PNL solicită Ministerului Culturii să identifice un mecanism legislativ prin care să restituie banii cetăţenilor care au donat pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi “Cuminţenia Pământului”, suma adunată fiind de circa 1,3 milioane euro.
Preşedintele Comisiei naţionale de cultură, culte şi minorităţi a PNL, Liviu Brătescu, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, că nu contează foarte mult suma, ci ideea că banii respectivi le-au fost confiscaţi oamenilor care au crezut într-un proiect colectiv.
“Întrebăm public Ministerul Culturii când are de gând să vină în faţa alegătorilor cu un mecanism legislativ prin care să restituie banii cetăţenilor care au donat pentru achiziţia “Cuminţeniei Pământului”. În acest moment avem 1,3 milioane de euro care s-au adunat în acel fond şi Ministerul Culturii nu spune nimic. (…) Practic e vorba de o confiscare a unor bani. E vorba de semnalul pe care îl dă statul român celor care au crezut într-un proiect colectiv”, a spus Brătescu într-o conferinţă de presă, potrvit Agerpres.
O altă întrebare pe care acesta a adresat-o Ministerului Culturii este când va fi înfiinţat Muzeul Naţional “Constantin Brâncuşi”, “proiect care a fost anunţat cu emfază de către fostul ministru Romaşcanu”.
Sâmbătă, s-a desfăşurat la Craiova şedinţa Comisiei naţionale de cultură, culte şi minorităţi a PNL la care au fost prezenţi reprezentanţi ai acestei comisii din aproape toate organizaţiile judeţene ale partidului.
La final, Liviu Brătescu, a afirmat că PNL încearcă să cristalizeze un program de guvernare pe secţiunea cultură.
“Cred că vremea programelor realizate într-un laborator de către specialişti a trecut şi am considerat că este important să realizăm astfel de întâlniri în ţară pentru a vedea care sunt problemele pe care le întâmpină operatorii culturali, cei care conduc diferite instituţii de cultură. Fără să anticipez o concluzie, convingerea mea în acest moment este că dacă astăzi există un dinamism al vieţii culturale româneşti, acesta nu este rezultatul unei strategii de evenimente culturale de la nivelul Ministerului Culturii, ci mai degrabă dorinţa, ambiţia de a marca zona aceasta culturală a unor operatori privaţi, a unor ONG-uri din zona culturii şi a dăruirii unor manageri culturali care acţionează în ciuda unui hăţiş legislativ şi desfăşoară activităţi culturale de marcă”, a spus Brătescu.
Acesta a subliniat că la nivelul Ministerului Culturii, deşi există o strategie pentru cultură şi patrimoniu naţional 2016-2022 aprobată de o structură de specialitate din cadrul ministerului, ea nu a fost asumată de niciunul din miniştrii PSD ai culturii.
Reprezentanţii Comisiei naţionale de cultură, culte şi minorităţi a PNL au adoptat o strategie în domeniu şi au participat la o consultare cu operatorii culturali şi reprezentanţi ai mediului artistic din Craiova privind legislaţia şi respectarea drepturilor de autor.