Până la 60 de ani, ar trebui să ai economisite opt salarii anuale, a spus Adrian Anghel, DCEO OTP Asset Management, în episodul 7 al podcastului Atlasul Banilor.
Potrivit unor studii, pentru a-ți menține același nivel de trai după momentul retragerii din activitate, ar trebui să ai o sumă echivalentă cu aproximativ 85% din salariu, dar alte studii arată că, în viitor, pensia primită de la stat va avea un grad de înlocuire de 31-35% din salariu, a spus Dan Popovici, CEO OTP Asset Management. Acesta arată că diferența trebuie înlocuită cu economiile pe care reușești să le faci până la momentul retragerii din activitate – depozite bancare, conturi curente, investiții la bursă, obligațiuni și titluri de stat, fonduri de investiții sau asigurări cu componentă investițională.
Adrian Anghel a explicat cum ar trebui să investești în funcție de vârstă: “Dacă ești în decada de vârstă de 20-30 de ani, ai un salariu mai mic, dar ai un avantaj – un orizont de timp generos. Îți permiți, în cei 40 de ani până la retragere, să te expui, în primă fază, pe active cu volatilitate, cum ar fi acțiunile, care îți pot aduce cel mai mare randament potențial. (…)
În decada 30-40 de ani, cheltuielile cresc, orizontul de timp este mai mic, și ar fi recomandate investiții în fonduri diversificate, care investesc și în acțiuni și în obligațiuni.
În decada 40-50 de ani, portofoliul ar trebui să fie mai defensiv, pe active cu volatilitate mai redusă.
În decada 50-60 de ani, te apropi de retragere, banii ar trebui să fie investiți în fonduri de randament absolut și o porție sănătoasă în acțiuni”.
În episodul 7 al podcastului Atlasul Banilor, Dan Popovici și Adrian Anghel vorbesc despre cum îți poți face un trai bun la retragerea din activitate. În plus, din geografia banilor afli ce oportunități de investiții aduc piețele din Europa Centrală și de Est.
Podcast Atlasul Banilor: Momentul potrivit să începem să investim este acum
Podcast Atlasul Banilor: Cum putem profita folosind fondurile de investiții
Podcast Atlasul Banilor: Diversificarea este prima regulă într-un management al riscului responsabil
Podcast Atlasul Banilor: Tehnologia a simplificat economisirea regulată
Podcast Atlasul Banilor: Riscul și randamentul sunt direct proporționale
Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a preluat miercuri Ministerul Finanţelor, un minister crucial pentru a scoate…
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees…
Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut marţi comunităţii internaţionale să ''facă tot ce poate pentru…
Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis au anunţat…
* Peste 90-95% din achizițiile în imobiliare premium se fac acum cu bani cash, spune…
Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății…