Categories: InternationalSanatate

Politico: Europa merge pe frânghie, aşteptând ca imunitatea la virus să se impună

* Alarma pentru o nouă variantă care poate provoca o creștere a cazurilor, înainte ca vaccinările aibă loc pe scară largă, se instalează în toată Europa

Pandemia a atins un stadiu delicat – aproape de sfârșit datorită apariţiei vaccinurilor, numărul de noi infecții cu coronavirus în Europa crește din nou, scrie Politico.eu. Țările se luptă acum contra timpului, încercând să distribuie vaccinuri în grabă, în timp ce are loc o explozie de cazuri, determinată de vacanţa de iarnă combinată cu noua variantă de virus, care amenință să copleșească din nou spitalele.

Irlanda – cândva lăudată pentru gestionarea pandemiei – este un astfel de exemplu, conform Politico. O creștere aproape verticală a infecțiilor a făcut ca Dublinul să se cutremure, oficialii din domeniul sănătății publice indicând ca drept vinovat relaxarea restricțiilor înainte de sezonul de sărbători. Și în timp ce cazurile se diminuează ușor, spitalizările sunt încă în creștere.

Franța este într-o situaţie similară. Răspândirea rapidă a virusului, cu aproximativ 18.000 de cazuri noi pe zi, săptămâna trecută, a determinat guvernul francez să impună la nivel național, de la ora 18.00, interdicţie de circulaţie pe timp de noapte şi să înăsprească măsurile la frontiere. Apariția de noi variante detectate pentru prima dată în Marea Britanie este unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare; cel puțin 200 până la 300 de astfel de cazuri sunt raportate în Franța în fiecare zi, potrivit ministrului Sănătății, Olivier Véran.

Apoi, există Spania, care a reușit în cele din urmă să își controleze numărul de cazuri, după ce a experimentat unele dintre cele mai grave cifre din Europa în toamnă. Și ea se confruntă cu un al treilea val de coronavirus. Pe 15 ianuarie, țara avea o rată de infecție de 575 de cazuri la 100.000 de persoane – o creștere de 60% față de săptămâna precedentă. Fernando Rodríguez Artalejo, profesor de medicină preventivă și sănătate publică la Universidad Autónoma de Madrid, a numit ianuarie o perioadă deosebit de „complicată” pentru Spania.

Potrivit acestuia, vestea bună este că personalul medical și persoanele care locuiesc în case de îngrijire sunt aproape să fie vaccinate. Dar, în afara locațiilor centralizate, cum ar fi spitalele și casele de îngrijire, vaccinarea populației mai largi va fi mai complexă, spune Fernando Rodríguez Artalejo.

O amenințare în creștere

Alarma cu privire la o nouă variantă de coronavirus care ar putea provoca o creștere a cazurilor, înainte ca vaccinările să poată avea loc pe scară largă, se instalează în toată Europa, scenariul conducând la decizia în multe capitale de a menține măsurile de restricţionare sau de a le strânge și mai mult. Virologul Jeremy Rossman de la Universitatea din Kent a declarat că crede că există „un risc real” ca varianta să se răspândească atât „în toată Europa, cât și în întreaga lume”.

El îi avertizează pe factorii de decizie politică să nu subestimeze amenințarea, deoarece virusul mutant este deja prezent, probabil chiar „saturat”, în multe locuri.

Aceasta înseamnă că țările europene ar putea vedea că lucrurile se schimbă în rău foarte repede. „Prima coadă [a curbei] este foarte, foarte lentă”, a spus Rossman. “Am găsit varianta în Marea Britanie cu două luni înainte ca aceasta să înceapă să facă diferența.” Acum reprezintă majoritatea cazurilor noi din Marea Britanie, iar dovezile sugerează că este semnificativ mai infecțioasă. Dacă varianta produce o creștere bruscă în alte părți ale Europei, aceasta „va îngreuna tot ceea ce facem”.

Acest lucru este valabil mai ales dacă țările nu iau măsuri foarte puternice pentru a opri răspândirea infecțiilor. „Din păcate”, a spus Rossman, „mulți nu iau”.

Provocarea vaccinului

Deși nu este încă sigur, experții cred că vaccinurile funcționează împotriva variantei mai infecțioase a virusului. Dar chiar și aşa, va dura ceva timp până când vaccinul va putea face diferența. “Există mult optimism, exprimat în special de politicieni, cu privire la modul în care vaccinurile ne pot permite să revenim la normal”, a declarat Sebastian Funk, profesor de boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, adăugând: “O abordare prudentă este cu adevărat justificată”.

Academicianul a subliniat numărul mare de persoane care încă trebuie vaccinate. Marea Britanie, de exemplu, vaccinează bătrânii peste 80 de ani – un grup care contribuie de fapt „foarte puțin” la povara spitalelor, în ciuda faptului că este extrem de vulnerabil. „Cel puțin până în vară, vaccinurile nu vor face o diferență clară”, a spus Funk, arătând către provocări „uriașe”, de la probleme logistice – cum ar fi aprovizionarea – până la gestionarea scepticismului vaccinului.

Flavio Toxvaerd, academician la Universitatea din Cambridge, explică faptul că devine cu atât mai important ca oamenii să evite contractarea coronavirusului pe măsură ce vaccinarea începe.

El a comparat răspunsul pandemiei ca la o cursă: o poticnire la începutul unui maraton este regretabilă, dar căderea cu doi metri înainte de linia de sosire este și mai gravă. „Toți cei care mor acum, ai fi putut să-i salvezi, dar nu ai reușit să-i protejezi”, a spus Toxvaerd. El a adăugat că autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să facă tot ce pot pentru a se asigura că oamenii rămân sănătoși pentru a obține cel mai mare beneficiu posibil: „În loc să luați sosirea vaccinului ca o eliberare, ar trebui să vă dublați eforturile pentru a vă proteja”.

Există semne că autoritățile ascultă – cel puțin în Marea Britanie. Capitala țării se află într-un blocaj strict, în timp ce poliția a semnalat că ia în serios orice abatere de la  regulă.

Nu toată lumea este de acord cu blocajele. Rosanna Tarricone, profesor și expert în politici de sănătate la Universitatea Bocconi din Milano, menționează inegalitățile în creștere cauzate de blocaje – simțite cel mai acut în zona școlii, unde copiii fără resurse adecvate riscă să rămână în urmă.

Dar dacă țările nu reușesc să limiteze răspândirea, s-ar putea afla în situația ciudată în care se află Marea Britanie. Pe măsură ce lansarea vaccinării este în plină desfășurare, țara se luptă cu o creștere a infecțiilor care amenință să copleșească serviciile de sănătate ale țării. Săptămâna trecută, a înregistrat cele mai multe decese legate de COVID într-o zi de la începutul pandemiei.

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

Premierul a numit noi secretari de stat la Interne şi Justiţie

Irina Alexe a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne…

5 ore ago

Hotnews: Andrei Muraru va fi numit ambasador în Statele Unite ale Americii

Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii,…

5 ore ago

Asociația Colorăm Zâmbete: Protestul copiilor la Primăria Sectorului 5. Piedone desființează programele pentru copii

Asociația Colorăm Zâmbete anunță că mâine, 26 februarie, începând cu orele 11:30 aproximativ 100 de…

7 ore ago

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor pentru fiecare stat membru

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor…

7 ore ago

Ministrul Bode, reacţie la protestul poliţiştilor de la Cotroceni: “Liderii de sindicat ai polițiștilor au avut comportament de galerie, de ultrași”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat în această seară, la Antena 3, că poliţiştii pot…

7 ore ago

Armenia – Premierul Nikol Paşinian îi cere opoziţiei să renunţe la proteste

Premierul armean Nikol Paşinian i-a solicitat joi opoziţiei să înceteze protestele şi a lansat o…

7 ore ago