fi o mare gură de oxigen pentru TOȚI cei care au contracte în derulare la bănci și IFN-uri cât și pentru cei care se vor împrumuta în viitor.

Românii plătesc costuri triple cu creditarea față de cetățenii europeni, iar profiturile băncilor sunt triple în România față de media europeană!
De ce nu vreți să ușurați povara ratelor românilor? De ce nu vreți ca românii să plătească rate mai mici? E și legal, dar mai ales așa e drept să fie! Majoritatea țărilor din UE au dobânzile plafonate de multă vreme! Prin atacarea la CCR, nu faceți decât să prelungiți chinul celor trei milioane de români care plătesc rate INCORECTE la bănci și IFN-uri! Ce argumente aveți? Că-i lege populistă? Să faci dreptate oamenilor, e populism?
Să vă fie rușine!”

Plenul Camerei Deputaţilor a dat săptămâna trecută  vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne, potrivit Asociaţiilor de consumatori.

S-au înregistrat 205 voturi “pentru”, 97 ”împotrivă” şi 13 abţineri.

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, “prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Articolul 5 prevede că “dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”. Au votat pentru amendamentul iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak – 177 de deputaţi, 80 au fost împotrivă şi cinci s-au abţinut.

 

Un articol modificat de deputaţi prevede că “dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Potrivit unui alt amendament, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

Deputatul USR Cosette Chichirău a calificat proiectul de lege ca fiind populist şi neconstituţional. “În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, pachetul de legi Zamfir neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet – şi anume plafonarea dobânzilor. (…) Prin acest proiect unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”, a argumentat aceasta, cerând respingerea proiectului.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a subliniat că proiectul are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de 4 ori mai mare faţă de media Uniunii Europene. ”Cred că e momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa”, a susţinut Simonis.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

 

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

3 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More