Update articol:

Poliţia olandeză a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale spargerii de la Muzeul Drents – video

  • Directorul Muzeului Național de Istorie a României: “România trebuie cunoscută nu doar prin hoți, cerșetori, culegători de căpșuni, ci și prin faptul că are o cultură extraordinar de bogată”

Poliția olandeză a publicat aseară imagini cu persoane suspectate de provocarea unei explozii și a unei spargeri la Muzeul Drents din Assen. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum suspecții deschid o ușă exterioară, după care are loc o explozie. Suspecții au intrat în muzeu în acest fel.

De asemenea, se investighează dacă o maşină arsă lângă Rolde a avut vreo legătură cu jaful. La momentul respectiv, nimeni nu se afla în vehicul.

„Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele şi pentru a depista şi pedepsi autorii”, a declarat ministrul Culturii, Bruins. „Aceste obiecte istorice sunt de o mare importanţă pentru România şi pentru patrimoniul său cultural.”

În timpul jafului din noaptea de vineri spre sâmbătă au fost confiscate mai multe capodopere arheologice româneşti, printre care Coiful de aur de la Cotofenesti şi trei brăţări de aur. Nicio persoană nu a fost încă arestată. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Presa olandeză scrie că directorul Muzeului Național de Istorie din București, Ernest Öberlander-Târnoveanu, a spus că furtul din Muzeul Drents a fost o acțiune foarte vizată a trei autori. Potrivit declarațiilor lui Ernest Oberländer Târnoveanu, piesele furate sunt extrem de valoroase și fac parte din tezaurul dacic al României.  „Am discutat pentru a organiza o expoziție la muzeul din Olanda, fiind cel mai vechi și important din țară. Piesele urmau să revină în țara noastră, mâine (n.r. azi) urma să se închidă expoziția și colegii mei plecau în Olanda pentru a strânge expoziția și a o readuce”, a transmis el.

Directorul a menționat că Muzeul Național de Istorie a României nu primea bani de la olandezi pentru această expoziție.

„Noi suntem un muzeu european, noi nu condiționăm prezentarea pieselor nostre pentru avantaje materiale. Așa este practica muzeelor din țările civilizate. Nu se închiriază. Fac parte dintr-o activitate de diplomație culturală. Noi prezentăm publicului străin tradiția și importantă patrimoniului cultural românesc. Publicul nu știe asta și trebuie să i se arate. România trebuie cunoscută nu doar prin hoți, cerșetori, culegători de căpșuni, ci și prin faptul că are o cultură extraordinar de bogată”, a spus Târnoveanu.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor.

O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. În general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.

Poliţia Română a deschis, din oficiu, în acest caz, un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, dosar care va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Presa olandeză scrie că se investighează, printre altele, dacă există și vreo implicare românească în furt.

Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor. Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat.

Harry Tupan, directorul Muzeului Drents, a vorbit astăzi despre o „zi neagră”. Dumincă este ultima zi a expoziției Dacia – Imperiul Aurului și Argintului. Peste 600 de obiecte din vechiul regat al Daciei au fost expuse în cadrul expoziției, inclusiv peste cincizeci de obiecte de aur și argint.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025